Share This Article
Η αλήθεια είναι ότι αυτές τις μέρες έχουν μονοπωλήσει τα social και γενικότερα το internet ιδέες για εορταστικά γλυκά αλλά και ιδιαίτερα εορταστικά πιάτα για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς και γενικότερα τα εορταστικά τραπέζια των ημερών.
Αυτό όμως που για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία σε ένα εορταστικό τραπέζι και γενικότερα σε ένα τραπέζι είναι η σαλάτα που θα συνοδεύσει το κυρίως γεύμα.
Για να είμαι ειλικρινής είναι και το πρώτο πράγμα που δοκιμάζω σε ένα εορταστικό τραπέζι. Αγαπώ πολύ τις σαλάτες και πιστεύω πως παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο ακόμη και σε ένα μπουφέ.
Πάντα λοιπόν ετοιμάζω τουλάχιστον δυο σαλάτες διαφορετικές μεταξύ τους. Η μία επιλέγω να είναι πιο κλασική με ήπιες γεύσεις έτσι ώστε να καλύψει τις γευστικές επιλογές όλων των καλεσμένων και η άλλη φροντίζω να είναι πιο ιδιαίτερη για πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Τη σαλάτα τη βλέπω πάντα σαν έναν καμβά πάνω στον οποίο μπορώ να προσθέσω, ανάλογα την εποχή και την περίσταση, χρώματα και γεύσεις διαφορετικές.
Σήμερα λοιπόν θα σας δώσω ιδέες για τα υλικά που μπορείτε να προσθέσετε στην εορταστική σας σαλάτα καθώς και τέσσερα διαφορετικά ντρέσινγκ με τα οποία μπορείτε να τις συνοδεύσετε.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα υλικά.
Για τις πιο ελαφριές μας σαλάτες μπορούμε να επιλέξουμε ένα μείγμα από πράσινες σαλάτες όπως μαρούλι, λόλα κόκκινη, λόλα πράσινη, άισμπεργκ, γαλλική σαλάτα, σπανάκι και baby σπανάκι.
Αν τώρα θέλουμε να δώσουμε στη σαλάτα μας μια πιο πικάντικη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε, ρόκα, φύλλα μουστάρδας, φύλλα παντζαριού και λίγο ραντίτσιο που έχει ελαφρώς πικρή γεύση.
Για μία λοιπόν εντυπωσιακή σαλάτα μπορούμε να επιλέξουμε λαχανικά εποχής διαφορετικών χρωμάτων ή υφής για ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Για να δώσουμε περισσότερο χαρακτήρα στη σαλάτα μας αλλά και μια εορταστική πινελιά μπορούμε να προσθέσουμε αποξηραμένα φρούτα ή ακόμη και φρούτα εποχής όπως πορτοκάλι, μανταρίνι αλλά και μήλο ή αχλάδι. Μην ξεχάσεις όμως να ραντίσεις με λίγο λεμόνι το μήλο ή το αχλάδι για να μη μαυρίσει και να καθαρίσεις τις φέτες πορτοκαλιού για ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Τα φρούτα τα προσθέτουμε στη σαλάτα λίγο πριν τη σερβίρουμε.
Μια πολύ ελαφριά και δροσερή σαλάτα με πορτοκάλι και μανταρίνι μπορείς να βρεις εδώ.
Από αποξηραμένα φρούτα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, σταφίδες, κράνμπερις, σύκα, δαμάσκηνα και βερίκοκα. Τα σύκα, τα δαμάσκηνα αλλά και τα βερίκοκα καλό είναι να τα κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Μια ιδιαίτερη υφή αλλά και γεύση θα προσθέσουν στην εορταστική σου σαλάτα οι ξηροί καρποί, όπως καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους ή ακόμη και φιστίκια, και φυσικά, αν σου αρέσουν, μην παραλήψεις τους σπόρους, όπως κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους και σουσάμι. Εκτός του ότι οι σπόροι θα προσθέσουν μια crunchy υφή στις σαλάτες, τις κάνουν και πιο θρεπτικές. Εγώ προσωπικά αγαπώ πολύ το μαύρο σουσάμι στις σαλάτες μου.
Έχουμε επίσης την επιλογή να προσθέσουμε και κάποιο τυρί στη σαλάτα μας. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητο καθώς συνήθως στο τραπέζι υπάρχει ποικιλία τυριών, συν το γεγονός ότι μπορεί κάποιος από τους καλεσμένους να μην αγαπά ιδιαίτερα το τυρί.
Αν παρόλα αυτά επιλέξεις να προσθέσεις στη σαλάτα του τυρί επίλεξε ένα τυρί με πιο ήπια γεύση, όπως ανθότυρο, μοτσαρέλα ή ψητό χαλούμι ή μαστέλο. Βέβαια εξίσου καλή επιλογή είναι η φέτα, η παρμεζάνα ή η γραβιέρα. Γενικά οι επιλογές που έχεις όσον αφορά το τυρί είναι τόσες πολλές που καλύπτουν όλα τα γούστα.
Τέλος, αυτό που χαρακτηρίζει, απογειώνει και δίνει γεύση στη σαλάτα είναι το ντρέσινγκ που θα χρησιμοποιήσεις. Οι επιλογές που έχεις και εδώ είναι ανεξάντλητες. Ελαιόλαδο μαζί με ξύδι κόκκινο, λευκό ή βαλσαμικό, μηλόξυδο, μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, μουστάρδα, chutney, μαρμελάδες ακόμη και χυμοί φρούτων μπερδεύονται μεταξύ τους και μαζί με διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά απογειώνουν γευστικά τις σαλάτες.
Παρακάτω σας παρουσιάζω τέσσερα διαφορετικά ντρεσινγκ που μπορείτε να επιλέξετε για τις σαλάτες σας ανάλογα με τις γευστικές σας επιλογές.
Η δική μου εορταστική σαλάτα περιλαμβάνει ανάμεικτα πράσινα λαχανικά όπως σγουρή σαλάτα, λόλα κόκκινη και ρόκα, αποξηραμένα σύκα και ψητό χαλούμι. Σέρβιρα τη σαλάτα μου με την αλμυρή γκρανόλα που θα βρείτε εδώ η οποία περιέχει, μυρωδικά, καρύδια, φουντούκια, ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους και μαύρο σουσάμι και φυσικά πρόσθεσα σπόρους ροδιού για φρεσκάδα και επιπλέον χρώμα. Τέλος πρόσθεσα για περισσότερη ένταση στη γεύση microgreens ροζ και κόκκινου ρεπανιού καθώς και ρόκα που καλλιεργώ η ίδια.
Επειδή η γκρανόλα που συνόδευσα τη σαλάτα μου περιέχει μουστάρδα, επέλεξα να τη συνοδεύσω με το ντρεσινγκ μελιού με μουστάρδα για να μην μπερδέψω πολύ τις γεύσεις.
Διάλεξε τα υλικά που εσύ αγαπάς και δημιούργησε τις πιο εορταστικές σαλάτες.
Όλα τα ντρέσινγκ που σας παρουσιάζω παρακάτω είναι αρκετά ελαφριά, δροσερά και ταιριάζουν με τις περισσότερες πράσινες σαλάτες.
ΥΛΙΚΑ για το ντρέσινγκ μελιού
- ¼ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 3 κουτ. της σούπας μέλι
- 3 κουτ. της σούπας μηλόξυδο
- 1 κουτ. του γλυκού μουστάρδα (προαιρετικά)
- Αλάτι & Πιπέρι κατά βούληση
ΥΛΙΚΑ για το ντρέσινγκ πορτοκαλιού
- 50ml ελαιόλαδο
- 5 κουτ. της σούπας χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 2 κουτ. της σούπας μηλόξυδο ή λευκό ξύδι
- 1 κουτ. της σούπας μέλι
- Αλάτι κατά βούληση
- Φρεσοκτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
ΥΛΙΚΑ για το ντρέσινγκ πορτοκαλιού με μουστάρδα
- 4κουτ.σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 4κουτ.σούπας ελαιόλαδο
- 1κουτ.σούπας μηλόξιδο (ή κάποιο άλλο ελαφρύ ξίδι)
- 1κουτ. γλυκού απαλή μουστάρδα
- 1κουτ.γλυκού σιρόπι αγαύης ή μέλι
- Ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
ΥΛΙΚΑ για το ντρέσινγκ με μαρμέλαδα
Επιλέγουμε μια μαρμελάδα με φρούτα του δάσους ή μαρμελάδα μανταρίνι ή πορτοκάλι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μαρμελάδα φρούτα του δάσους
- 2 κ.σ. λευκό ξύδι
- Αλάτι κατά βούληση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Όποιο ντρέσινγκ και αν επιλέξετε να φτιάξετε ρίχνετε όλα τα υλικά σε ένα βάζο και να αναμειγνύετε πολύ καλά. Δοκιμάζετε και αυξομειώνετε τις ποσότητες ανάλογα με τις γευστικές σας επιλογές.
Προσθέτουμε πάντα το ντρέσινγκ στη σαλάτα όταν θα τη σερβίρουμε, ποτέ νωρίτερα.
………
Εύχομαι να σας έδωσα ιδέες για να φτιάξετε τη δική σας εορταστική σαλάτα.
Θα τα πούμε ξανά τη νέα χρονιά με πολλές γευστικές εκπλήξεις.
Να περάσετε πολύ όμορφα προσέχοντας τους εαυτού σας και τους αγαπημένους σας.
Σας εύχομαι Καλή Χρονιά με Υγεία!
Σας φιλώ
…………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ