Share This Article
Πολύ λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για το βούτυρο αμυγδάλου.
Μετά από αρκετή αναζήτηση στο internet αποφάσισα να φτιάξω σπιτικό βούτυρο αμυγδάλου, εύκολο, απλό και προπάντων χωρίς συντηρητικά. Το ομολογώ έχει λίγο κόπο παραπάνω αλλά το σίγουρο είναι ότι θα σας βγει πολύ πιο οικονομικό και το σημαντικότερο απ’όλα θα είναι πλούσιο σε γεύση και υγιεινό!
Και θα μου πείτε τώρα, γιατί να μπω στη διαδικασία να φτιάξω βούτυρο αμυγδάλου!
Γιατί περιέχει ασβέστιο, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο πολλές φυτικές ίνες και καλά λιπαρά.
Το απολαμβάνουμε σε ψωμάκι ολικής με μέλι, με φρούτα, μπορούμε να το βάλουμε στο γιαούρτι μας στα smoothie ή στα δημητριακά πρωινού μας ακόμη και σε ζύμη για μπισκότα, ή ακόμη και σε κέικ.
Τα υλικά απλά : για ένα φλιτζάνι βούτυρο αμυγδάλου θα χρειαστούμε
- 2 φλιτζάνια ωμά ανάλατα αμύγδαλα (με το φλοιό τους)
- Ηλιέλαιο (προαιρετικά)
- μέλι ή σιρόπι αγαύης για τη vegan εκδοχή της συνταγής (προαιρετικά)
- κανέλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Απλώνουμε τα αμύγδαλα πάνω σε ένα ρηχό ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12 με 14 λεπτά όχι παραπάνω.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αμύγδαλα μας στο multi και τα αλέθουμε αρχικά σε χοντροκομμένη σκόνη, καθαρίζουμε τις πλευρές του δοχείου και συνεχίζουμε το άλεσμα έως ότου γίνει μια παχύρρευστη κρέμα.
Θέλει λίγο υπομονή για να βγούν τα έλαια του αμυγδάλου. Αν κρίνουμε αναγκαίο μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο ηλιέλαιο για να βοηθήσουμε το μείγμα μας να γίνει πιο ρευστό.
Στο ενδιάμεσο σταματάμε για να κρυώνει λίγο το μούλτι μας και στη συνέχεια συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε αν θέλουμε κανέλα για περισσότερο άρωμα και γεύση και σιρόπι αγαύης ή μέλι.
Στο τέλος θα έχουμε ένα κρεμώδες βούτυρο αμυγδάλου.
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες πριν το απολαύσουμε. Το διατηρούμε σε ένα γυάλινο βάζο στο ψυγείο για 3 έως και 4 εβδομάδες.
Tip : Το ψήσιμο είναι προαιρετικό, αλλά αν το κάνετε θα αναδειχθούν τα αρώματα του ξηρού καρπού.
Αλέθουμε σταδιακά τα αμύγδαλα μας για να μην πιεστεί το multi μας.
Στο τέλος θα έχει δημιουργηθεί μια μάζα που αν την αδειάσετε στο βάζο σας και την αφήσετε να ξεκουραστεί θα αποκτήσει κρεμώδη υφή.
Στην απλή του μορφή χωρίς κανέλα και γλυκαντικά ταίριαξε τέλεια στα μπισκοτάκια αμυγδάλου με βρώμη και σοκολάτα.
And remember…Healthy isn’t a goal it’s a way of living!