Share This Article
Με ρωτάει μια φίλη μου τις προάλλες, Ευγενία τι θα φτιάξεις φέτος για τα γενέθλια του blog; Ξαφνιάστηκα! Το είχα ξεχάσει! Ίσως γιατί όσο περνάνε τα χρόνια όλες αυτές οι γιορτές και οι επέτειοι τείνουν λίγο να ξεθωριάσουν.
Τα γενέθλια μου ήταν τον Ιανουάριο, Αιγόκερως βλέπεις, της οργάνωσης και του προγράμματος, σε σημείο που με κουράζει ακόμη και εμένα την ίδια 🙂
Φέτος λοιπόν τα γενέθλια μου πέρασαν απαρατήρητα, έτσι σκέφτηκα να περάσουν απαρατήρητα και τα γενέθλια του blog μου. Όμως κάτι μέσα μου μου έλεγε να τα γιορτάσω. Αρχικά, διότι χάρη σε αυτό έχω εξελιχθεί δημιουργικά και επίσης, πολύ σημαντικό, μου έχει κρατήσει συντροφιά, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, σε δύσκολες στιγμές, ειδικά κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Μέσω αυτού έχω γνωρίσει όλους εσάς που έχουμε ως κοινό παρονομαστή την αγάπη μας για το καλό σπιτικό φαγητό και τη φωτογραφία φαγητού.
Ποτέ μου δεν πίστευα, όταν ξεκίνησα δειλά δειλά πριν τέσσερα χρόνια να γράφω στο blog μου και να φωτογραφίζω τις συνταγές μου με το κινητό ότι θα μεγάλωνε τόσο πολύ και ότι θα είχε τέτοια ανταπόκριση. Η αγάπη και η στήριξη που δέχομαι καθημερινά από όλους εσάς με συγκινεί και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω γιατί ναι υπάρχουν στιγμές που απογοητεύομαι αλλά ένα μήνυμα αγάπης από εσάς με κάνει να χαμογελώ και να προχωράω. Σας οφείλω λοιπόν μια εορταστική ανάρτηση.
Με τη σημερινή ανάρτηση θέλω να σας πω ένα μεγάλο Ευχαριστώ για τη στήριξη, την αγάπη σας, τα καλά σας λόγια και την ενεργή συμμετοχή σας στους social λογαριασμού μου. Η χαρά μου είναι απερίγραπτη όταν βλέπω τις φωτογραφίες σας με τις συνταγές μου.
Το bloggάκι μου λοιπόν κλείνει τα τέσσερα. Και κάπου εδώ συνειδητοποιώ ότι αυτή η χρονιά είναι γεμάτη με τεσσάρια για μένα, λέτε να σημαίνει κάτι; Το μόνο που θέλω είναι να έχουμε υγεία, χαρά και να συνεχίσω να είμαι δημιουργική.
Είπα λοιπόν να γιορτάσω τα γενέθλια του blog με μια συνταγή που δεν είναι καινούργια αλλά είναι βασισμένη στην πρώτη επίσημη ανάρτηση που έκανα εδώ στο ηλεκτρονικό μου σπιτάκι πριν τέσσερα χρόνια. Τότε είχα φτιάξει και είχα φωτογραφίσει με το κινητό μου αυτά τα υπέροχα cupcakes με ανανά, καρότο, σταφίδες, ινδοκάρυδο και καρύδια τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αποφάσισα λοιπόν να πάρω αυτή τη συνταγή μου και να φτιάξω ένα κέικ κάνοντας βέβαια τις απαιτούμενες προσαρμογές και μειώνοντας αισθητά την ποσότητα της ζάχαρης.
Αυτό το κέικ είναι υπέροχο. Είναι ζουμερό, γλυκό και καραμελένιο. Δε θυμίζει τα κλασικά αφράτα στεγνά κέικ αλλά είναι ένα ιδιαίτερο σιροπιαστό γλυκό γεμάτο αρώματα που μπορείς να το απολαύσεις σκέτο ή μαζί με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Η διαδικασία παρασκευής του είναι πολύ εύκολη, απλά θα πρέπει να ετοιμάσετε τα υλικά, να τα έχετε στον πάγκο της κουζίνας σας και να ακολουθήσετε τρία απλά βήματα.
Αρχικά, ανακατεύουμε το αλεύρι, μαζί με τη σόδα φαγητού, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και στη συνέχεια, προσθέτουμε τα υγρά υλικά. Τέλος ενσωματώνουμε στο μείγμα μας, τον ανανά, το καρότο, τις σταφίδες και τα καρύδια και το κέικ μας είναι έτοιμο. Τόσο απλά!
Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε!
Για το καραμελένιο κέικ ανανά με καρότο, σταφίδες και ινδοκάρυδο θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ
- 230γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 1 1/2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
- ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 280γρ καστανή ζάχαρη
- 225ml ηλιέλαιο
- 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουτ. της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 120γρ καρότο τριμμένο στον τρίφτη
- 80γρ ινδοκάρυδο
- 140γρ ανανά από κονσέρβα πολτοποιημένο ή τεμαχισμένο σε πολύ μικρά κομμάτια και στραγγισμένο πολύ καλά από τα υγρά του.
- 150γρ σταφίδες ξανθές περασμένες από το multi, ίσα – ίσα να σπάσουν (ή μπορείτε να τις ψιλοκόψετε με ένα μαχαίρι)
- 70γρ καρύδια ψιλοκομμένα στο multi
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αλευροβουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη σόδα φαγητού, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Ανοίγουμε στο κέντρο του στερεού μείγματος μια λακουβίτσα και ρίχνουμε σε αυτήν τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά, τη βανίλια και το ηλιέλαιο.
Σιγά σιγά με μια σπάτουλα σιλικόνης ή με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε στο μείγμα το τριμμένο καρότο, τον πολτοποιημένο και καλά στραγγισμένο ανανά, το ινδοκάρυδο, τις κομμένες σταφίδες και τα ψιλοκομμένα καρύδια. Με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Το αδειάζουμε στη φόρμα του κέικ και στρώνουμε, αν χρειαστεί, την επιφάνεια με την κουτάλα.
Ψήνουμε για περίπου 50 με 60 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. Καλό είναι στα 45 με 50 λεπτά να κάνουμε μια δοκιμή με ένα ξύλινο σουβλί ή με ένα μαχαίρι. Αν βγει καθαρό, τότε το κέικ μας είναι έτοιμο. Μη ξεχνάτε όμως, πως το κέικ θα έχει μια μικρή υγρασία στο εσωτερικό του λόγω των υλικών, μην το παραψήσετε.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει στη φόρμα. Στη συνέχεια, το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα για να κρυώσει τελείως.
Enjoy!
………………………………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ