Share This Article
Αν είσαι λάτρης του ψαριού τότε η ψαρόσουπα σίγουρα θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αγαπημένα σου πιάτα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές αλλά και απόψεις για την τέλεια ψαρόσουπα.
Το νησί μου, η Κέρκυρα, φημίζεται για δύο ιδιαίτερα πιάτα με ψάρι. Το μοναδικό κερκυραϊκό μπιάνκο το οποίο φτιάχνετε με σκόρδο, ελαιόλαδο, πατάτα, λεμόνι και πιπέρι και το περίφημο κερκυραϊκό μπουρδέτο που περιέχει μόνο κόκκινο πιπέρι γλυκό και καυτερό, ελαιόλαδο και κρεμμύδι. Μάλιστα το κόκκινό του χρώμα το παίρνει από τα πιπέρια και όχι από την προσθήκη ντομάτας. Το καθένα από αυτά έχει το δικό του χαρακτήρα και τη δική του γεύση και αξίζει κάποια στιγμή να τα δοκιμάσετε.
Σήμερα όμως εγώ θα σας παρουσιάσω την αγαπημένη μου ψαρόσουπα. Μία ψαρόσουπα που ναι μεν παραμένει απλή τόσο σε υλικά, όσο και σε εκτέλεση αλλά έχει υπέροχη γεύση και είναι και ιδιαίτερη! Γιατί θα μου πεις είναι ιδιαίτερη, γιατί πρώτον είναι κοκκινιστή και δεύτερον περιέχει ρύζι. Έτσι φτιάχνουμε εμείς την ψαρόσουπα στο νησί, τουλάχιστον έτσι την έμαθα εγώ από τη μαμά και τη γιαγιά μου.
Θυμάμαι, όταν ήμουν φοιτήτρια, μας είχε καλέσει ένα φίλος στο σπίτι του για να μας φτιάξει ψαρόσουπα. Χαρά εγώ, θα φάμε ψαρόσουπα! Όταν ήρθε η ώρα να μας σερβίρει ξαφνιάστηκα όταν είδα την ψαρόσουπα λευκή και μόνο με ψάρι και λαχανικά. Όπως ξαφνιάστηκαν και οι φίλοι μου όταν τους είπα πως εμείς τη φτιάχνουμε κόκκινη με ντομάτα και ρύζι. Εξαιρετική και εκείνη η ψαρόσουπα αλλά και η νοστιμιά της ψαρόσουπας που θα σας παρουσιάσω σήμερα είναι μοναδική!
Είναι φοβερό πως με απλά υλικά μπορείς να φτιάξεις ένα τόσο πλούσιο, θρεπτικό και χορταστικό πιάτο και δεν έχεις καμία δικαιολογία από τη στιγμή που μπορείς να προμηθευτείς το ψάρι έτοιμο καθαρισμένο. Που τέτοιες πολυτέλειες παλιότερα! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να καθαρίσεις τα λαχανικά σου.
Λίγα λόγια για τη συνταγή
Το μόνο -αγκάθι- στη συνταγή είναι φυσικά τα κοκαλάκια από το ψάρι. Το ψάρι λοιπόν το μαγειρεύεις ολόκληρο και ποτέ δεν το κόβεις σε κομμάτια. Αφού βράσει, τότε το καθαρίζεις προσεκτικά. Παρόλα αυτά ίσως κάποιο κοκαλάκι μπορεί να μείνει στη σούπα, γι’αυτό πολλοί επιλέγουν να βράζουν ξεχωριστά το ψάρι από τα λαχανικά.
Για να είμαι ειλικρινής εγώ δεν το κάνω. Μου αρέσει να μαγειρεύω το ψάρι μαζί με τα λαχανικά για να πάρουν και αυτά γεύση. Στη συνέχεια, αφαιρώ το ψάρι μαζί με τα λαχανικά, σουρώνω σε μία κατσαρόλα το ζωμό και προχωράω με το βράσιμο του ρυζιού. Αν το ψάρι είναι καλά καθαρισμένο και δεν το αφήσετε να παραβράσει δεν θα έχετε πρόβλημα και πιθανόν να μη βρείτε κανένα κοκαλάκι στη σούπα. Τώρα αν η ψαρόσουπα προορίζεται για μικρά παιδάκια καλό είναι να τη σουρώνετε σχολαστικά.
Τα λαχανικά τα βράζουμε ελαφρώς πριν προσθέσουμε το ψάρι και καλό είναι να μην τα κόψουμε σε πολύ μικρά κομμάτια για να μη λιώσουν και παραβράσουν.
Στη ψαρόσουπά μου πρόσθεσα για επιπλέον νοστιμιά ζωμό λαχανικών. Μπορείτε να βρείτε στο ψυγείο του σούπερ μάρκετ φρέσκο ζωμό λαχανικών χωρίς συντηρητικά ή να φτιάξετε το δικό σας ή ακόμη και να τον παραλείψετε και να προσθέσετε μόνο ζεστό νερό.
Τέλος, επειδή στη συγκεκριμένη συνταγή βράζουμε το ρύζι στο τέλος, φροντίζουμε να σκεπάσουμε καλά τόσο το ψάρι όσο και τα λαχανικά για να μην κρυώσουν και στεγνώσουν. Αφού βράσει το ρύζι, μπορούμε να προσθέσουμε λίγα από τα λαχανικά μέσα στη σούπα όπως και κομμάτια από το καθαρισμένο ψάρι.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε αυτήν την υπέροχη ψαρόσουπα;
Για την κοκκινιστή ψαρόσουπα με λαχανικά και ρύζι θα χρειαστούμε:
Υλικά για 2 με 3 μερίδες
- 1 ψάρι μεγάλο ή 2 μικρότερα κατάλληλα για βραστό, όπως φαγκρί, ροφός, συναγρίδα, λαβράκι
- 1 κ/σ ελαιόλαδο
- 3 με 4 καρότα μεσαίου μεγέθους
- 2 πατάτες
- 2 κλωνάρια σέλερι (χωρίς τα φύλλα)
- 4 ή παραπάνω κλωνάρια σέλινο
- 1 ξερό λευκό κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους
- 220γρ χυμός από φρέσκες ντομάτες ή ψιλοκομμένες ντομάτες κον κασέ
- 1 φρέσκος ζωμός λαχανικών του εμπορίου ή φρέσκο σπιτικό ζωμό λαχανικών
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα ή γλασέ για σούπα.
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- 2lt ζεστό νερό (μέσα στο οποίο διαλύουμε το ζωμό λαχανικών)
- Λίγο φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε πολύ προσεκτικά το ψάρι ή ζητάμε να μας το καθαρίσουν στο ιχθυοπωλείο και το αφήνουμε ολόκληρο.
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, ομοίως καθαρίζουμε και τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Κόβουμε το κρεμμύδι στα τέσσερα και το σέλερι σε μικρότερα κομμάτια.
Σε μία βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.
Αφού ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, τις πατάτες και το σέλερι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να θωρακιστούν τα λαχανικά. Ρίχνουμε την ντομάτα και το σέλινο και ανακατεύουμε ξανά για λίγο.
Τέλος προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών που έχουμε διαλύσει μέσα στο ζεστό νερό. Στο σημείο αυτό αφήνουμε τα λαχανικά να μαγειρευτούν και να μαλακώσουν ελαφρώς σε μέτρια θερμοκρασία.
Αφού μαλακώσουν ελαφρώς (δε θέλουμε να βράσουν τελείως) προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ψάρι. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και αφήνουμε το ψάρι να βράσει μαζί με τα λαχανικά.
Αφαιρούμε προσεκτικά με μία κουτάλα το ψάρι μαζί με τα λαχανικά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Τα σκεπάζουμε αμέσως για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους και να μη στεγνώσουν.
Σουρώνουμε τη σούπα σε μία άλλη κατσαρόλα για να αφαιρέσουμε τυχών κόκκαλα που ίσως να έχουν μείνει από το ψάρι και βάζουμε ξανά το ζωμό στην εστία της κουζίνας.
Ρίχνουμε το ρύζι* και το αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμη.
Σερβίρουμε τη ψαρόσουπα με το ρύζι προσθέτοντας τα βρασμένα λαχανικά και κομμάτια από το καθαρισμένο ψάρι.
Γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με φρέσκο μαϊντανό και λίγο φρεσκοστυμμένο λεμόνι.
Σημείωση*
Το ρύζι καλό είναι να το πλένουμε καλά πριν το προσθέσουμε στη σούπα.
Καλή απόλαυση!
…………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ