Share This Article
Αν με παρακολουθείς στο instagram θα είχες δει πως πριν από μερικές μέρες είχα μπει στη διαδικασία να φτιάξω ρολάκια με φύλλο κρούστας και ήταν μία σκέτη αποτυχία το αποτέλεσμα δεδομένου ότι το φύλλο που πήρα δεν ήταν καλής ποιότητας. Ναι μεν τα ρολάκια ήταν πεντανόστιμα λόγω της γέμισής τους αλλά το φύλλο έσπασε, άνοιξε και δεν κράτησε τη γέμιση στο εσωτερικό του όπως υπολόγιζα.
Δεν το έβαλα όμως κάτω και επειδή η γέμιση ήταν φανταστική σκέφτηκα να φτιάξω μία αφράτη και αέρινη ζύμη, να τυλίξω σε αυτήν τη γέμιση και να προκύψει έτσι ένα γλυκό ψωμάκι. Πόσο χαίρομαι γι’αυτή μου την απόφαση! Το αποτέλεσμα ήταν αυτό το υπέροχο γλυκό ψωμί, τύπου brioche που θα σας παρουσιάζω σήμερα.
Ένα αφράτο γεμιστό ψωμάκι με κρέμα βανίλιας και κανελένια γέμιση από μήλα, σταφίδες και καρύδια. Ένα ψωμάκι που μόλις βγει από το φούρνο δύσκολα θα του αντισταθείς, εγώ πάντως δυσκολεύτηκα πολύ.
Λίγα λόγια για τη συνταγή
Για να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο γλυκό ψωμάκι θα πρέπει να κάνουμε τρεις παρασκευές, εύκολες και γρήγορες.
Αρχικά θα φτιάξουμε την κρέμα βανίλιας έτσι ώστε να κρυώσει καλά. Η διαδικασία για την κρέμα βανίλιας είναι πολύ απλή, το μόνο πράγμα που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να ρίξουμε πολύ σιγά το ζεστό γάλα μέσα στο μείγμα με τα αυγά έτσι ώστε να μη ψηθούν. Η συγκεκριμένη κρέμα βανίλιας είναι ελαφριά και ιδανική για πολλές γλυκές παρασκευές.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη ζύμη έτσι ώστε να την αφήσουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο. Εγώ την άφησα δύο ώρες και φούσκωσε αρκετά.
Έπειτα θα ετοιμάσουμε τη γέμιση με τα μήλα και θα την αφήσουμε να κρυώσει.
Τέλος θα ανοίξουμε τη ζύμη θα απλώσουμε στην επιφάνεια την κρέμα βανίλιας και τη γέμιση με τα μήλα, θα την τυλίξουμε, θα την κόψουμε σε κομμάτια και θα τα τοποθετήσουμε σε μία καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Θα αφήσουμε ξανά τη ζύμη να φουσκώσει και θα την ψήσουμε.
Να σας πω σε αυτό το σημείο πως μπορείτε κάλλιστα να επιλέξετε να γεμίσετε το ψωμάκι σας μόνο με τη γέμιση με το μήλο και να αφαιρέσετε την κρέμα βανίλιας για μεγαλύτερη ευκολία.
Όπως και να έχει αυτό το γεμιστό γλυκό brioche είναι ονειρεμένο.
Για το γλυκό γεμιστό ψωμάκι-brioche με κρέμα βανίλιας και γέμιση μηλόπιτας θα χρειαστούμε:
Υλικά για την κρέμα βανίλιας
- 450ml γάλα
- 70γρ καστανή ζάχαρη
- 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κρόκους σε θερμοκρασία δωματίου
- 35γρ κόρν φλάουρ
- 40γρ βούτυρο
- 1 κ/γ εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για τη γέμιση με γεύση μηλόπιτα
- 3 μεσαίου μεγέθους μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 1/2 κ.σ κανέλα
- 70γρ σταφίδες ξανθές
- 70γρ καρύδια σπασμένα στο multi
- 2 κ/σ βρόμη αλεσμένη σε μορφή αλευριού
- 80γρ καστανή ζάχαρη, αν θέλετε πιο γλυκιά τη γέμιση μπορείτε να προσθέσετε αλλά 20γρ
- 2 κ/σ λιωμένο βούτυρο
Για τη ζύμη
- 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250γρ αλεύρι για τσουρέκι, συν λίγο επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
- 100γρ ζάχαρη καστανή
- 1/4 κ.γ αλάτι
- 100γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αρκετά μαλακό σε μορφή κρέμας ή λιωμένο
- 8γρ μαγιά στιγμής που δε χρειάζεται διάλυση
- 235ml γάλα χλιαρό (όχι καυτό)
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ/γ εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με την κρέμα βανίλιας για να έχει το χρόνο να κρυώσει.
Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με τα 2/3 από την καστανή ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ζεσταθεί καλά το γάλα, δε θέλουμε να βράσει.
Σε ένα μπόλ χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη το αυγό μαζί με τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι να γίνουν κρέμα.
Όταν ζεσταθεί πολύ καλά το γάλα το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ξεκινάμε να το ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο μείγμα με το αυγό ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη. Το γάλα θα πρέπει να πέφτει σαν κορδόνι έτσι ώστε να μη ψηθούν τα αυγά αλλά να αναμειχθούν με το γάλα και να ανέβει η θερμοκρασία τους σταδιακά.
Βάζουμε ξανά το γάλα, αυτή τη φορά μαζί με το μείγμα των αυγών, επάνω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με τον αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
Μόλις δέσει η κρέμα την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα inox μπολ και τη σκεπάζουμε με μία μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται καλά η μεμβράνη στην επιφάνεια της κρέμας. Την αφήνουμε να κρυώσει αρχικά σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια, αν θέλουμε, τη βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη του γλυκού ψωμιού.
Αρχικά, αν χρησιμοποιήσουμε καστανή ζάχαρη, επειδή είναι πιο χοντρή σε σύσταση από τη λευκή κρυσταλλική, μπορούμε να την προσθέσουμε στο ζεστό γάλα και να την ανακατέψουμε μέχρι να λιώσει ελαφρώς.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε τα αλεύρια, τη μαγιά, το ζεστό γάλα μαζί με τη ζάχαρη, τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας και ξεκινάμε να ζυμώνουμε με το ειδικό εξάρτημα του γάντζου προσθέτοντας και το αλάτι μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας.
Όταν αρχίσει να δένει η ζύμη προσθέτουμε το πολύ μαλακό βούτυρο. Αν επιλέξετε να το λιώσετε, θα το αφήσετε λίγο να πέσει η θερμοκρασία του. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να απορροφηθεί όλο του βούτυρο και η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική.
Η ζύμη, ανάλογα με το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε ενδέχεται να κολλάει ελαφρώς, μπορούμε σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε πολύ λίγο αλεύρι, το πολύ 20γρ. διαφορετικά την αφήνουμε ως έχει και θα αλευρώσουμε πολύ καλά στη συνέχεια την επιφάνεια που θα την ανοίξουμε.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να διπλασιαστεί. Εγώ την άφησα δύο ώρες περίπου, πήρε το χρόνο της και φούσκωσε αρκετά.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση με το μήλο.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι.
Προσθέτουμε την κανέλα, τις σταφίδες, τα καρύδια και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τοποθετούμε το τηγάνι σε μέτρα φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να βγάλουν τα μήλα τα υγρά τους.
Προσθέτουμε την αλεσμένη βρόμη και συνεχίζουμε για λίγο το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Κατεβάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
Συναρμολόγηση
Σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια αδειάζουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με έναν πλάστη παραλληλόγραμμο σχήμα, υπολογίζουμε ότι θα κόψουμε περίπου 9 με 10 ρολά. Αν κολλάει την πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον αλεύρι.
Ανακατεύουμε λίγο την κρέμα βανίλιας για να αφρατέψει και την απλώνουμε με ένα κουτάλι επάνω από τη ζύμη. Στη συνέχεια από πάνω απλώνουμε τη γέμιση με τα μήλα φροντίζοντας να αφήσουμε ένα κενό περίπου 2εκ περιμετρικά.
Διπλώνουμε προσεκτικά τη ζύμη σε ρολό και κόβουμε το ρολό σε 9 με 10 κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Τοποθετούμε τα ρολάκια σε ένα καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Τα αφήνουμε για περίπου μισή ώρα μέχρι να φουσκώσουν ξανά. Αν θέλουμε πριν τα ψήσουμε, αλείφουμε τη ζύμη με λίγο γάλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180βαθμούς για 50 με 60 λεπτά, ανάλογα το φούρνο ή μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά το ψωμί.
Βγάζουμε το γεμιστό γλυκό ψωμί από το φούρνο, το αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του και το απολαμβάνουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Σημειώσεις
Αν σας περισσέψει κρέμα βανίλιας μπορείτε να την απολαύσετε σκέτη ή μαζί με μπισκότα.
…………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.