Share This Article
Αν υπάρχει μία πίτα που έχω φάει πιο πολύ στη ζωή μου αυτή είναι η πατατόπιτα της μαμάς μου.
Μια εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη πιτούλα που μας ετοίμαζε η μαμά πολύ συχνά όταν προβληματιζόταν για το τι να μας μαγειρέψει.
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η πίτα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τις μέρες εκείνες που θέλεις να φτιάξεις κάτι νόστιμο για όλη την οικογένεια. Το καλό είναι ότι μπορείς να την ετοιμάσεις και από την προηγούμενη μέρα, να τη ψήσεις και, αφού κρυώσει, να την κόψεις σε κομμάτια και να την αποθηκεύσεις στο ψυγείο. Έτσι την επόμενη μέρα βγάζεις όσα κομμάτια θέλεις, τα ζεσταίνεις, ετοιμάζεις και μια ωραία σαλάτα και έτοιμο το μεσημεριανό σου.
Μπορείς επίσης να την πάρεις μαζί σου στη δουλειά μαζί με σαλάτα και θα έχεις ένα ελαφρύ γεύμα στη στιγμή.
Σήμερα λοιπόν θα σας παρουσιάσω την πατατόπιτα μου, ακριβώς όπως τη φτιάχνει η μαμά. Εσείς μπορείτε αν θέλετε να την εμπλουτίσετε και με άλλες γεύσεις, όπως για παράδειγμα να προσθέσετε κάποιο αλλαντικό ψιλοκομμένο ή κάποια άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας.
Εγώ προτίμησα να σας την παρουσιάσω όπως ακριβώς έβλεπα τη μαμά μου να τη φτιάχνει και όπως έχουμε συνηθίσει να την τρώμε.
Λίγα λόγια για τη συνταγή.
Η συνταγή είναι πολύ εύκολη. Αρχικά βράζουμε τις πατάτες σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Προσοχή, δε θέλουμε να τις παραβράσουμε, να γίνουν δηλαδή λιώμα. Θέλουμε να κρατάνε λίγο γιατί μη ξεχνάτε πως θα μαγειρευτούν και στο φούρνο. Αν τις παραβράσετε και γίνουν λιώμα, τότε η πίτα σας θα βγει πολύ μαλακή. Αυτή ήταν και η πρώτη συμβουλή που μου έδωσε η μαμά.
Μετά τα πράγματα είναι απλά. Τρίβουμε τα τυριά και ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αναμειγνύουμε τα υλικά αυτά με τις πατάτες και προσθέτουμε πιπέρι και τα μυρωδικά της επιλογής μας.
Επίσης, θα πρέπει να προσέξετε το αλάτι. Αν οι πατάτες σας είναι καλά αλατισμένες και τα τυριά σας αλμυρά, δε θα χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον αλάτι.
Τέλος, το μείγμα μας δε θα πρέπει να είναι ρευστό και να έχει υγρά. Αν συμβεί αυτό, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόμη.
Πάμε να τη φτιάξουμε;
Για την πατατόπιτα χωρίς φύλλο θα χρειαστούμε:
Υλικά για ένα ταψάκι διαμέτρου 22Χ32 εκ (12 κομμάτια)
- 1600γρ πατάτες
- 2 αυγά
- 2 κ.σούπας ελαιόλαδο
- 100ml γάλα
- 3 με 4 κουτάλια της σούπας αλεύρι
- 200γρ τυρί φέτα
- 100γρ τριμμένη γραβιέρα ή άλλο τυρί της επιλογής σας
- 1 κουτάλι της σούπας γεμάτο φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού ή ρίγανης ή 1 κουτάλι της σούπας κοφτό αποξηραμένο θυμάρι ή ρίγανη.
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις πατάτες. Τις κόβουμε σε κομμάτια και τις ρίχνουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει.
Βράζουμε τις πατάτες για 25 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν, αλλά προσοχή, θέλουμε να μην παραβράσουν γιατί θα συνεχιστεί το μαγείρεμα τους και στο φούρνο.
Στο μεταξύ, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 22Χ32 εκατοστά περίπου και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Στη συνέχεια, τρίβουμε τη γραβιέρα και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη φέτα.
Σουρώνουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι. Δε θέλουμε να έχουν τη μορφή πουρέ.
Αφήνουμε τις πατάτες στην άκρη και σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα αυγά μαζί με το γάλα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αρχικά 3 κουτάλια της σούπας αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και στη συνέχεια το ρίχνουμε στις πολτοποιημένες πατάτες.
Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, τα μυρωδικά μας και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Αν δούμε ότι το μείγμα έχει αρκετά υγρά προσθέτουμε επιπλέον ένα κουτάλι της σούπας αλεύρι. Το μείγμα με τις πατάτες θέλουμε να είναι στεγνό, χωρίς υγρά.
Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν όλα τα υλικά και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί μας. Το απλώνουμε ομοιόμορφα και βάζουμε το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε την πατατόπιτα για μία ώρα περίπου μέχρι να σφίξει και να ροδίσει η επιφάνεια.
Αρχικά, αν θέλουμε, τοποθετούμε το ταψί στην κάτω θέση του φούρνου για να ψηθεί ωραία η βάση και στη συνέχεια το τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα για να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια.
Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε σε κομμάτια.
Διατηρείται στο ψυγείο και μπορούμε να τη ζεστάνουμε πριν τη σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!
…………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ