Share This Article
Η αλήθεια είναι πως τους καλοκαιρινούς μήνες δεν καταναλώνουμε συχνά όσπρια και αυτό γιατί τα έχουμε συνδυάσει με ζεστές σούπες. Ο καλύτερος λοιπόν τρόπος για να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά των οσπρίων και κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών του καλοκαιριού είναι να φτιάχνουμε νόστιμες και πλούσιες σαλάτες με τα όσπρια της αρεσκείας μας.
Νομίζω πως έχεις καταλάβει πως έχω μία μεγάλη αδυναμία στις σαλάτες, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελούν την νούμερο ένα επιλογή μου όταν θέλω να φτιάξω κάτι γρήγορο, θρεπτικό, δροσερό αλλά και πλούσιο σε γεύση.
Άλλωστε αν δε φτιάξεις σαλάτες αυτήν την εποχή όπου τα λαχανικά αλλά και τα φρούτα είναι σε αφθονία πότε θα φτιάξεις!
Σήμερα λοιπόν σου παρουσιάζω μία από τις αγαπημένες μου σαλάτες, μία μεσογειακή σαλάτα με όλα τα αρώματα και τις γεύσεις του καλοκαιριού με μαυρομάτικα φασόλια. Τι θα απογειώσει τη σαλάτα μου; Μα φυσικά το dressing με βάση το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτας Ιωνίς από τη Nutria. Πρόκειται για ένα ελαιόλαδο ανωτέρας κατηγορίας που προέρχεται κυρίως από ελιές της ποικιλίας “Κορωνέικη” που καλλιεργούνται στην Γεωγραφική περιοχή της Μεσσηνίας.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π Καλαμάτα Ιωνίς είναι ένα προϊόν ψυχρής έκθλιψης με πρασινοκίτρινο χρώμα και ιδιαίτερο προφίλ λιπαρών οξέων. Έχει ένα μεσαίας έντασης φρουτώδες άρωμα πράσινου καρπού που σε συνδυασμό με το ξίδι από κόκκινο κρασί, το λεμόνι και τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής δημιουργούν ένα υπέροχο αρωματικό και πλούσιο σε γεύση dressing για τις σαλάτες μας.
Τα υλικά που θα χρειαστείς για τη μεσογειακή αυτή σαλάτα είναι απλά, εκεί όμως κρύβεται και όλη η νοστιμιά γιατί όταν τα υλικά σου είναι εξαιρετικής ποιότητας τότε το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από νόστιμο.
Για τη δική μου σαλάτα επέλεξα μαυρομάτικα φασόλια, τα οποία είναι και τα αγαπημένα μου, εσύ μπορείς να τη φτιάξεις είτε με ρεβίθια, είτε με λευκά φασόλια είτε ακόμη και με φακές. Το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου θρεπτικό και πολύ νόστιμο.
Πάμε να τη φτιάξουμε;
Για τη μεσογειακή σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και dressing με βάση το ελαιόλαδο θα χρειαστούμε:
Υλικά
Για τη σαλάτα
- 300γρ μαυρομάτικα φασόλια
- 2 ντομάτες
- 1 αγγούρι
- 1 κόκκινο κρεμμύδι
- Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2κ.σ. κάπαρη
- Ελιές καλαμών
- 200γρ τυρί φέτα
Για το dressing
- 60ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτα Ιωνίς
- 40ml ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2κ.σ. χυμός λεμονιού
- 2κ.γ. μουστάρδα απαλή
- 3κ.γ. μέλι
- 1κ.γ ρίγανη αποξηραμένη
- 1/2κ.γ. βασιλικός αποξηραμένος
- 1/2κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε από βραδύς τα μαυρομάτικα φασόλια και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Κόβουμε τις ντομάτες, το αγγούρι και το κρεμμύδι σε φέτες και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό.
Επίσης κόβουμε σε κυβάκια το τυρί φέτα.
Σε ένα μεγάλο βαθύ πιάτο ρίχνουμε τα μαυρομάτικα φασόλια, την ντομάτα, το αγγούρι, το κρεμμύδι και το μαϊντανό.
Προσθέτουμε την κάπαρη, τις ελιές και το τυρί φέτα.
Σε ένα βάζο ρίχνουμε όλα τα υλικά για το dressing. Κλείνουμε καλά το βάζο και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε το dressing πάνω από τη σαλάτα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε. Αν θέλουμε βάζουμε για λίγο τη σαλάτα στο ψυγείο για να είναι πιο δροσερή και να δέσουν οι γεύσεις.
…………………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ
Η ανάρτηση αυτή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με τη Nutria