Share This Article
Δεν υπάρχει καλύτερο από μία φρεσκοψημένη τυρόπιτα, αχνιστή και μυρωδάτη όταν βγαίνει από το φούρνο.
Η αλήθεια είναι πως είχα επιθυμήσει μία πιτούλα και σκεφτόμουν εδώ και καιρό να φτιάξω μία εύκολη τσαλακωτή αφράτη τυρόπιτα. Είχα στην κατάψυξη και λίγο σπανάκι και η τυρόπιτα έγινε σπανακοτυρόπιτα. Αν τώρα δε σου βρίσκετε σπανάκι μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο τυρί φέτα.
Αν χρησιμοποιήσεις κατεψυγμένο σπανάκι θα πρέπει πρώτα να το περάσεις από μέτρια φωτιά μέχρι να ξεπαγώσει και να χάσει τα υγρά του.
Δεν υπάρχει πιο εύκολη πιτούλα από αυτήν. Το μόνο χρονοβόρο στην όλη διαδικασία είναι να περιμένεις να ξεπαγώσει το φύλλο κρούστας και φυσικά χρειάζεται λίγη υπομονή για να περιμένεις να ψηθεί.
Τα βήματα είναι απλά. Αρχικά λαδώνεις ελαφρώς ένα αντικολλητικό ταψί ή ένα πυρέξ. Απλώνεις ένα φύλλο τη φορά στον πάγκο εργασίας και το πασπαλίζεις με χοντροσπασμένη φέτα και λίγο σπανάκι. Τσαλακώνεις το φύλλο με τη γέμιση και το τοποθετείς στο ταψί. Ομοίως ετοιμάζεις όλα τα φύλλα και τα τοποθετείς το ένα δίπλα στο άλλο.
Στη συνέχεια ανακατεύεις καλά σε ένα μπολ τα αβγά μαζί με το γάλα, το γιαούρτι, το μπέκιν πάουντερ, το αλάτι και το πιπέρι και το μείγμα αυτό το αδειάζεις επάνω από τα φύλλα φροντίζοντας να πάει παντού. Λαδώνεις ελαφρώς τα φύλλα στην επιφάνεια και αφήνεις την πίτα στην άκρη για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν τη ψήσεις.
Αφού ροδίσει την κόβεις και την απολαμβάνεις ζεστή.
Πάμε να τη φτιάξουμε;
Για την εύκολη τσαλακωτή σπανακοτυρόπιτα θα χρειαστούμε:
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας (10 με 11 φύλλα)
- Παρθένο ελαιόλαδο για τα φύλλα
- 500γρ τυρί φέτα χοντροσπασμένη
- 300γρ σπανάκι κατεψυγμένο
- 4 αβγά
- 260ml γάλα
- 130γρ γιαούρτι στραγγιστό
- 10γρ μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το σπανάκι και το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μαλακώσει και να χάσει τα υγρά του. Αν χρειαστεί το στραγγίζουμε ελαφρώς και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ξεπαγώνουμε το φύλλο κρούστας σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα αντικολλητικό ταψί μεγέθους 36Χ30εκ.
Απλώνουμε στον πάγκο κάθε ένα φύλλο χωριστά και το πασπαλίζουμε με λίγη φέτα και λίγο σπανάκι.
Τσαλακώνουμε το φύλλο με τη γέμιση και το τοποθετούμε στο ταψί. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο στριμωχτά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αβγά, προσθέτουμε το γάλα, το γιαούρτι, το μπέκιν πάουντερ, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε το υγρό μείγμα πάνω από τα φύλλα φροντίζοντας να πάει παντού και τέλος με ένα πινέλο λαδώνουμε ελαφρώς τα φύλλα στην επιφάνεια.
Αφήνουμε την πίτα στην άκρη για 10 λεπτά περίπου και στη συνέχεια την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 50 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.