Share This Article
Όσο ακόμη υπάρχουν φρέσκες κατακκόκινες και ζουμερές φράουλες, τις απολαμβάνω με κάθε τρόπο. Να σας πω και ένα μυστικό. Έχω φροντίσει, τώρα που είναι ώριμες και με χαμηλή τιμή, να αποθηκεύσω ορισμένες στην κατάψυξη για τα smoothies του καλοκαιριού 😉
Φέτος, η αλήθεια είναι ήθελα να τις εκμεταλλευτώ όσο μπορούσα περισσότερο, λόγω περιορισμένου χρόνου όμως δεν μπορούσα να φτιάξω όλα όσα υπήρχαν στο μυαλό μου.
Αυτές τις μπάρες όμως δεν μπορούσα να μην τις φτιάξω. Τις σκέφτομαι εδώ και καιρό, βρήκα λοιπόν την ευκαιρία και τις ετοίμασα.
Μετά από την επιτυχία που είχαν οι Υγιεινές Σοκολατένιες Τρούφες σκέφτηκα να σας ετοιμάσω και ένα άλλο γλυκάκι, αυτή τη φορά για όσους δεν αγαπούν τη σοκολάτα, αλήθεια υπάρχει κανείς!
Ένα γλυκάκι εξίσου ιδιαίτερο αρωματικό και φρουτένιο χωρίς ίχνος επεξεργασμένης ζάχαρης!
Έτσι λοιπόν γεννήθηκαν αυτές οι μπάρες. Οι οποίες είναι γεμάτες από θρεπτικά συστατικά καθώς περιέχουν βρώμη, αλεύρι αμυγδάλου, φράουλες, σπόρους chia και φυσικά γλυκαντικά.
Μια υπέροχη βάση με βρώμη και αλεύρι αμυγδάλου που καλύπτετε με φρέσκια μαρμελάδα φράουλας και τελειώνει με crumble αμυγδάλου με βρώμη. Και όσο και αν σου φαίνεται ενδεχομένως δύσκολη όλη αυτή η διαδικασία πίστεψε με δεν είναι. Οι μπάρες αυτές γίνονται μέσα σε λίγα λεπτά και το αποτέλεσμα απ’ ότι βλέπεις είναι εξαιρετικό!
Αν τώρα έχεις μπει στη διαδικασία και έχεις φτιάξει ήδη χειροποίητη μαρμελάδα φράουλα μπορείς να χρησιμοποιήσεις την μαρμελάδα σου, απλά, αν θες, πρόσθεσε και λίγες φρέσκες φράουλες. Όσο για το αλεύρι αμυγδάλου, μη σκας, μπορείς να χτυπήσεις στο multi αμύγδαλα λευκά και ανάλατα και να έχεις αλεύρι αμυγδάλου στη στιγμή!
Τα υλικά μας είναι λίγα, όπως εύκολη είναι και η διαδικασία για να φτιάξουμε αυτές Υγιεινές Μπάρες φράουλας που αποτελούν ένα υπέροχο σνακ αλλά και επιδόρπιο.
Πάμε λοιπόν να τις φτιάξουμε;
ΥΛΙΚΑ για τη βάση και για το crumble (για ένα ταψάκι 20-22 εκ)
- 250γρ βρώμη
- 145γρ αλεύρι αμυγδάλου
- ½ κουτ. του γλυκού αλάτι
- 75ml φυτικό λάδι ή λάδι καρύδας ή λιωμένο βούτυρο-για τους μη vegan
- 65γρ σιρόπι αγαύης ή μέλι για τους μη vegan
- 1-2 κουτ. του γλυκού νερό για τη ζύμη, αν χρειαστεί
- Χοντροσπασμένα αμύγδαλα για το crumble της επιφάνειας
ΥΛΙΚΑ για τη μαρμελάδα φράουλα
- 530γρ φρέσκες φράουλες (καθαρό βάρος, χωρίς τα φυλλαράκια τους )
- 2-3 κουτ. της σούπας σιρόπι αγαύης ή μέλι (για τους μη vegan) ανάλογα τη γλυκύτητα που θέλετε.
- 1 κουτ. της σούπας σπόρους chia
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Καλύπτουμε ένα ταψάκι 20 ή 22 εκατοστών με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τόσο στη βάση όσο και στα πλαϊνά. Αφήνουμε στη άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τις φράουλες και με ένα πιρούνι τις πιέσουμε για να πολτοποιηθούν. Δεν της πολτοποιούμε εντελώς αφήνουμε και κάποια κομμάτια. Ρίχνουμε στο μπολ το σιρόπι αγαύης ή το μέλι μαζί με τους σπόρους chia. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη τη μαρμελάδα φράουλας να πήξει.
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων – multi ρίχνουμε τη βρώμη με το αλάτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι η βρώμη να γίνει αλεύρι. Προσθέτουμε το αλεύρι αμυγδάλου, το έλαιο μας και το σιρόπι αγαύης. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η ζύμη να ομογενοποιηθεί.
Αν το multi είναι μικρό, μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία σε 2 δόσεις και στη συνέχεια να ανακατέψουμε όλη μαζί τη ζύμη σε ένα μπολ. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν μένει ενωμένη ενώ την πιέζουμε με τα δάχτυλα. Αν δε συμβαίνει αυτό, θα προσθέσουμε πολύ λίγο νερό.
Από τη ζύμη αυτή κρατάμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού περίπου στην άκρη και την υπόλοιπη την αδειάζουμε στο ταψί. Την πιέζουμε με τα δάχτυλα μας στον πάτο του ταψιού έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του.
Στη συνέχεια, αδειάσουμε από πάνω τη μαρμελάδα φράουλας που είχαμε αφήσει στην άκρη και με μια σπάτουλα την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τη βάση.
Τέλος, παίρνουμε τη ζύμη που είχαμε κρατήσει και την θρυμματίζουμε επάνω από τη φράουλα. Πασπαλίζουμε και με λίγο χοντροσπασμένο αμύγδαλο, αν θέλουμε.
Δεν είναι απαραίτητο το crumble να καλύψει όλη την επιφάνεια από την μαρμελάδα.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να αποκτήσει η επιφάνεια ένα χρυσό χρώμα και να πήξει η μαρμελάδα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το γλυκάκι μας να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψί. Στη συνέχεια το βγάζουμε και το κόβουμε σε μπάρες. Ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε μπορούμε να κόψουμε από 12 έως 24 μπάρες.
Διατηρούνται στο ψυγείο και καλό είναι να καταναλωθούν μέσα σε 3 μέρες.
Καλή σας απόλαυση!
………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ