Share This Article
Αγαπημένη χειμωνιάτικη σουπίτσα έχει σερβιριστεί σήμερα στο blog και δε σας κρύβω πως ήθελα καιρό να σας φτιάξω και να σας παρουσιάσω αυτήν την τόσο απλή, αλλά με την τόσο πλούσια γεύση και υφή σουπίτσα.
Δεν είναι άλλη από την κλασική σούπα αυγολέμονο με κοτόπουλο, όπως τη φτιάχνει η μαμά μου.
Το αυγολέμονο το αγαπάμε πολύ στην οικογένεια. Στο νησί μου μάλιστα, την Κέρκυρα, συνηθίζουμε να το μαγειρεύουμε την ημέρα των Χριστουγέννων. Είναι η σούπα με την οποία ξεκινάμε το εορταστικό μας γεύμα.
Η μαμά μου, όχι για να το παινευτώ, αλλά φτιάχνει υπέροχη σούπα αυγολέμονο με κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής και τι εννοώ όταν λέω ελευθέρας βοσκής; Μα βέβαια με κοτοπουλάκι από το κοτέτσι μας στο χωριό 🙂
Μπορείς να φανταστείς τη νοστιμιά του!
Πρώτη φορά λοιπόν που έφτιαξα αυγολέμονο ήταν όταν ήμουν φοιτήτρια. Μου είχε στείλει η μανούλα μου φρέσκο κοτοπουλάκι και είχα επιθυμήσει τόσο το αυγολέμονό της, που το έφτιαξα με την καθοδήγηση της από το τηλέφωνο 🙂
Όχι μόνο βγήκε πεντανόστιμο, αλλά είχα πετύχει και την πλούσια, πηχτή υφή του χωρίς να μου «κόψει».
Το αυγολέμονο λοιπόν δε θα «κόψει», δε θα ψηθεί δηλαδή το αυγό, αν προσέξουμε δυο με τρία βασικά, αλλά απλά σημεία στη διαδικασία.
Το σημαντικότερο απ’όλα είναι να φροντίσουμε να κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ώστε να σταματήσει λίγο ο βρασμός του φαγητού, πριν ξεκινήσουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά ζεστό ζουμί στο μείγμα με το αυγό.
Επίσης, το δεύτερο σημαντικό σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε, για να μη ψηθεί και μας «κόψει» το αυγό, είναι το εξής:
Αφού χτυπήσουμε τα αυγά, όπως θα σας πω παρακάτω, θα τους προσθέσουμε σιγά- σιγά λίγο ζεστό ζουμάκι από το φαγητό ανακατεύοντας διαρκώς. Και όταν λέω διαρκώς, το εννοώ, δε θα σταματήσουμε καθόλου το ανακάτεμα. Με αυτόν τον τρόπο φροντίζουμε να ζεστάνουμε σταδιακά το μείγμα με τα αυγά και έτσι δε θα κόψουν.
Η αλήθεια είναι πως προτιμώ το αυγολέμονο μου αρκετά πηχτό και χυλωμένο, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, οπότε φροντίζω να μην έχει πολύ ζουμί το ρύζι μου. Αλλά και πιο ζουμερή να βγει η σούπα, θα είναι εξίσου νόστιμη.
Κατά την μαμά μου, η επιτυχία του βασίζετε στο χτύπημα της μαρέγκας. Θα πρέπει, λέει η μαμά, τα ασπράδια να τα χτυπάμε στο χέρι με αυγοδάρτη ή με ένα πιρούνι. Μπορεί αυτό να είναι αρκετά κουραστικό μέχρι να φουσκώσει η μαρέγκα αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα ωραίο χυλωμένο αυγολέμονο.
Όταν λοιπόν φτιάχνει αυγολέμονο, το χτύπημα της μαρέγκας το αναλαμβάνει πάντα ο μπαμπάς. Εγώ όμως να σας πω την αμαρτία μου, τη μαρέγκα τη χτυπάω με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα και μια χαρά αφρατεύει το αυγολέμονό μου.
Αν λοιπόν προσέξετε όλα τα παραπάνω, το αυγολέμονο σας θα γίνει εξαιρετικό.
Θα ήθελα επίσης να τονίζω πως η ποσότητα των αυγών, του λεμονιού αλλά και του ρυζιού που θα χρησιμοποιήσετε, εξαρτάται τόσο από τα δικά σας γούστα, όσο και από την ποσότητα του φαγητού που θέλετε να σερβίρετε.
Αν θέλετε πιο έντονη τη γεύση του λεμονιού, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο χυμό λεμόνι ή μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του αυγού για να γίνει πιο ελαφρύ.
Εγώ παρακάτω σας παρουσιάζω ακριβώς τα υλικά που χρησιμοποίησα για το αυγολέμονο μου στο Κυριακάτικό μας τραπέζι.
Ας περάσουμε λοιπόν στη συνταγή
ΥΛΙΚΑ για 2 περίπου μερίδες
- 200γρ ρύζι για σούπα
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- Το χυμό από μισό λεμόνι ή παραπάνω, αν θέλετε
- Κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής ή το ζωμό του
- Αλάτι κατά βούληση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε βράζοντας καλά το κοτόπουλο. Φροντίζουμε να το ξαφρίσουμε στην αρχή του βρασμού.
Αφού βράσει το κοτόπουλο, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το διατηρούμε ζεστό σε μια πιατέλα.
Σουρώνουμε το ζωμό και τον ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα, αν κρίνουμε αναγκαίο προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη.
Πλένουμε το ρύζι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα για να βράσει μέσα στο ζωμό.
Ενώ βράζει το ρύζι, χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια με ένα αυγοδάρτη ή με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα.
Αφού φουσκώσει η μαρέγκα και διπλασιαστεί σε όγκο, προσθέτουμε και τους κρόκους των αυγών και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στο μεταξύ δοκιμάζουμε το ρύζι, προσθέτουμε αλάτι και τέλος το λεμόνι. Η ποσότητα του λεμονιού που θα προσθέσουμε στο ρύζι θα εξαρτηθεί από το πόσο λεμονάτο θέλουμε το αυγολέμονο.
Όταν βράσει το ρύζι, το κατεβάζουμε από τη φωτιά για να σταματήσει λίγο ο βρασμός του. Το ρύζι δε θα πρέπει να είναι πολύ ζουμερό αλλά ούτε εντελώς πηχτό.
Με μία κουτάλα παίρνουμε λίγο από το ζουμί του (δε μας πειράζει αν θα έχει και ρύζι) και το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζεστό ζουμί από το φαγητό στα αυγά ανακατεύοντας διαρκώς. Σκοπός μας είναι να ζεσταθεί σταδιακά το μείγμα με το αυγό και όχι απότομα, για να μην «κόψει».
Τέλος, ρίχνουμε όλο το μείγμα με το αυγό μέσα στην κατσαρόλα με το ρύζι και ανακατεύουμε απαλά έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί το αυγό στη σούπα.
Σερβίρουμε τη σούπα αυγολέμονο ζεστή, σκέτη ή με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τριμμένο τυρί. Απαραίτητο συνοδευτικό βέβαια το κοτόπουλό μας.
Καλή σας όρεξη!
…………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ