Share This Article
Όπως και αν επιλέξεις να περάσεις τη σημερινή μέρα το σίγουρο είναι πως αυτές τις πιτούλες θα τις χρειαστείς για να φτιάξεις τα τυλιχτά σου, για να συνοδεύσεις τα ψητά ή τα μαγειρευτά σου, για να τις βουτήξεις στα ωραία συνοδευτικά σου ή για να φτιάξεις ωραία σάντουιτς και σκεπαστές πιτούλες.
Εύκολες, γρήγορες, αν εξαιρέσουμε το χρόνο αναμονής για να φουσκώσει η ζύμη, αφράτες και ελαστικές αυτές οι πιτούλες είναι ιδανικές για κάθε περίσταση. Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, εγώ χρησιμοποίησα λευκό και λίγο ολικής, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο λευκό αλεύρι αν θες (ίσως όμως χρειαστεί λίγο παραπάνω), χλιαρό νερό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι το νερό σου να είναι χλιαρό, ούτε πολύ ζεστό, ούτε παγωμένο. Θα διαλύσεις στο νερό τη μαγιά και θα προσθέσεις και τη ζάχαρη μαζί με το λάδι. Στη συνέχεια θα ρίξεις το αλεύρι και τέλος το αλάτι.
Το επόμενο βήμα είναι πολύ σημαντικό. Θα πρέπει να ζυμώσεις τη ζύμη πολύ καλά για τουλάχιστον 6 με 8 λεπτά έτσι ώστε να γίνει λεία και ελαστική. Αυτή είναι μία διαδικασία που θα πρέπει να την κάνεις με το μίξερ. Αν το μίξερ σου έχει κάδο ακόμη καλύτερα, αλλά μπορείς να κάνεις την ίδια διαδικασία και με ένα μίξερ χειρός. Εντάξει, θα κουραστείς λίγο παραπάνω αλλά αξίζει τον κόπο.
Αυτό ήταν! Θα αφήσεις τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου σε ένα ζεστό περιβάλλον. Μπορείς να τη βάλεις στο φούρνο, αν το περιβάλλον σου δεν είναι ζεστό αυτήν την εποχή. Θα ζεστάνεις το φούρνο στους 20 με 24 βαθμούς το πολύ, στη συνέχεια θα κλίσεις τη θερμοκρασία και θα αφήσεις λίγο ανοιχτή την πόρτα και μετά θα βάλεις μέσα στο φούρνο τη ζύμη να ξεκουραστεί με κλειστή πόρτα. Η θερμοκρασία του φούρνου θα είναι πλέον κλειστή.
Αφού περάσει 1 ώρα, θα χωρίσεις τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε 6 κομμάτια, μπορείς και σε περισσότερα ανάλογα το μέγεθος που θέλεις να έχουν οι πίτες σου, και θα ανοίξεις το κάθε κομμάτι με τον πλάστη. Δεν είναι ανάγκη να έχουν το τέλειο στρογγυλό σχήμα, άλλωστε είναι χειροποίητες.
Τελευταίο και πολύ σημαντικό βήμα στη συνταγή είναι το ψήσιμο. Θα χρειαστείς ένα αντικολλητικό τηγάνι που θα το βάλεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθεί πολύ καλά πριν προσθέσεις την πρώτη πίτα. Για τις δικές μου πίτες δεν πρόσθεσα καθόλου λιπαρή ουσία στο τηγάνι, εσύ αν το κρίνεις αναγκαίο μπορείς να προσθέσεις ελάχιστο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο.
Τις ψήνεις πρώτα από την μία πλευρά μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια και στη συνέχεια τις γυρίζεις και από την άλλη πλευρά.
Τις αφήνεις να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα και τις σερβίρεις. Ανάλογα πως θέλεις να τις σερβίρεις μπορείς, όσο είναι ζεστές, να τις αλείψεις με βούτυρο ή ελαιόλαδο και να τις πασπαλίσεις με αρωματικά ή ακόμη και να τρίψεις λίγο σκόρδο επάνω στην επιφάνειά τους.
Πάμε λοιπόν να τις φτιάξουμε;
Για τις πίτες-ψωμάκι θα χρειαστούμε:
Υλικά για 6 μεγάλες πίτες
- 200γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150γρ αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις (μπορείς να το αντικαταστήσεις με λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
- 240ml χλιαρό νερό
- 15ml ελαιόλαδο
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά στιγμής 7 ή 8γρ ανάλογα το φακελάκι (το δικό μου φακελάκι ήταν 8γρ)
- 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι, περίπου 7γρ
- 1/2κγ ζάχαρη
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά και προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος προσθέτουμε το αλάτι.
Σε αυτό το σημείο θα χρειαστούμε το μίξερ. Ζυμώνουμε τη ζύμη πολύ καλά με το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για τουλάχιστον 6 έως 8 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, ελαστική και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα μιας μπάλας και σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη ή με μία πετσέτα.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο σε ένα ζεστό περιβάλλον. Αν την αφήσετε μέσα στο φούρνο η θερμοκρασία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 24 βαθμούς (σας γράφω αναλυτικά πιο πάνω τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσετε)
Αφού φουσκώσει, την αδειάζουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και φτιάχνουμε ένα φρατζολάκι το οποίο κόβουμε σε 6 ίσα μέρη (μπορούμε και σε περισσότερα, ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε να έχουν οι πίτες μας).
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω στην εστία να ζεσταθεί πολύ καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (εγώ δεν πρόσθεσα καθόλου λιπαρή ουσία στο τηγάνι μου).
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης με τον πλάστη σε μία στρογγυλή λεπτή πίτα και την τοποθετούμε στο τηγάνι. Δεν είναι ανάγκη να έχει το τέλειο στρογγυλό σχήμα, άλλωστε είναι χειροποίητη!
Μόλις αρχίσουν να δημιουργούνται φουσκάλες στην επιφάνεια, την ελέγχουμε και τη γυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
Ομοίως ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες πίτες. Τις τοποθετούμε επάνω σε μία σχάρα να κρυώσουν εντελώς ή τις σερβίρουμε ελαφρώς ζεστές.
Είναι ιδανικές ως συνοδευτικό στο τραπέζι μας ή τις χρησιμοποιούμε για να τυλίξουμε με αυτές ό,τι θέλουμε.
Σημειώσεις
Αν χρησιμοποιήσεις μόνο λευκό αλεύρι, ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω, να το έχεις κατά νου.
Ανάλογα πως θέλεις να τις σερβίρεις μπορείς, όσο είναι ζεστές, να τις αλείψεις με βούτυρο ή ελαιόλαδο και να τις πασπαλίσεις με αρωματικά ή ακόμη και να τρίψεις λίγο σκόρδο επάνω στην επιφάνειά τους.
………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ