Share This Article
Βρήκα τις προάλλες στο μανάβη μου σπανάκι φρέσκο και αρχικά σκέφτηκα να φτιάξω σπανακόπιτα, όμως όταν γύρισα σπίτι δεν είχα το κουράγιο. Ήθελα κάτι πιο απλό. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω κεφτεδάκια με σπανάκι.
Με απλά υλικά που σίγουρα υπάρχουν στο καλάθι της κουζίνας σου έχεις έτοιμα στη στιγμή τα πιο αφράτα και νόστιμα σπανακοκεφτεδάκια. Είχα δυο επιλογές, ή να τα τηγανίσω ή να τα ψήσω στο φούρνο. Δεν ήξερα όμως σε πια από δυο περιπτώσεις θα ήταν πιο νόστιμα και έτσι τα μισά τα τηγάνισα και τα άλλα μισά τα έψησα. 🙂 Είπα να γίνει σωστή δουλειά!
Έχω λοιπόν ολοκληρωμένη εικόνα και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ποια μου άρεσαν περισσότερο. Τα υλικά που χρειάστηκα για τους σπανακοκεφτέδες ήταν βέβαια σπανάκι, πατάτες, κρεμμύδι, αυγό, τυρί, μυρωδικά, λίγο γάλα (έβαλα αμυγδάλου) και για να δέσει το μείγμα χρησιμοποίησα βρώμη αλεσμένη. Αν δεν έχετε βρώμη, θα σας πρότεινα να την αντικαταστήσετε με φρυγανιά τριμμένη ή ξερό ψωμί σε ψίχουλα ή ακόμη και με αλεύρι ολικής. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη ποσότητα μέχρι να σταθεροποιηθεί το μείγμα και να πλάθονται ωραία οι κεφτέδες.
Σχετικά τώρα με το μαγείρεμα, είναι ξεκάθαρο πως οι τηγανιτοί σπανακοκεφτέδες ήταν πολύ πιο αφράτοι, με ωραία κρούστα εξωτερικά και ζουμεροί εσωτερικά.
Από την άλλη, οι ψητοί, ναι μεν ήταν νόστιμοι αλλά δε βγήκαν τόσο αφράτοι, παρόλο που ήταν ζουμεροί και αυτοί στο εσωτερικό τους. Επίσης, αφού κρύωσαν, είχαν πιο μαστιχωτή υφή σε αντίθεση με τους τηγανιτούς που παρέμειναν αφράτοι ακόμη και κρύοι.
Άρα, ξεκάθαρα σας προτείνω να τους τηγανίσετε. Άσε που είναι έτοιμοι πολύ πιο γρήγορα.
Στις φωτογραφίες μου θα δείτε και τους ψητούς στο μεγάλο ταψάκι, αλλά και τους τηγανιτούς, είναι αυτοί με το πιο σκούρο χρώμα στο μικρότερο ταψάκι. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι τηγανιτοί είναι πολύ πιο αφράτοι.
Είναι στο χέρι σας λοιπόν να επιλέξετε πως θέλετε να τους μαγειρέψετε.
Πάμε λοιπόν να τους φτιάξουμε.
Για τους σπανακοκεφτέδες θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για 18 περίπου σπανακοκεφτέδες
- 340γρ πατάτες (περίπου 3 μεσαίου μεγέθους πατάτες)
- 30ml γάλα αμυγδάλου ή γάλα της επιλογής σας
- 200γρ baby σπανάκι
- 1 κ/σ ελαιόλαδο
- 1/2 ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1 αυγό μικρό σε μέγεθος
- 50γρ γραβιέρα τριμμένη
- Λίγος άνηθος & Μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Αλάτι & Πιπέρι κατά βούληση
- 1 κ/σ χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
- 115 με 120γρ βρώμη αλεσμένη ελαφρώς στο multi (όση ποσότητα χρειαστεί το μείγμα για να δέσει)
Αλεύρι και ελαφρύ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Αφού βράσουν, τις σουρώνουμε και τις πολτοποιούμε πολύ καλά μαζί με το γάλα μέχρι να έχουμε έναν ωραίο πουρέ. Αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει, για δυο με τρία λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μαραθεί.
Κατεβάζουμε το σπανάκι από τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία του.
Ρίχνουμε το σπανάκι με το κρεμμύδι στον πουρέ πατάτας και προσθέτουμε το αυγό, ελαφρώς χτυπημένο, την τριμμένη γραβιέρα, τα μυρωδικά και το χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι, κατά βούληση.
Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά και στο τέλος προσθέτουμε την αλεσμένη βρώμη.
Αναμειγνύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά. Αν το μείγμα δεν είναι αρκετά σφιχτό, προσθέτουμε λίγο βρώμη ή αλεύρι ακόμη. Το δικό μου το μείγμα χρειάστηκε 115γρ βρώμη ακριβώς.
Αν επιλέξουμε να τηγανίσουμε τους σπανακοκεφτέδες ρίχνουμε αρκετό λάδι σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί πολύ καλά και στη συνέχεια, αφού αλευρώσουμε ελαφρώς τα χέρια μας, παίρνουμε ένα γεμάτο κουτάλι της σούπας από το μείγμα, πλάθουμε κεφτέδες, τους πασπαλίζουμε με αλεύρι και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τους αφαιρούμε από το τηγάνι και τους τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για στραγγίξουν από το λάδι τους.
Αν τώρα επιλέξουμε να τους ψήσουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις και καλύπτουμε ένα ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Αλευρώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και πλάθουμε τους κεφτέδες. Τους τοποθετούμε στο ταψί χωρίς να τους αλευρώσουμε. Τους ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Αν επιλέξετε να τηγανίσετε τους σπανακοκεφτέδες θα είναι αφράτοι και ζουμεροί στο εσωτερικό και τραγανοί απέξω. Αν τώρα επιλέξετε να τους ψήσετε, δεν θα φουσκώσουν τόσο πολύ, θα έχουν πιο μαστιχωτή υφή αλλά θα είναι και αυτοί μαλακοί στο εσωτερικό τους.
Πρόταση σερβιρίσματος
Σως γιαουρτιού με λεμόνι. Ανακατεύουμε λίγο γιαούρτι με χυμό και ξύσμα λεμονιού, λίγο σκόρδο σκόνη, άνηθο, αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
Μαριναρισμένα ντοματάκια. Ανακατεύουμε ψιλοκομμένα ντοματάκια με ελαιόλαδο, σκόνη σκόρδου, αλάτι, πιπέρι και λίγο ρίγανη και τα αφήνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο.
Enjoy!
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.