Share This Article
Τραχανάς χυλωμένος όνειρο! Ένα φαγάκι ιδανικό για τις κρύες μέρες που διανύουμε αλλά και θρεπτικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες και φυτική πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία, λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Πρόκειται για ένα ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι, σιτάρι ή σιμιγδάλι και γάλα. Τον βρίσκουμε σε διάφορες ποικιλίες, όπως ξινός ή γλυκός ανάλογα με το γάλα που περιέχει, χοντρός ή ψιλός. Πλέον στην αγορά υπάρχει και vegan τραχανάς, αυτή ήταν και η δική μου επιλογή για το σημερινό πιάτο που θα σας παρουσιάσω.
Από την άλλη, τα μανιτάρια θεωρούνται εξαιρετική τροφή καθώς περιέχουν ελάχιστες ποσότητες λίπους και σακχάρων. Μάλιστα η φυτική πρωτεΐνη που περιέχουν συναγωνίζεται επάξια τη ζωική πρωτεΐνη χωρίς να περιέχει τοξίνες και λίπη.
Μπορείς λοιπόν να φανταστείς τη θρεπτική αξία του σημερινού φαγητού. Ένα πεντανόστιμο πιάτο που σε ζεσταίνει αλλά και σε χορταίνει συγχρόνως, ένα φαγητό γεμάτο θαλπωρή!
Ο τραχανάς παραδοσιακά μαγειρεύεται ως σούπα, άλλοτε με περισσότερα υγρά και άλλοτε χυλωμένος. Μάλιστα το χύλωμα του το οφείλει στη σύστασή του. Πέρα όμως από σούπες μπορεί να μαγειρευτεί ως γιουβέτσι, ως τραχανότο, να μπει σε πίτες και να συνδυαστεί με διαφορετικά υλικά.
Εγώ λοιπόν σήμερα επέλεξα να τον συνδυάσω με φρέσκα αλλά και αποξηραμένα μανιτάρια και να τον σερβίρω χυλωμένο με φρυγανισμένο σταρένιο ψωμί, ένα άλειμμα φέτας, το οποίο μπορείτε κάλλιστα να προσθέσετε μέσα στον τραχανά μόλις τον σερβίρετε, και ψητά μανιτάρια πλευρώτους και αγαρικά.
Το πιο ελληνικό comfort food στα καλύτερα του!
Τι θα πρέπει να προσέχουμε όταν μαγειρεύουμε τραχανά.
Γενικά είναι ένα αρκετά εύκολο υλικό που όπως και αν το μαγειρέψεις, θα γίνει. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξεις είναι να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας γι’αυτό το λόγο ή φωτιά σου δε θα πρέπει να είναι δυνατή και επίσης θα πρέπει να τον ανακατεύεις με μια ξύλινη κουτάλα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Τώρα σχετικά με την πυκνότητα της σούπας σου, αυτή εξαρτάται από την ποσότητα του υγρού που θα προσθέσεις. Αν θέλεις τον τραχανά σου να έχει περισσότερα υγρά θα προσθέσεις επιπλέον ζωμό ή νερό.
Τα υλικά μας
Όπως ανέφερα και παραπάνω χρησιμοποίησα vegan τραχανά. Εννοείται πως εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αγαπημένο σας. Θα σας πρότεινα έναν γλυκό σταρένιο.
Επέλεξα να χρησιμοποιήσω ελαιόλαδο και όχι βούτυρο.
Λευκό ξηρό κρασί ή ροζέ.
Κρεμμύδι ξερό αλλά και λίγο φρέσκο που είναι η εποχή του μαζί με λίγο σκόρδο.
Φρέσκο θυμάρι ή αποξηραμένο. Το θυμάρι ταιριάζει πολύ με τα μανιτάρια
Ζωμός λαχανικών, τον οποίο μπορείτε να φτιάξετε με φρέσκα λαχανικά ή να διαλύσετε σε ζεστό νερό έναν φρέσκο ζωμό λαχανικών του εμπορίου.
Και φυσικά μανιτάρια. Επέλεξα φρέσκα λευκά αγαρικά μανιτάρια (agaricus) και αποξηραμένα βασιλομανίταρα, λεντινούλα, κανθαρέλλες, μαύρη τρομπέτα, πλευρώτους και κίτρινα πλευρώτους. Και εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μανιτάρια της επιλογής σας.
Αν τώρα θέλετε να παραμείνει ο τραχανάς σας με τα μανιτάρια vegan μπορείτε να παραλείψετε το άλειμμα φέτας ή να τον συνοδεύσετε με ένα vegan τυρί της επιλογής σας.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε το θρεπτικό αυτό φαγάκι;
Για το χυλωμένο τραχανά με μανιτάρια θα χρειαστούμε:
Υλικά για 2 με 3 μερίδες
Για τον τραχανά
- 650ml ζεστό ζωμό λαχανικών, αν θέλετε ο τραχανάς σας να έχει τη μορφή σούπας θα προσθέσετε λίγο παραπάνω ζωμό ή νερό.
- 240ml ζωμός από τα αποξηραμένα μανιτάρια που έχουμε μουλιάσει.
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 μικρά ή ένα μεγάλο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
- 25γρ αποξηραμένα μανιτάρια
- 350γρ μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
- 160γρ τραχανάς (vegan) ή γλυκός σταρένιος
- Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 100ml λευκό ξηρό κρασί ή ροζέ
Υλικά για το άλειμμα φέτας
- 100γρ τυρί φέτα ( επιλέξτε κάποια που να μην είναι πολύ αλμυρή)
- 120γρ κατίκι Δομοκού ή ανθότυρο
- Λίγο φρέσκο θυμάρι
- 1/2 κ.γ ελαιόλαδο
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Εκτέλεση
Για τον τραχανά
Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε καυτό νερό για 20 τουλάχιστον λεπτά. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε, κρατάμε το ζουμί και αν χρειάζεται τα ψιλοκόβουμε.
Σε μία πλασοτέ κατσαρόλα (ρηχή και φαρδιά) ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι αλλά να μην καεί, για περίπου πέντε λεπτά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε στη κατσαρόλα τα μανιτάρια, φρέσκα και αποξηραμένα, μαζί με το θυμάρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Προσθέτουμε τον τραχανά και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σοταριστεί ελαφρώς ο τραχανάς, να απορροφήσει τα υγρά αλλά να μην κολλήσει στην κατσαρόλα. Αφού απορροφήσει ο τραχανάς τα υγρά, σβήνουμε με το κρασί.
Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια προσθέτουμε το ζεστό ζουμί που κρατήσαμε στην άκρη από τα μανιτάρια και το ζεστό ζωμό λαχανικών.
Αφήνουμε τον τραχανά μας να βράσει και να μαλακώσει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην κολλήσει.
Ο χρόνος βρασμού διαφέρει ανάλογα με τον τραχανά που θα χρησιμοποιήσετε. Συνήθως ο τραχανάς χρειάζεται 10 με 12 λεπτά για να βράσει.
Δοκιμάζετε σε αυτό το σημείο και προσθέτετε το απαιτούμενο αλάτι. Δεν προσθέτουμε αλάτι από την αρχή γιατί ο ζωμός μας πιθανόν να είναι ήδη αλατισμένος.
Μόλις ο τραχανάς βράσει και χυλώσει, τον αφαιρούμε από τη φωτιά και τον σερβίρουμε αμέσως, αν θέλουμε, με φρέσκο θυμάρι, άλειμμα φέτας, τα ψητά μανιτάρια και αν είσαι τολμηρός πρόσθεσε και λίγο μπούκοβο!
Για το άλειμμα φέτας
Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο multi και φτιάχνουμε ένα βελούδινο τυρένιο άλειμμα με το οποίο σερβίρουμε τον τραχανά.
Για τα συνοδευτικά ψητά μανιτάρια
- Μανιτάρια πλευρώτους και αγαρικά ή λευκά μανιτάρια
- Λίγο ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- Λίγο θυμάρι αποξηραμένο και λίγη ρίγανη αποξηραμένη
Ανακατεύουμε τα μανιτάρια με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ψήνουμε σε ένα σχαροτήγανο ή στο γκρίλ.
Συνοδεύουμε με τα ψητά μανιτάρια τον τραχανά.
Καλή όρεξη!
………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ