Share This Article
Αυτές οι μέρες είναι γεμάτες χρώματα και χαρούμενη διάθεση λόγω της Αποκριάς. Μια γιορτή ιδιαίτερα αγαπητή στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους!
Είχα τη χαρά να περάσω τη φοιτητική ζωή μου στην Πάτρα, αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως βίωσα πολύ έντονα το αποκριάτικο κλίμα, καθώς συμμετείχα και εγώ φυσικά σε όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Η αλήθεια είναι πως κάθε τόπος έχει τη δική παράδοση, όσο αναφορά την αποκριά και της εκδηλώσεις της.
Το δικό μας Καρναβάλι, στο νησί μου την Κέρκυρα, έχει καθαρές βενετσιάνικες επιρροές και μια παράδοση 450 χρόνων. Οι Βενετσιάνοι με το πολυάριθμο προσωπικό που κατοικούσε στην πόλη (στρατιωτική και διοικητική ιεραρχία), είχαν φέρει τα δικά τους καρναβαλικά έθιμα (που είχαν τις ρίζες τους στα Ρωμαϊκά Σατουρνάλια) και τον δικό τους τρόπο διασκέδασης, που επηρέασε πολύ την ντόπια παράδοση και γέννησε το Κορφιάτικο Καρναβάλι. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μάθετε εδώ.
Έτσι λοιπόν αυτές τις μέρες, θα κάνουν τις εμφάνιση τους στα καντούνια της παλιάς πόλης καρναβαλιστές φορώντας υπέροχες παλιές βενετσιάνικες πολύχρωμες και εντυπωσιακές στολές με ιδιαίτερες μάσκες.
Αυτήν την αποκριάτικη εικόνα θέλησα να μεταφέρω στη σημερινή μου φωτογράφιση. Μια χαρούμενη εικόνα γεμάτη χρώματα. Και επειδή αυτές τις μέρες την τιμητική τους έχουν τα πάρτυ, εμπνεύστηκα από την παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα της Αποκριάς και σας ετοίμασα Τυροκροκέτες! Ιδανικές για μπουφέ ή ακόμη και για κολατσιό σε συνδυασμό με μια σαλάτα εποχής.
Όμορφα, αφράτα, ελαφριά και νόστιμα τυρομπαλάκια, κάνουν την εμφάνιση τους και ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους!
Και ποιο είναι το βασικό συστατικό τους, μα βέβαια το τυρί!
Για τις Τυροκροκέτες μου λοιπόν διάλεξα ένα από τα αγαπημένα μου τυράκια και δεν είναι άλλο από το Μαλακό Τυρί Μαστέλο® από τη Χίο με Αγελαδινό γάλα.
Το επέλεξα από τη μία λόγω της μαστιχωτής υφής του και από την άλλη, λόγω της βουτυρένιας γεύσης του, γνωρίζοντας βέβαια ότι πρόκειται για ένα τυράκι εξαιρετικής ποιότητας, το οποίο φτιάχνεται από υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες και φρέσκο πλήρες αγελαδινό γάλα.
Αν τώρα θέλετε να φτιάξετε τις τυροκροκέτες ακόμη πιο ελαφριές, μπορείτε να τις δοκιμάσετε με Μαλακό τυρί Κατσικάκι Μαστέλο®, το οποίο έχει χαμηλά λιπαρά διατηρώντας όμως την αυθεντική του γεύση.
Γνωρίστε τα εξαιρετικά αυτά τυράκια τόσο σε παλαιότερα μου post εδώ , εδώ και εδώ καθώς και στο επίσημο site Mastelo.gr στο οποίο μπορείτε να βρείτε και τα διάφορα σημεία πώλησης.
Ας περάσουμε στη συνταγή μας:
Για τις Τυροκροκέτες με Μαλακό τυρί Μαστέλο® με Αγελαδινό γάλα θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για 20 τυροκροκέτες
- 75 γρ βούτυρο
- 100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 400 ml γάλα ελαφρύ 1,5% λιπαρά
- 150 γρ μαλακό τυρί Μαστέλο® από αγελαδινό γάλα, τριμμένο
- 1 κ.γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
- Πιπέρι & Αλάτι κατά βούληση
- Λίγη γλυκιά πάπρικα
Για το πανάρισμα
- Αλεύρι
- 2 αυγά
- 120γρ φρυγανιά τριμμένη
- Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα
ΥΛΙΚΑ για τη σως
- 100γρ γιαούρτι
- 1 κ. σούπας απαλή μουστάρδα
- 1,5 κ. γλυκού κέτσαπ (ή παραπάνω αν θέλετε)
- Λίγο ελαιόλαδο
- Αλάτι – Πιπέρι- Γλυκιά πάπρικα
- Λίγο μέλι (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το γάλα. Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και στη συνέχεια προσθέτουμε και το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς το βούτυρο με το αλεύρι για 2 με 3 λεπτά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αυγογδάρτη μέχρι να έχουμε μια παχιά κρέμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, λίγο αλάτι, πιπέρι, τη γλυκιά πάπρικα και η ρίγανη. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια πολύ παχιά κρέμα.
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα άλλο σκεύος, την απλώνουμε και καλύπτουμε την επιφάνεια της με μεμβράνη τροφίμων.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί.
Αφού κρυώσει πολύ καλά η κρέμα μας, πλάθουμε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Καλύπτουμε το σκεύος με το σκέπασμα του ή με μεμβράνη τροφίμων και βάζουμε τις τυροκροκέτες στο ψυγείο να παγώσουν για μισή με μία ώρα.
Αφού παγώσουν, ετοιμάζουμε τα υλικά για το πανάρισμα.
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολάκι και σε αλλά δυο μπολάκια ρίχνουμε το αλεύρι και τη φρυγανιά.
Παίρνουμε μία μία τυροκροκέτα και αρχικά την αλευρώνουμε καλά. Στη συνέχεια την βουτάμε καλά στο αυγό και τέλος στη φρυγανιά.
Φροντίζουμε να καλυφθούν πολύ καλά οι τυροκροκέτες από όλα τα υλικά, έτσι ώστε να θωρακιστεί η γέμιση. Σε αυτό το σημείο, αν δεν θέλουμε να τηγανίσουμε αμέσως τις τυροκροκέτες, μπορούμε να βάλουμε ξανά στο ψυγείο καλά καλυμμένες.
Βάζουμε μπόλικο φυτικό λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε καλά.
Προσθέτουμε τις τυροκροκέτες και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν, τις αφαιρούμε και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το λάδι τους.
Σερβίρονται ζεστές.
Για τη σως
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι και σερβίρουμε μαζί με τις τυροκροκέτες.
Enjoy!
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram @letstreatourselves.gr ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Η ανάρτηση αυτή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με το Μαστέλο® από τη Χίο. Τόσο η επιλογή του προϊόντος όσο και οι απόψεις που αναγράφονται είναι προσωπικές και προέρχονται από δική μου προσωπική δοκιμή των προϊόντων. Προϊόντα που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου και στις συνταγές μου