Share This Article
Όταν η Κυριακή ξεκινάει με τέτοιο πρωινό, η υπόλοιπη μέρα θα κυλίσει σίγουρα όμορφα.
Θα σου εξομολογηθώ ότι είχα να φάω αυγοφέτες χρόνια! Τις τελευταίες μέρες λοιπόν είχα πολύ έντονη την επιθυμία να τις ετοιμάσω για το πρωινό μας. Μία στις τόσες είναι καλό να μας κακομαθένουμε. Παρόλα αυτά προσπάθησα να τις κάνω όσο πιο light γινόταν, γι’αυτό δεν πρόσθεσα καθόλου γλυκαντική ουσία μέσα στο μείγμα με το αυγό, άλλωστε θεωρώ ότι δεν το χρειάζονται από τη στιγμή που θα προσθέσουμε κάποιο γλυκαντικό της επιλογής μας αργότερα στο σερβίρισμα.
Επίσης 2 αυγά θεωρώ πως είναι υπέρ αρκετά για να φτιάξετε περίπου 7 με 8 αυγοφέτες, τουλάχιστον εγώ δε χρειάστηκα παραπάνω. Προτίμησα να χρησιμοποιήσω ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη για ακόμη πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γάλα της επιλογής σας. Λίγη κανελίτσα και λίγη βανίλια θα προσθέσουν επιπλέον άρωμα και γεύση στις αυγοφέτες μας. Αν τώρα σας αρέσει η σοκολάτα, δοκιμάστε να προσθέσετε κακάο στο μείγμα, εγώ θα το δοκιμάσω σίγουρα την επόμενη φορά.
Απαραίτητο συστατικό είναι φυσικά το ψωμί. Θα χρειαστούμε 7 με 8 περίπου χοντρές φέτες ψωμιού. Αν θέλεις οι αυγοφέτες σου να είναι ακόμη πιο υγιεινές προτίμησε ψωμί ολικής αλέσεως. Εγώ είχα στην κατάψυξη σταρένιο, οπότε τις έφτιαξα με αυτό. Καλό είναι το ψωμί που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι μίας ή δύο ημέρων για να απορροφήσει καλύτερα το υγρό μείγμα. Μάλιστα πολλοί προτιμούν να φρυγανίζουν το ψωμί ελαφρώς πριν το χρησιμοποιήσουν για ένα πιο τραγανό αποτέλεσμα.
Το μυστικό για αφράτες αυγοφέτες είναι να βουτήξουμε και να αφήσουμε για λίγο τις φέτες ψωμιού μέσα στο μείγμα και στη συνέχεια να τις στραγγίξουμε καλά πριν τις ψήσουμε.
Τέλος η προσθήκη βουτύρου για το ψήσιμο είναι προαιρετική.
Αχ αυτό το βουτυράκι! Στη συνταγή αναφέρω μία πολύ μικρή ποσότητα βουτύρου, η οποία θεωρώ είναι αρκετή για όλες τις αυγοφέτες. Αν το τηγάνι σας είναι αντικολλητικό, μπορείτε να το παραλείψετε εντελώς και έτσι να μειωθούν και οι θερμίδες. Αν τώρα θέλετε να χρησιμοποιήσετε έστω και λίγο για το άρωμα (τι ψυχή έχει λίγο βουτυράκι) θα το προσθέσετε τμηματικά στο τηγάνι κατά τη διάρκεια που θα ψήνετε τις αυγοφέτες.
Και τώρα πάμε στο καλύτερο μέρος, το σερβίρισμα. Εδώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια υλικά θες. Θες να προσθέσεις λίγο μέλι, πρόσθεσε μέλι, θέλεις σιρόπι σφενδάμου, θέλεις μαρμελάδα, όποιο γλυκαντικό κι αν επιλέξεις πηγαίνει εξαιρετικά. Πρόσθεσε και φρέσκα φρούτα, όπως μούρα, μπανάνα, μήλο, μανταρίνια και απόλαυσε τις αυγοφέτες σου.
Εγώ επέλεξα να τις συνοδεύσω με μαρμαλέδα μούρων χωρίς ζάχαρη που φτιάχνω με κατεψυγμένα ή φρέσκα μούρα (θα τη βρεις εδώ). Πρόσθεσα όμως και πολύ λίγο μέλι, το οποίο ήταν περιττό αλλά μπήκα στον πειρασμό και μεταξύ μας καθόλου δεν το μετάνιωσα 😉
Πάμε λοιπόν να τις φτιάξουμε;
Για τις λιγάκι πιο υγιεινές αυγοφέτες θα χρειαστούμε:
Υλικά για 7 με 8 περίπου αυγοφέτες- french toast
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 125ml γάλα της επιλογής σας (εγώ έβαλα ρόφημα αμυγδάλου)
- 1/2 κ/γ κανέλα
- 1/2 κ/γ εκχύλισμα βανίλιας
- Μία πρέζα αλάτι
- 7 με 8 φέτες ψωμιού της επιλογής σας
- 25gr βούτυρο για το τηγάνι (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα
Εύκολη μαρμελάδα με μούρα τη συνταγή θα τη βρείτε εδώ
ή
- Μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- Φρέσκα φρούτα
- Μαρμελάδα ή βούτυρο ξηρών καρπών
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τα αυγά μαζί με το γάλα, την κανέλα και τη βανίλια. Προσθέτουμε και μία πρέζα αλάτι.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αν θέλουμε προσθέτουμε τμηματικό το βούτυρο.
Βουτάμε πολύ καλά τις φέτες ψωμιού στο μείγμα, τις αφήνουμε για λίγο στο μείγμα και στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε στο ζεστό τηγάνι. Ψήνουμε τις φέτες για 2 με 3 περίπου λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε τις αυγοφέτες ζεστές με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, μαρμελάδα και φρέσκα φρούτα της επιλογής μας.
Εγώ τις σέρβιρα με μαρμελάδα μούρων χωρίς ζάχαρη και φρέσκα μούρα.
Καλή απόλαυση!
……………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ