Share This Article
Το καλοκαίρι είναι η εποχή που φτιάχνουμε τις περισσότερες μαρμελάδες. Βερίκοκα, ροδάκινα, φράουλες, κεράσια και τόσα άλλα φρούτα γίνονται υπέροχες μαρμελάδες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς η φύση έχει να μας δώσει φρούτα με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε μαρμελάδες.
Όλα σχεδόν τα φρούτα μπορούν να γίνουν μαρμελάδα και αρκετές φορές μπορούμε να τα συνδυάσουμε και μεταξύ τους. Ακόμη και κάποια λαχανικά γίνονται μαρμελάδα, όπως το καρότο και η ντομάτα.
Αν τώρα έχεις φρούτα βιολογικά από τον κήπο σου ακόμη καλύτερα!
Το βασικό συστατικό για να φτιάξεις μια μαρμελάδα είναι η ζάχαρη. Αυτή θα βοηθήσει στο να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η μαρμελάδα στο ντουλάπι σου αλλά και για να δέσει. Επίσης, για να δέσει η μαρμελάδα θα πρέπει να υπάρξει κάποιος συνδυασμός οξέος και πηκτίνης.
Όλα τα φρούτα περιέχουν πηκτίνη, άλλα περισσότερη και άλλα λιγότερη, υπάρχουν βέβαια και κάποια, όπως το καρπούζι και το πεπόνι, που δεν περιέχουν καθόλου πηκτίνη, σε αυτήν την περίπτωση δεν αρκεί μόνο η ζάχαρη για να δέσει η μαρμελάδα, θα πρέπει να προσθέσουμε και ένα άλλο φρούτο με περισσότερη πηκτίνη για να τη δέσουμε με φυσικό τρόπο. Έτσι θα δημιουργήσουμε και έναν ενδιαφέρον συνδυασμό γεύσεων.
Επίσης, σημαντικό ρόλο για να δέσει η μαρμελάδα αλλά και να συντηρηθεί περισσότερο έχει το λεμόνι, το οποίο το προσθέτουμε στο τέλος, λίγο πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που τα φρούτα σου δεν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πηκτίνη αλλά δεν θέλεις να προσθέσεις επεξεργασμένη ζάχαρη ή να την αντικαταστήσεις με κάποιο άλλο γλυκαντικό;
Για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν έχω ακολουθήσει μια συμβατική συνταγή για μαρμελάδα. Βρίσκω υπερβολική την ποσότητα της ζάχαρης που περιέχουν οι περισσότερες συνταγές δεδομένου ότι τα φρούτα από μόνα τους έχουν φυσικά σάκχαρα.
Προτιμώ λοιπόν να φτιάχνω μικρότερες ποσότητες προσθέτοντας λιγότερη ζάχαρη ή αντικαθιστώντας την επεξεργασμένη ζάχαρη με άλλα γλυκαντικά, όπως μέλι, σιρόπι αγαύης, ζάχαρη καρύδας ή ζάχαρη από χουρμά.
Αυτές οι μαρμελάδες διατηρούνται στο ψυγείο για 7 με 8 μέρες.
Και επειδή αυτήν την περίοδο τα κεράσια έχουν την τιμητική τους, είπα να δοκιμάσω να φτιάξω μαρμελάδα κεράσι.
Τα κεράσια λοιπόν ανήκουν στα φρούτα που δεν περιέχουν αρκετή πηκτίνη έτσι λοιπόν επέλεξα να ενισχύσω την πηκτίνη με φυσικό τρόπο δεδομένου ότι δεν θα προσθέσω μεγάλη ποσότητα ζάχαρη στη μαρμελάδα μου.
Ένα από τα φρούτα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πηκτίνη είναι το μήλο. Έχουμε λοιπόν δυο επιλογές ή να προσθέσουμε στα κεράσια λίγο μήλο τριμμένο στον τρίφτη ή κομμένο σε μικρά κυβάκια ή να τυλίξουμε τις φλούδες του και τους πυρήνες σε ένα τούλι, να το δέσουμε και να το προσθέσουμε στην κατσαρόλα όπου θα φτιάξουμε τη μαρμελάδα (οι φλούδες και ο πυρήνας του μήλου έχουν και την μεγαλύτερη ποσότητα πηκτίνης)
Ένα άλλο μυστικό για να δέσει η μαρμελάδα, να μη διαλυθούν πολύ τα φρούτα και να κρατήσει το χρώμα της είναι η χαμηλή φωτιά. Μετά τον πρώτο βρασμό σε μεσαία φωτιά, σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντάς την με μια ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Και ένα τελευταίο tip, επιλέξτε μια κατσαρόλα φαρδιά και σχετικά ρηχή. Τα φρούτα θα πρέπει να είναι σχετικά απλωμένα για να βράσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να μην παραβράσει η μαρμελάδα και χάσει το φρούτο τη ζωντάνια του.
Όσον αφορά τώρα τη μαρμελάδα κεράσι που θα σας παρουσιάζω σήμερα, δοκίμασα να τη φτιάξω με ζάχαρη από χουρμά, εσείς μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ζάχαρη καρύδας, καστανή ζάχαρη, μέλι ή ακόμη και με κρυσταλλική λευκή ζάχαρη. Η ποσότητα της ζάχαρης είναι πολύ μικρή γι’αυτό το λόγο επέλεξα πολύ ώριμα και γλυκά κεράσια.
Για να δέσει η μαρμελάδα μου πρόσθεσα μήλο και βέβαια λίγο χυμό λεμονιού.
Τα φρούτα έμειναν ζωντανά και ολόκληρα. Μπορείτε όμως, αν θέλετε, να τα πολτοποιήσετε ελαφρώς με ένα ραβδομπλέντερ πριν αποθηκεύσετε τη μαρμελάδα στο βάζο. Με τη μαρμελάδα μου γέμισα ένα μεσαίου μεγέθους βάζο το οποίο, αφού κρύωσε, το έβαλα στο ψυγείο.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μαρμελάδα σε cheesecake, σε παγωτό, σε κρέπες, pancakes, βάφλες ή όπου αλλού θέλετε. Είναι ελαφριά, όχι πολύ γλυκιά και έχει ένα ωραίο σιροπάκι.
Πάμε να τη φτιάξουμε;
Για τη μαρμελάδα κεράσι χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη θα χρειαστούμε:
Υλικά
- 600γρ κεράσια (καθαρό βάρος, χωρίς τα κουκούτσια)
- 1 κ.σούπας χυμό λεμονιού
- 2 έως 4 κ. σούπας ζάχαρη από χουρμά (ανάλογα πόσο γλυκιά τη θέλουμε)
- Λίγο νερό περίπου 3 κουτάλια της σούπας.
- Φλούδες και πυρήνες από 2 μεσαίου μεγέθους μήλα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε από τα κουκούτσια τα κεράσια και τα κόβουμε στη μέση.
Σε ένα κομμάτι τούλι ή γάζα τυλίγουμε τις φλούδες και τους πυρήνες από τα μήλα. Δένουμε το τούλι σαν πουγκάκι. Ενναλακτικά τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη ή κόβουμε σε κυβάκια ένα μικρό μήλο.
Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα κεράσια και το μήλο.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη από χουρμά και το νερό.
Σιγοβράζουμε τα κεράσια σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας στην αρχή συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν τα κεράσια και να λιώσει η ζάχαρη.
Λίγο πριν κατεβάσουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά προσθέτουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε.
Όταν δέσει ελαφρώς το σιρόπι η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη. Αφαιρούμε το πουγκί με τα φλούδια του μήλου. Αν έχουμε προσθέσει μήλο το αφήνουμε στην μαρμελάδα μας.
Αν θέλουμε πολτοποιούμε τη μαρμελάδα ή την αφήνουμε ως έχει.
Τη βάζουμε όπως είναι ζεστή σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο και την κλείνουμε καλά.
Την αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια τη βάζουμε στο ψυγείο.
Η μαρμελάδα διατηρείται στο ψυγείο για 8 μέρες.
Enjoy!
…………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ