Share This Article
Μπορεί να μπήκαμε στο Φθινόπωρο αλλά ας μη γελιόμαστε οι πάγκοι στη λαική και ο κήπος μας είναι ακόμη γεμάτοι με ώριμες κατακόκκινες και αρωματικές ντομάτες, κολοκυθάκια και μελιτζάνες και είμαι σίγουρη πως θα είναι και για αρκετό καιρό ακόμη καθώς ο καιρός είναι ζεστός και ευνοείται η καλλιέργειά τους.
Ακόμη δε μου κάνει διάθεση να μπω σε φθινοπωρινό mood γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Έτσι λοιπόν με τα φρέσκα λαχανικά που μου έφερε ο μπαμπάς μου από τον κήπο θα φτιάξω την ευκολότερη τάρτα ever! Και ποια είναι αυτή; Μα φυσικά μια ανοιχτή τάρτα, μία galette με ντομάτα, κολοκυθάκια, μελιτζάνα, ελαφρώς καραμελωμένα κρεμμύδια και φυσικά τυρί.
Η αλήθεια είναι πως την έχω φτιάξει εδώ και καιρό αυτήν την τάρτα αλλά κάποιες υποχρεώσεις με πήγαν λιγάκι πίσω. Οι τάρτες τόσο οι γλυκές, όσο και οι αλμυρές έχουν την τιμητική τους αυτήν την εποχή καθώς υπάρχει ακόμη πληθώρα φρούτων αλλά και λαχανικών που μπορείς να αξιοποιήσεις.
Τι το ιδιαίτερο έχει αυτή η τάρτα; Είναι πασπαλισμένη με μέλι και μια ελαφριά βινεγκρέτ μουστάρδας πριν το σερβίρισμα που της προσθέτουν μια γλυκιά, αλμυρή και συνάμα ελαφρώς πικάντικη γεύση.
Είναι τόσο εύκολη η διαδικασία παρασκευής της, που μπορεί να γίνει το ιδανικό συνοδευτικό για το κρασί ή την μπύρα σας.
Αν τώρα σας ξενίζει το μέλι σε μια αλμυρή τάρτα, μπορείτε να το παραλείψετε ή μπορείτε ακόμη να μη χρησιμοποιήσετε τη βινεγκρέτ αν δεν σας αρέσει η μουστάρδα. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τυρί της επιλογής σας, η μοτσαρέλα, το μανούρι, το ανθότυρο μαζί με λίγη πικάντικη φέτα είναι ιδανικά τυριά γι’ αυτήν την τάρτα.
Μυστικά για την πιο απλή ζύμη για τάρτα galette
- To βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε για τη ζύμη θα πρέπει να είναι αρκετά παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια. Το χρησιμοποιούμε κατευθείαν από το ψυγείο.
- Επίσης παγωμένο από το ψυγείο θα πρέπει να είναι και το νερό. Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσεις γι’αυτό καλό είναι να ρίξεις το νερό σιγά σιγά στη ζύμη και όχι όλο μαζί εξαρχής. Υπάρχει πιθανότητα να μην σου χρειαστεί όλο ή μπορεί να χρειαστεί παραπάνω. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι εύπλαστη.
- Δε ζυμώνουμε αρκετή ώρα τη ζύμη και την αφήνουμε οπωσδήποτε στο ψυγείο για μισή με μία ώρα, να παγώσει και να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια την ανοίγουμε σε ένα φύλλο πάχους 1εκ περίπου και βάζουμε από πάνω τα υλικά της γέμισης.
- Αν η γέμισή μας έχει υγρασία μπορούμε να περάσουμε τη ζύμη με λίγο ασπράδι αυγού και από πάνω να απλώσουμε τα λαχανικά.
Λάβε υπόψιν σου πως η ζύμη είναι βουτυράτη και μπισκοτένια. Θα πρέπει να την αφήσεις λίγο να κρυώσει πριν την κόψεις διαφορετικά υπάρχει περίπτωση να σου διαλυθεί.
Βέβαια υπάρχει και η ενναλακτική να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο τάρτας του εμπορίου.
Πάμε να τη φτιάξουμε;
Για την αλμυρή τάρτα galette με ελαφρώς καραμελωμένα κρεμμύδια, λαχανικά και ντρέσινγκ μουστάρδας θα χρειαστούμε:
Υλικά
Για τη ζύμη
- 280γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 140γρ βούτυρο αγελαδινό ανάλατο πολύ καλά παγωμένο
- 60ml παγωμένο νερό (αρχικά προσθέτουμε το μισό και στη συνέχεια το υπόλοιπο)
- 1/2 κουταλάκι το γλυκού αλάτι.
Για τη γέμιση
- 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
- 1κ/σ βούτυρο
- Αλάτι και πιπέρι
- 150γρ μανούρι τριμμένο ή μοτσαρέλα ή ανθότυρο μαζί με φέτα
- 2 ώριμες και σφιχτές ντομάτες κομμένες σε φέτες
- 2 μεσαίου μεγέθους κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 μελιτζάνα κομμένη σε λεπτές φέτες
- Λίγο ελαιόλαδο
- Λίγο μέλι
- Φρέσκια ρίγανη
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- Ασπράδι από ένα αυγό
Για την επάλειψη
- Ένα αβγό, χωριστά το ασπράδι από τον κρόκο, χτυπημένο ελαφρώς με λίγο νερό
- Σουσάμι
Για τη βινεγκρέτ μουστάρδας
- 1 κ/σ ελαιόλαδο
- 1/2 κγ μέλι
- 1 κ/γ μουστάρδα απαλή
- Μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε ένα multi το παγωμένο βούτυρο, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε για λίγο με τα μαχαίρια. Προσθέτουμε το νερό και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το ανακάτεμα μέχρι η ζύμη να ομογενοποιηθεί και να γίνει εύπλαστη. Τη διαδικασία αυτήν μπορούμε να την κάνουμε και με τα χέρια τρίβοντας το αλεύρι με το βούτυρο αρχικά και στη συνέχεια θα προσθέσουμε σιγά σιγά το νερό.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε μία επιφάνεια εργασίας και την ενώνουμε με τα χέρια μας απαλά μέχρι να ενσωματωθεί.
Φτιάχνουμε έναν δίσκο, τον τυλίγουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή με μία ώρα τουλάχιστον.
Στο μεταξύ λιώνουμε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν ένα ωραίο χρυσο-καφέ χρώμα. Προσθέτουμε στο ενδιάμεσο λίγο αλάτι μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αφήνουμε τα κρεμμύδια στην άκρη να κρυώσουν και στη συνέχεια συναρμολογούμε την τάρτα μας.
Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάση σε ένα στρογγυλό φύλλο διαμέτρου περίπου 30εκ και πάχους περίπου 1εκ. Το φύλλο δε θα πρέπει να είναι πολύ λεπτό γιατί θα σπάσει.
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της ζύμη με λίγο ασπράδι ελαφρός χτυπημένο. Αυτό θα βοηθήσει τη ζύμη να μην μαλακώσει πολύ από τα υγρά της γέμισης.
Από πάνω απλώνουμε το τριμμένο τυρί αφήνοντας ένα κενό στη ζύμη περιμετρικά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια επάνω από το τυρί και από πάνω τοποθετούμε εναλλάξ τα λαχανικά μας.
Ραντίζουμε τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο και λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκια ή αποξηραμένη ρίγανη.
Γυρίζουμε τις άκρες την τάρτας για να αγκαλιάσει η ζύμη τα λαχανικά και με ένα πινελάκι περνάμε τις άκρες της ζύμης με τον κρόκο αυγού, τον οποίο έχουμε χτυπήσει ελαφρά με λίγο νερό. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 50 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η τάρτα και να ψηθούν τα λαχανικά.
Λίγο πριν βγάλουμε τη ζύμη από το φούρνο αλείφουμε με ένα πινελάκι κουζίνας τα ψημένα λαχανικά με τη βινεγκρέτ μουστάρδας. Αφήνουμε για λίγο στο φούρνο και μετά τη βγάζουμε.
Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.
Tip
Με το αυγό που θα περισσέψει μπορούμε να φτιάξουμε μια ομελέτα με ντομάτα. Επίσης τα λαχανικά που τυχών μας περισσέψουν μπορούμε να τα ραντίσουμε με λίγο ελαιόλαδο, να προσθέσουμε μυρωδικά και να τα ψήσουμε.
Επίσης τη βινεγκρέτ μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε στη σαλάτα μας ή σε ψητά λαχανικά.
……………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.