Share This Article
Γεια σας φίλοι μου, εύχομαι να σας βρίσκω όλους καλά.
Διανύουμε μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδο στη καθημερινότητα μας. Καλούμαστε να δείξουμε υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ατομική ευθύνη και αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την δύσκολη αυτήν κατάσταση και να επιστρέψουμε όλοι υγιείς στις καθημερινές μας συνήθειες.
Αλήθεια, γιατί θα πρέπει να μας παρακινεί κάποιος να λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο και να μην εφαρμόζουμε όλα τα παραπάνω σε όλους τους τομείς της ζωής μας; Να λοιπόν που ήρθε μια πραγματικά δύσκολη στιγμή, στην οποία θα πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι ομαδικά, αφήνοντας στην άκρη τους εγωισμούς.
ΟΛΟΙ μας θα πρέπει να λειτουργήσουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Είμαι σίγουρη πως όλοι εσείς που διαβάζετε τώρα το κείμενο μου, ενεργείτε με αυτόν τον τρόπο.
Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν, όσο καλύτερα γίνεται, αυτό το χρονικό διάστημα που πρέπει να μείνουμε σπίτι και ας ασχοληθούμε με κάτι δημιουργικό.
Να αφιερώσουμε χρόνο τόσο στους εαυτούς μας, όσο και στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Να ασχοληθούμε με το σπίτι, να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να δούμε μία αγαπημένη ταινία, να περιηγηθούμε μέσω του internet σε μουσεία ανά τον κόσμο, να κάνουμε τόσα πολλά πράγματα που μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα μέσω της τεχνολογίας.
Στην τελική, ας περάσουμε χρόνο στο σπίτι χωρίς να κάνουμε τίποτα, απλά ας καθίσουμε στον καναπέ μας και ας ακούσουμε μουσική, άλλωστε πόσες φορές μας δίνεται αυτή η δυνατότητα, ας το κάνουμε λοιπόν τώρα προστατεύοντας τον εαυτό μας και τους γύρω μας, σπάζοντας παράλληλα με τον τρόπο αυτό την αλυσίδα μετάδοσης του ιού.
Ας ακολουθούμε λοιπόν πιστά όλες τις οδηγίες που μας έχουν υποδείξει οι αρμόδιοι, τόσο για το δικό μας το καλό όσο και για το καλό των συνανθρώπων μας.
Μένοντας λοιπόν και εγώ σπίτι είχα το χρόνο να σας ετοιμάσω ένα δεύτερο μάθημα γύρω από τη σύνθεση στη φωτογραφίας φαγητού (το πρώτο μπορείτε να το βρείτε εδώ)
Στο δεύτερο λοιπόν μάθημα μας, θα αναλύσουμε δύο κανόνες που έχουν να κάνουν με τη σύνθεση φωτογραφίας και οι οποίοι είναι ευρέως γνωστοί σε όλους όσους ασχολούνται με τη φωτογραφία γενικά.
Πρόκειται για τον Κανόνα των Τρίτων – Rules of Thirds και το Χρυσό Τρίγωνο-Golden Triangle.
Και οι δύο αυτοί κανόνες, που έχουν να κάνουν με τη σύνθεση φωτογραφίας, στηρίζονται πάνω σε οριζόντιες και σε κάθετες γραμμές δίνοντας έτσι αρμονία, σταθερότητα, ένταση και ενδιαφέρον στο κάδρο μας.
Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω, με απλό τρόπο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κανόνων αυτών και πώς μπορούμε, παρουσιάζοντας σας πολλά φωτογραφικά παραδείγματα, να τους εφαρμόσουμε στις συνθέσεις φωτογραφιών που έχουν να κάνουν με το φαγητό.
Να τονίσω επίσης, πως τόσο ο κανόνας των τρίτων, όσο και το χρυσό τρίγωνο λειτουργούν εξίσου καλά και σε φωτογραφίες τοπίων, καθώς και πορτρέτων.
Πάμε όμως να ξεκινήσουμε με τον πρώτο και βασικό κανόνα, το γνωστό ως Κανόνα των Τρίτων – Rules of Thirds.
Ο κανόνας αυτός, που αφορά τη σύνθεση φωτογραφίας, είναι ο πιο γνωστός και ο πιο εύκολος τρόπος που κάθε ερασιτέχνης φωτογράφος μπορεί να ακολουθήσει, για να δημιουργήσει μια αρμονική αλλά και συγχρόνως ισχυρή εικόνα.
Και πως λειτουργεί ο κανόνας των τρίτων; Χωρίζουμε την εικόνα μας με δύο ισαπέχουσες κάθετες γραμμές και δύο ισαπέχουσες οριζόντιες γραμμές φροντίζοντας να έχουμε εννέα ορθογώνια ίσα πλαίσια.
Τόσο τα κινητά νέας τεχνολογίας , όσο και οι φωτογραφικές μηχανές και τα tablet έχουν τη δυνατότητα να εμφανίζεται στην οθόνη τους το συγκεκριμένο πλέγμα.
Χωρίζοντας λοιπόν με τον παραπάνω τρόπο το κάδρο μας, έχουμε τέσσερα σημεία στα οποία τέμνονται οι γραμμές αυτές. Αυτά τα σημεία θα είναι και ο οδηγός μας για να στήσουμε τη σύνθεση μας.
Στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε το βασικό σημείο ενδιαφέροντος, το σημείο εκείνο που θέλουμε να οδηγήσουμε το μάτι του θεατή, κοντά ή επάνω σε κάποια από τα σημεία που τέμνονται οι γραμμές ή ακόμη και κατά μήκος των γραμμών αυτών.
Στην παρακάτω φωτογραφία (νούμερο 1) έχω τοποθετήσει το ποτήρι με το cheececake κατά μήκος της κάθετης γραμμής και στο σημείο που τέμνονται οι γραμμές, η κάθετη και η οριζόντια. Αυτό είναι και το σημείο ενδιαφέροντος.
Τη συνταγή για το εύκολο αυτό cheececake σε ποτήρι μπορείτε να βρείτε εδώ.
1.
Στην φωτογραφία νούμερο 2 θέλησα να δώσω έμφαση και να οδηγήσω το μάτι του θεατή ακριβώς στο σημείο που τρέχει το γλάσο μου επάνω στο κέικ, αυτό είναι και το σημείο με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αυτήν την φωτογραφία. Η αλήθεια είναι ότι αυτήν την φωτογραφία την έχετε αγαπήσει πολύ.
Το υπέροχο αυτό νηστίσιμο κέικ με λεμόνι θα το βρείτε εδώ.
2.
Πριν ξεκινήσουμε λοιπόν να συνθέτουμε, να τοποθετούμε πιο απλά, τα αντικείμενα μας επάνω στο κάδρο μας, αποφασίζουμε ποιο θα να είναι το σημείο που θέλουμε να αναδείξουμε και το τοποθετούμε στα σημεία που αναφέραμε παραπάνω.
Τον ίδιο κανόνα ακολούθησα και στην φωτογραφία νούμερο 3. Αναμφισβήτητα το χέρι μαζί με το μπισκότο και το φλιτζάνι με το γάλα είναι τα σημεία που τραβούν το μάτι του θεατή.
Τα παντανόστιμα αυτά μπισκοτάκια με πορτοκάλι και σοκολάτα μπορείτε να τα βρείτε εδώ.
3.
Σαφώς και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αυτή η ακρίβεια τη στιγμή της φωτογράφισης. Όμως είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας αυτή τη γραφική απεικόνιση, τόσο με τον κανόνα των τρίτων, όσο και με το χρυσό τρίγωνο, που θα αναλύσουμε παρακάτω, έτσι ώστε να αποτυπώσετε με το «κλικ» της μηχανής ή του κινητού σας, όσο το δυνατόν καλύτερα, αυτό που θέλετε να δείξετε μέσα από τη φωτογράφιση του φαγητού σας.
Μπορείτε ακόμη να σχεδιάσετε σε ένα χαρτί την εικόνα σας με τις κάθετες και τις οριζόντιες γραμμές και να στήσετε τα αντικείμενα σας σύμφωνα με τους δύο αυτούς κανόνες . Ένα τέτοιο σκίτσο θα σας βοηθήσει πολύ στην αρχή, μέχρι να εξοικειωθείτε.
Στις δύο παρακάτω φωτογραφίες, νούμερο 4 & 5, τα σημεία ενδιαφέροντος, οι τάρτες στην πρώτη φωτογραφία και τα pancakes στη δεύτερη, έχουν τοποθετηθεί στα σημεία τομής των κάθετων και των οριζόντιων γραμμών και κατά μήκος των γραμμών αυτών.
Τη συνταγή για τη νηστίσιμη πάστα φλόρα θα τη βρείτε εδώ.
4.
Τα νηστίσιμα-vegan pancakes με μπανάνα θα τα βρείτε εδώ.
5.
Ο δεύτερος συνθετικός κανόνας, οποίος είναι εξίσου σημαντικός για τη σύνθεση της φωτογραφίας φαγητού είναι το Χρυσό Τρίγωνο –Golden Triangle.
Γενικότερα, η δημιουργία τριγώνων στις φωτογραφίες φαγητού είναι σημαντική, γιατί με τον τρόπο αυτό ομαδοποιούνται τα αντικείμενα, ιδιαίτερα αν είναι πολλά, έτσι ώστε να μη χάνετε το μάτι του θεατή και να εστιάζει στο περιεχόμενο που βρίσκετε στο εσωτερικό των τριγώνων.
Το Χρυσό Τρίγωνο – Golden Triangle λοιπόν, είναι ένας κανόνας σύνθεσης στη φωτογραφία σύμφωνα με τον οποίο το κάδρο μας χωρίζεται σε τέσσερα τρίγωνα με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Και πως γίνεται αυτό;
Αρχικά σχεδιάζουμε μία εικονική γραμμή (από τη μία άκρη στην άλλη) στο κάδρο μας που το χωρίζει σε δύο μεγάλα τρίγωνα. Στη συνέχεια τραβάμε από τις δύο άλλες γωνίες μια γραμμή που συναντά την μεγάλη διαγώνια γραμμή. Με αυτόν τον τρόπο το κάδρο μας έχει χωριστεί σε τέσσερα τρίγωνα, δύο μεγάλα και δύο μικρότερα.
Τα σημεία που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι εκείνα που συναντιούνται οι γραμμές. Στα σημεία αυτά λοιπόν τοποθετούμε το φαγητό μας ή τα υλικά τα οποία θέλουμε να αναδείξουμε. Επίσης, ενδιαφέρον έχει να τοποθετήσουμε το φαγητό-υλικά στις διασταυρώσεις των τριγώνων.
Τις άλλες γραμμές μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ως βοηθητικές για να οδηγήσουμε το μάτι του θεατή στο σημείο που θέλουμε. Τις γραμμές αυτές μπορούμε να τις σχηματίσουμε νοητά με διάφορα αντικείμενα, όπως μαχαίρια, πιρούνια ή με υλικά που θέλουμε να πλαισιώσουν την εικόνα μας.
Παρακάτω σας παρουσιάζω κάποια παραδείγματα για να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
Το παγωτό ξυλάκι με σοκολάτα και γιαούρτι μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Και στους δύο κανόνες που αναλύσαμε σήμερα είναι πολύ σημαντικό να μη γεμίζουμε πλήρως το κάδρο μας αλλά να φροντίζουμε να αφήνουμε άδειο χώρο- negative space στη σύνθεση μας, έτσι ώστε να δώσουμε έμφαση στο σημείο ακριβώς που θέλουμε.
Τέλος, να αναφέρω πως και οι δυο παραπάνω κανόνες δεν λειτουργούν εξίσου καλά σε όλες τις συνθέσεις φαγητού.
Υπάρχουν εικόνες που θέλουμε να δείξουμε μια κίνηση, στην προκειμένη λοιπόν περίπτωση οι κάθετες και οι οριζόντιες γραμμές δεν βοηθάνε. Αποτελούν όμως, και ο κανόνας των τρίτων αλλά και το χρυσό τρίγωνο, ένα χρήσιμο οδηγό προκειμένου να ξεκινήσει κάποιος να πειραματίζεται με τη σύνθεση και τη φωτογραφία φαγητού.
Εύχομαι για μία ακόμη φορά να βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο μου και να πήρατε ιδέες για να δημιουργήσετε τις δικές σας «γευστικές» φωτογραφικές συνθέσεις. Περιμένω τα σχόλια σας.
Θα χαρώ πολύ να δω φωτογραφίες σας εμπνευσμένες από αυτά τα μικρά tips που σας έδωσα. Μην ξεχάσετε να με κάνετε mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr έτσι ώστε να δω τις δημιουργίες σας.
Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Μέχρι το επόμενο μας «μάθημα» να είστε καλά και να φτιάχνετε νοστιμιές.
Φιλιά
Ευγενία
…………………………………………………………………..
*Όσα σας παρουσίασα στο άρθρο μου βασίζονται σε βασικές αρχές σύνθεσης και φωτογραφίας φαγητού που μπορεί να βρει κάποιος ανατρέχοντας στο internet. O καθένας όμως έχει το δικό του στυλ και πάνω σε αυτό θα πρέπει να δημιουργεί, άλλωστε αυτό είναι που τον χαρακτηρίζει.
8 Comments
Τέτη
Πολύ όμορφη παρουσίαση Ευγενία, και κατανοητή! Σε ευχαριστούμε!
Handmadelittletreats
Σε ευχαριστώ πολύ Τέτη μου χαίρομαι που σου άρεσε.
Νikolaos kanew
Καλησπέρα! Μόλις τώρα είδα την ανάρτηση σου στο ινσταγκραμ. Αν και έχω “φωτογραφικό μάτι” και μου αρέσουν οι φωτογραφίες (ιδίως από τις συνταγές μαγειρικής) και κυρίως οι δικές σου, πότε δεν σκέφτηκα και σε αυτό το είδος φωτογραφίας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες γωνίες λήψεων και διέπονται από κανόνες!! Θα ήθελα παρόμοιες φωτογραφίες και γιατί όχι και συνταγές από σαλάτες όχι μόνο δικής σου εμπνεύσεως αλλά και γνωστών. Καληνύχτα από Αλεξανδρούπολη!
Handmadelittletreats
Πίσω από κάθε φωτογραφία, όπως και στη φωτογραφία φαγητού, υπάρχουν πολλοί κανόνες πάνω στους οποίους στηρίζεται μία όμορφη λήψη. Το σημαντικότερο όμως για μένα, είναι να έχει κάποιος διάθεση για δημιουργία.
Marion
Πολύ κατατοπιστικο Ευγενία. Μικρά μυστικά που κάνουν τη διαφορά. Δεν τα ήξερα όλα αυτά. Ευχαριστούμε
Handmadelittletreats
Χαίρομαι που σου άρεσε το άρθρο μου Mαριον και που σου έδωσα ιδέες για τις δικές σου <<γευστικές>> φωτογραφίσεις.
ΑΡΓΥΡΩ
Ευχαριστούμε πολύ για την τόσο απλοϊκή και κατανοητή παρουσίαση !! Αναμένουμε και για τα επόμενα!!!
Handmadelittletreats
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε το συγκεκριμένο και βρήκατε ενδιαφέρον το συγκεκριμένο ποστ. Με την πρώτη ευκαιρία θα σας ετοιμάσω κι’άλλα.