Share This Article
Και ενώ έχουν περάσει μερικές εβδομάδες από το Πάσχα, σήμερα θα σας παρουσιάσω το γλυκό που έκλεισε το εορταστικό μας γεύμα.
Ένα αποδομημένο μιλφέιγ με φράουλα σε ποτήρι!
Ένα δροσερό και ελαφρύ γλυκό, ιδανικό για να κλείσει ένα εορταστικό γεύμα.
Και αν δεν έχετε συνηθίσει το συνδυασμό μιλφέιγ με φράουλα, να σας πω πως θα πρέπει να τον δοκιμάσετε.
Στο νησί μου την Κέρκυρα, αυτήν την περίοδο, ευδοκιμεί η μικρή αρωματική Κερκυραϊκή φράουλα. Περισσότερα για την ιδιαίτερη αυτή ποικιλία, μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερο μου ποστ εδώ. Οι παλιοί λοιπόν ζαχαροπλάστες, αυτήν την εποχή, φτιάχνουν μαρμελάδα με την ιδιαίτερη και άκρως αρωματική αυτή φράουλα και την προσθέτουν στο μιλφέιγ.
Αν είσαι λοιπόν τυχερός, θα βρεις σε παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία του νησιού φρέσκο μιλφέιγ με μαρμελάδα από την Κερκυραϊκή αγριοφράουλα. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τη γεύση και το άρωμα του γλυκού αυτού.
Έτσι λοιπόν και εγώ για το εορταστικό μας τραπέζι, επέλεξα να φτιάξω ένα ελαφρύ μιλφέιγ με μια σάλτσα φράουλας και επειδή δεν είχαν ωριμάσει ακόμη οι φραουλίτσες μας, χρησιμοποίησα φράουλες του εμπορίου.
Το μιλφέιγ μου το σέρβιρα σε ατομικά μπολάκια, για να μας διευκολύνω ακόμη περισσότερο. Εσείς μπορείτε, αν θέλετε, να το φτιάξετε σε πυρέξ ή σε ένα ταψάκι και να το κόψετε σε κομμάτια. Παρακάτω σας παρουσιάζω και τους δυο τρόπους να σερβίρετε το γλυκό σας.
Για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία χρησιμοποίησα έτοιμα σφολιατίνια. Τώρα αν εσείς έχετε σφολιάτα στο ψυγείο, μπορείτε να την ψήσετε στους 180 βαθμούς, αφού πρώτα έχετε πασπαλίσει την επιφάνειά της, με λίγη ζάχαρη και την έχετε τρυπήσει με ένα πιρούνι.
Αφού την ψήσετε, θα την αφήσετε να κρυώσει και στη συνέχεια θα τη σπάσετε σε κομμάτια, προκειμένου να στήσετε το γλυκό σας στο ποτήρι.
Επίσης, μπορείτε να ετοιμάσετε τόσο την κρέμα βανίλιας, όσο και την σάλτσα φράουλας από την προηγούμενη μέρα, να τις διατηρήσετε στο ψυγείο και να στήσετε το γλυκό σας την ημέρα που θα το σερβίρετε, ετοιμάζοντας μόνο τη σαντιγί.
Η φωτογράφιση απ’ότι βλέπετε έγινε σε εξωτερικό χώρο, στον κήπο μας στο πατρικό μου στο χωριό, εκεί που μαζεύτηκε όλη η οικογένεια για το γιορτινό τραπέζι.
Αυτή τη φορά είχα τον καλύτερο βοηθό, τη μαμά μου! Μαζί φτιάξαμε το γλυκό μας, μαζί στήσαμε και το σκηνικό της φωτογράφισης.
Πριν περάσω όμως στη συνταγή, να σας πω ξανά, πως το συγκεκριμένο μιλφέιγ είναι πράγματι πολύ ελαφρύ, καθώς δεν περιέχει πολλά αυγά αλλά ούτε και ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Τρώγεται ευχάριστα, τόσο, που άνετα τρως και δεύτερο κομμάτι, σας μιλάω εκ πείρας 😉
Για το αποδομημένο Μιλφέιγ με φράουλα θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για το μιλφέιγ (για 14 ατομικά μιλφέιγ)
- 2 πακέτα έτοιμα σφολιατίνια
- 1 λίτρο γάλα
- 200γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
- 2 κρόκοι αυγών
- 160γρ ζάχαρη
- 50γρ κορν φλάουρ
- 1,5 κουτ. της σούπας αλεύρι
- 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 κάψουλες βανίλιας
ΥΛΙΚΑ για τη σάλτσα φράουλας
- 300γρ φράουλες (τις ζυγίζουμε αφού τις καθαρίσουμε)
- 60γρ ζάχαρη
- 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 κάψουλα βανίλιας
ΥΛΙΚΑ για τη σαντιγί
- 1 κουτάκι φυτική σαντιγί (τύπου morfat ή ermol)
- 120γρ ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
- 70ml γάλα
- 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή μια κάψουλα βανίλιας (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα
- Φράουλες
- Σφολιατίνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την κρέμα
Κρατάμε στην άκρη ένα ποτήρι του κρασιού γάλα και το υπόλοιπο το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα, το βούτυρο σε κομμάτια, τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε όλα τα υλικά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη.
Σε ένα μπολ χτυπάμε μαζί τους κρόκους με το γάλα, που έχουμε αφήσει στην άκρη, το κόρν φλάουρ και το αλεύρι μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα με τα αυγά λίγο από το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη.
Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
Όταν δέσει η κρέμα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε ένα άλλο σκεύος για να τη βοηθήσουμε να κρυώσει πιο σύντομα.
Σκεπάζουμε την επιφάνειά της με μεμβράνη φαγητού, προσοχή η μεμβράνη θα πρέπει να εφάπτεται επάνω στην επιφάνεια της κρέμας, και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Αφού κρυώσει τη βάζουμε στο ψυγείο. Όταν θα έρθει η ώρα να συναρμολογήσουμε το γλυκό μας, τη βγάζουμε από το ψυγείο και την αφρατεύουμε με έναν αυγοδάρτη.
Για τη σάλτσα φράουλας
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τις φράουλες. Αν θέλουμε μπορούμε και να τις πολτοποιήσουμε.
Ρίχνουμε τις φράουλες μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός, μετράμε 4 με 5 λεπτά, ανακατεύοντας τη σάλτσα συνεχώς.
Κατεβάζουμε τη σάλτσα φράουλας από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν τη βάλουμε στο ψυγείο.
Για τη σαντιγί
Χτυπάμε τη φυτική σαντιγί με τη ζάχαρη άχνη, το γάλα και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψει.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Σπάμε τα σφολιατίνια σε μεγάλα κομμάτια και τα τοποθετούμε στη βάση από τα ποτήρια μας.
Συνεχίζουμε με μία στρώση από την κρέμα.
Στη συνέχεια μοιράζουμε στα ποτήρια τη σάλτα φράουλας.
Καλύπτουμε με λίγα ακόμη σπασμένα σφολιατίνια και τέλος γαρνίρουμε με την σαντιγύ.
Τοποθετούμε τα γλυκά μας στο ψυγείο και πριν τα σερβίρουμε, τα στολίζουμε με φρέσκες φράουλες και λίγα τριμμένα σφολιατίνια.
Tip:
Μπορούμε να ετοιμάσουμε, τόσο την κρέμα, όσο και τη σάλτσα φράουλας από την προηγούμενη μέρα και να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο, έτσι ώστε να συναρμολογήσουμε το γλυκό μας την ίδια μέρα που θα το σερβίρουμε. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να αφρατέψουμε λίγο την κρέμα με έναν αυγοδάρτη.
Επίσης, μπορούμε να στήσουμε το μιλφέιγ μας και σε ένα πυρέξ, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, απλά σε αυτήν την περίπτωση δε θα σπάσουμε τα σφολιατίνια, θα τα τοποθετήσουμε τόσο στη βάση από το πυρέξ, όσο και επάνω από τη σάλτσα φράουλας, ολόκληρα, το ένα δίπλα στο άλλο. Σε αυτήν όμως την περίπτωση, θα χρειαστούμε και άλλο ένα πακέτο σφολιατίνια.
Για να έχετε μια ωραία και αφράτη σαντιγί, φροντίστε να τοποθετήσετε το κουτί με τη φυτική σαντιγί στο ψυγείο, έτσι ώστε να είναι παγωμένη η κρέμα, όταν θα την χτυπήσετε με το παγωμένο γάλα και την άχνη ζάχαρη. Τέλος, την άχνη ζάχαρη καλό θα ήταν να την κοσκινίσετε πριν την χτυπήσετε με τη φυτική σαντιγί και το γάλα.
Τα έτοιμα σφολιατίνια τα βρίσκετε στο σούπερ μάρκετ στα ράφια που έχουν τα είδη ζαχαροπλαστικής, μαζί με τα μπισκότα σαβαγιάρ.
…………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ