Share This Article
Και να λοιπόν που έφτασε στο τέλος της αυτή η χρονιά!
Και δε θα μπορούσα να κλείσω τη δεύτερη δημιουργική χρονιά στο blog μου παρά μόνο με ένα γλυκό!
Το εορταστικό γλυκό για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!
Να σας ευχηθώ να έχετε μια υπέροχη Νέα Χρονιά με Υγεία σε εσάς και στις οικογένειες σας.
Ο Νέος Χρόνος που θα έρθει να είναι γεμάτος με πολλές όμορφες στιγμές.
Ας χαμογελάμε λίγο πιο πολύ, ας λέμε ευχαριστώ λίγο πιο συχνά, ας είμαστε ευγνώμονες με αυτά που έχουμε, ας κοιτάξουμε λίγο τον συνάνθρωπο μας, ας ανοίξουμε την αγκαλιά μας και ας είμαστε λίγο πιο ευγενικοί!
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, απ’όταν ξεκίνησα το food blogging, σας παρουσιάζω ένα γλυκάκι με εορταστική διάθεση. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, επέλεξα να σας παρουσιάσω ένα κέικ, δίνοντας του μια εορταστική πινελιά.
Πέρυσι επέλεξα για το εορταστικό μας τραπέζι ένα κέικ ιδιαίτερο, στο οποίο μπερδεύονταν διάφορα υλικά όπως η κανέλα με την μπανάνα, τον ανανά και το ινδοκάρυδο, μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Φέτος πήγα στην άλλη πλευρά, ήθελα κάτι σοκολατένιο, απλά υλικά και εντυπωσιακό γευστικό αποτέλεσμα.
Έτσι λοιπόν σας παρουσιάζω το εορταστικό γλυκό μου! Πρόκειται για μια τούρτα- κέικ με ένα υπέροχο ζουμερό και αφράτο σοκολατένιο κέικ που συνδυάζεται άψογα με γκανάζ σοκολάτας και με μια αέρινη κρέμα με μπισκότο oreo και μασκαρπόνε!
Είναι μια τούρτα με απλά υλικά και εύκολες παρασκευές, σκεφτείτε ότι, για το σοκολατένιο κέικ, δε χρειάζεται καν να χρησιμοποιήσετε μίξερ. Έκοψα ένα μικρό κομμάτι από την τούρτα για να σας δείξω πόσο ζουμερό είναι!
Ξεκινάμε λοιπόν!
Για την Τούρτα σοκολάτας με γεύση Oreo θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για το κέικ (για ταψάκι 20 με 25εκ) πηγή
- 260γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 415γρ ζάχαρη
- 70γρ κακάο
- 2 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 240ml ξυνόγαλο ( buttermilk)*
- 240ml φυτικό λάδι
- 240ml βραστό νερό
- 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή πάστα βανίλιας.
*Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ξυνόγαλο προσθέτοντας σε 240ml πλήρες γάλα 2 κουτ. του γλυκού λευκό ξύδι. Το αφήνεται στην άκρη για 15 λεπτά και στη συνέχεια το προσθέτετε στη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ για την κρέμα oreo (πηγή)
- 500ml κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά, παγωμένη
- 250γρ μασκαρπόνε παγωμένο
- 200γρ άχνη ζάχαρη (την κοσκινίζουμε)
- 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή πάστα βανίλιας
- 140γρ μπισκότα Oreo (ζυγισμένα αφού έχει αφαιρεθεί η κρέμα τους)
ΥΛΙΚΑ για την γκανάζ σοκολάτας
- 200γρ σοκολάτα κουβερτούρα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο
- 150γρ κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
- 1 κουτ. της σούπας μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ για το κέικ
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά 3 ταψάκια διαμέτρου 20 με 25 εκατοστά* και στη βάση τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, αφού πρώτα το έχουμε κοσκινίσει, τη ζάχαρη, το κακάο που επίσης το έχουμε κοσκινίσει, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα ξηρά υλικά με έναν αυγογδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε τα αυγά, το ξυνόγαλο, το φυτικό λάδι και τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τον αυγογδάρτη μέχρι να έχουμε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε πολύ αργά, τμηματικά και με προσοχή το βραστό νερό. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ρίξουμε όλο το νερό.
Το σοκολατένιο μείγμα θα είναι πολύ υγρό, μη σας παραξενέψει. Αδειάστε το προσεκτικά στα 3 ταψάκια και βάλτε το προσεκτικά στο φούρνο.
Ψήνουμε το κέικ για περίπου 30 με 35 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Κάντε τη δοκιμή στα 30 λεπτά με την οδοντογλυφίδα και αν βγαίνει καθαρή το κέικ έχει ψηθεί.
Βγάζουμε τα κέικ από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στα ταψάκια για περίπου 10 με 15 λεπτά. Στη συνέχεια τα ξεφορμάρουμε από τα ταψάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Μπορούμε αν θέλουμε να φτιάξουμε το κέικ από την προηγούμενη μέρα και αφού κρυώσει καλά, να το τυλίξουμε πολύ καλά με μεμβράνη τροφίμων και να το βάλουμε στο ψυγείο μέχρι να συναρμολογήσουμε την τούρτα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ για τη γκανάζ
Σπάμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη ρίχνουμε σε ένα μεταλλικό μπολ. Προσθέτουμε και το μέλι.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος και στη συνέχεια την αδειάζουμε πάνω από την σοκολάτα. Αφήνουμε για ένα λεπτό χωρίς να ανακατέψουμε και στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα λείο σοκολατένιο γλάσο.
Το αφήνουμε στην άκρη για να πέσει η θερμοκρασία του.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ για την κρέμα Oreo
Σπάμε τα μπισκότα στο multi σε μορφή σκόνης.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος , το παγωμένο μασκαρπόνε, την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια.
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί για περίπου 3 λεπτά, σε μεσαία ταχύτητα αρχικά και στη συνέχεια ανεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ, μέχρι να έχουμε μια απαλή και αφράτη κρέμα.
Σταματάμε να χτυπάμε με το μίξερ και ρίχνουμε τα σπασμένα μπισκότα.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα απαλά τη σκόνη από τα μπισκότα στην κρέμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Τοποθετούμε στην πιατέλα τον πρώτο σοκολατένιο δίσκο*. Απλώνουμε στην επιφάνεια του λίγη σοκολατένια γκανάζ και στη συνέχεια την κρέμα oreo.
Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με τον δεύτερο σοκολατένιο δίσκο, γκανάζ και κρέμα.
Τελειώνουμε με τον τρίτο σοκολατένιο δίσκο και κρέμα, αυτήν τη φορά χωρίς γκανάζ. Κρατάμε λίγη κρέμα και λίγη γκανάζ για να στολίσουμε αργότερα την τούρτα μας περιμετρικά.
*Μπορείτε να στήσετε την τούρτα σας μέσα σε αποσπώμενο τσέρκι για μεγαλύτερη ευκολία.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο να παγώσει.
Στο ψυγείο βάζουμε και την κρέμα που έχουμε αφήσει για να καλύψουμε την τούρτα εξωτερικά.
Αφού παγώσει η τούρτα μας. Την βγάζουμε από το ψυγείο και τη καλύπτουμε περιμετρικά με κρέμα με τη βοήθεια μια σπάτουλας. Μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και κορνέ και να την γαρνίρουμε με ροζέτες.
Τέλος καλύπτουμε την επιφάνεια με την γκανάζ αφήνοντας να τρέξει λίγο στο πλάι. Αν η γκανάζ έχει σφίξει λόγω του κρύου, μπορείτε να την λιώσετε ξανά σε μπεν μαρί, την αφήνετε λίγο να κρυώσει αλλά να μη χάσει τη ρευστότητα της και γαρνίρετε το γλυκό σας.
Μπορείτε να στολίσετε την τούρτα σας με ολόκληρα μπισκότα oreo. Εγώ λόγω των ημερών τη στόλισα με gingerbread μπισκότα.
Διατηρείται στο ψυγείο.
Tip: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μεγαλύτερο σε διάμετρο ταψί και να ψήσουμε το κέικ όλο μαζί. Σε αυτήν την περίπτωση ο χρόνος ψησίματος θα διπλασιαστεί και αφού ψηθεί και κρυώσει το κέικ, θα πρέπει να το κόψετε προσεκτικά σε 3 ίσα μέρη.
Μπορούμε να φτιάξουμε το κέικ από την προηγούμενη και να το βάλουμε στο ψυγείο καλά τυλιγμένο με μεμβράνη τροφίμων.
Αν κατά τη διάρκεια της συναρμολόγησης του κέικ, η γκανάζ παγώσει και σταθεροποιηθεί, μπορείτε να την ρευστοποιήσετε ξανά σε μπεν μαρί, την αφήνετε να πέσει λίγο η θερμοκρασία της και είναι έτοιμη.
Καλή και Δημιουργική Χρονιά!
Με Υγεία και Χαρά σε όλους σας!
Ευγενία
5 Comments
Παναγιώτης
Ωωωωωω τι ωραίο θα το κάνω
Stella Petaloti
Για ποσα άτομα είναι η τούρτα? / Ποιο είναι το βάρος της?
Handmadelittletreats
Καλησπέρα σας σίγουρα μπορείτε να βγάλετε 14 με 15 κομμάτια, μπορεί και παραπάνω. Δεν μπορώ να σας πω το βάρος της. Πάντως είναι αρκετά βαριά.
CHATZIGEORGIOU
Εκπληκτική συνταγή!!!! Την έχω κάνει ήδη τρεις φορές και κάθε φορά γίνεται το ίδιο πεντανόστιμη. Τώρα ετοιμάζομαι να την κάνω για βασιλόπιτα!
Handmadelittletreats
Χαίρομαι πολύ που σας αρέσει! Σας εύχομαι καλή χρονιά με Υγεία και Χαρά!