Share This Article
Και κάπως έτσι μια ακόμη χρονιά έφτασε στο τέλος της. Μια χρονιά με πολλές όμορφες στιγμές αλλά και δύσκολες. Μία χρονιά που σαφώς ήταν πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες.
Βρεθήκαμε με τους αγαπημένους μας, χαρήκαμε, ταξιδέψαμε, γελάσαμε και δημιουργήσαμε νέες αναμνήσεις. Ήταν μια χρονιά γεμάτη για μένα που κλείνει όμορφα και δημιουργικά.
Νοιώθω ευγνώμων για όλα όσα μου έδωσε η χρονιά που πέρασε και αναμένω με αισιοδοξία όλα τα ωραία της νέα χρονιά. Αυτό που προέχει όμως είναι να έχουμε όλοι υγεία και όλα τα υπόλοιπα θα βρουν το δρόμο τους αρκεί να έχουμε υπομονή και επιμονή.
Ήθελα λοιπόν να κλείσω τη χρονιά με ένα εορταστικό κέικ γεμάτο αρώματα αλλά και αρκετά ζουμερό και μεστό σε γεύση. Ένα κέικ που μπορεί άνετα να γίνει και η βασιλόπιτα σου.
Στο κέικ-βασιλόπιτα που θα σου παρουσιάσω σήμερα πάντρεψα μπαχαρικά όπως την κανένα και το γαρύφαλλο μαζί με τη βανίλια και το πορτοκάλι και το γέμισα με ζουμερά, αν και αποξηραμένα, φρούτα.
Συνήθως για τα κέικ μου χρησιμοποιώ οσμωτικά φρούτα. Σας έχω μιλήσει ξανά στο παρελθόν για τα οσμωτικά φρούτα. Όσμωση είναι η διαδικασία αφυδάτωσης των φυσικών φρούτων μέσω της οποίας αποφεύγεται η θερμική επεξεργασία με αποτέλεσμα να μη διασπάται η αρχική δομή τους. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούν ανέπαφα τα πολύτιμα συστατικά τους, το άρωμα τους και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα φρούτα είναι ζωντανά και ζουμερά χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Για το κέικ μου λοιπόν επέλεξα οσμωτικά βερίκοκα, βασιλικούς χουρμάδες, σταφίδες ξανθές και μαύρες και αποξηραμένα κομμάτια μήλου χωρίς ζάχαρη.
Μάλιστα για να ζωντανέψω τις σταφίδες και τα κομμάτια μήλου τα μούλιασα για λίγα λεπτά σε ζεστό νερό και στη συνέχεια τα στράγγιξα πολύ καλά πριν τα προσθέσω στη ζύμη. Με αυτόν τον τρόπο παρέμειναν ζουμερά και αφού ψήθηκε το κέικ.
Τέλος, πασπάλισα με λίγο αλεύρι όλα τα φρούτα πριν τα προσθέσω στη ζύμη έτσι ώστε να μην κάτσουν στο πυθμένα αλλά να διανεμηθούν ομοιόμορφα μέσα στη ζύμη.
Η υπόλοιπη διαδικασία είναι απλή. Δεν χρειάζεται καν μίξερ, απλά ανακατεύουμε τα στερεά υλικά σε ένα μπολ και τα υγρά σε ένα άλλο και στη συνέχεια ενώνουμε και τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Τέλος προσθέτουμε και τα φρούτα στη ζύμη και το κέικ μας είναι έτοιμο για ψήσιμο. Τόσο απλά!
Πάμε να το φτιάξουμε;
Για το κέικ-βασιλόπιτα με μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για μια φόρμα 22 περίπου.
- 460γρ περίπου αποξηραμένα φρούτα κομμένα σε μικρά κομμάτια, εγώ επέλεξα, σταφίδες ξανθές και μαύρες, βερίκοκα, αποξηραμένα και οσμωτικά, μήλο χωρίς ζάχαρη αποξηραμένο και λίγους χουρμάδες.
- 265γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο συν λίγο ακόμη για τα φρούτα.
- 220γρ ζάχαρη κρυσταλλική ή ακατέργαστη ανοιχτόχρωμη κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
- Μια πρέζα αλάτι
- 220γρ γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κάψουλες βανίλιας ή 1 κουτάλι της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
- 125 ml ηλιέλαιο
- 1κ.γ. κανέλα
- 1/4κ.γ γαρύφαλλο
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι, προσοχή να είναι ακέρωτο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αδειάζουμε τις σταφίδες και τα αποξηραμένα μήλα σε ένα μπολάκι με ζεστό νερό και τα αφήνουμε για δέκα περίπου λεπτά. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε στην άκρη. Με τον τρόπο αυτό τα φρούτα γίνονται πιο ζουμερά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 22 με 23 εκατοστά περίπου και τοποθετούμε στη βάση του αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Αν χρησιμοποιήσετε φόρμα με σχέδια, όπως εγώ, θα πρέπει να βουτυρώσετε πολύ καλά με λιωμένο βούτυρο τη φόρμα και να την πασπαλίσετε με αλεύρι. Στη συνέχεια την τινάζετε καλά να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε μαζί όλα τα ξηρά υλικά, το αλεύρι (κοσκινισμένο), τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη σκόνη βανίλιας, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα υγρά υλικά, το γιαούρτι, τα αυγά και το ηλιέλαιο. Τα ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά
Ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά υλικά σε αυτό με τα ξηρά και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα αποξηραμένα φρούτα με λίγο αλεύρι και τα ρίχνουμε στη ζύμη του κέικ. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε καλά μέχρι τα φρούτα να ενσωματωθούν στη ζύμη.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και στρώνουμε πολύ καλά με μια σπάτουλα την επιφάνεια.
Ψήνουμε για 50 με 60 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο και το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε.
Θα είναι έτοιμο όταν η επιφάνεια αποκτήσει ένα χρυσο-καστανό χρώμα. Για να είστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί, μπορείτε να βυθίσετε στο κέντρο από το κέικ ένα σουβλί, αν βγαίνει καθαρό το κέικ σας είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά μέσα στο ταψί. Στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε και αφού κρυώσει το πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με άχνη ζάχαρη.
Tip: Πάντα όταν προσθέτουμε φρούτα μέσα σε ζύμες φροντίζουμε να τα πασπαλίζουμε με αλεύρι έτσι ώστε να μη βυθίζονται λόγω του βάρους τους στο πυθμένα του ταψιού.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης κράνμπερις, τα οποία θα μουλιάσετε και αυτά μαζί με τις σταφίδες αλλά και δαμάσκηνα τα οποία δεν χρειάζεται να μουλιάσετε.
Επίσης, αν δείτε ότι η επιφάνεια από το κέικ έχει ροδίσει αρκετά αλλά το κέικ σας δεν είναι ακόμη έτοιμο, σκεπάστε το με λίγο αλουμινόχαρτο για να μην σας καεί.
Αν ψάχνετε για μια διαφορετική βασιλόπιτα φέτος πιο ζουμερή και με μεστή υφή γεμάτη φρούτα, τότε δεν έχετε παρά να τη δοκιμάσετε. Μπορείτε να τοποθετήσετε το τυχερό φλουρί στη ζύμη, πριν ψήσετε το κέικ.
Εύχομαι μια καλή χρονιά σε όλους με Υγεία και πολύ Χαρά!!!
…………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ