Share This Article
Η φωτογραφία φαγητού απαιτεί συνεχή μελέτη και πολύ μα πάρα πολύ πρακτική. Στην ενότητα foodphotography tips μοιράζομαι μαζί σας μικρά αλλά σημαντικά tips που εφαρμόζω στις φωτογραφίες μου και που ελπίζω να βοηθήσουν κάποιους στις δικές τους φωτογραφικές συνθέσεις.
Σήμερα λοιπόν εγκαινιάζω μία μικρή ενότητα στην οποία θα σας παρουσιάζω πως με μία συνταγή μπορούμε να δημιουργήσουμε δυο, τρεις ή και περισσότερες συνθέσεις με διαφορετικό στυλ και ύφος, ανάλογα με τα σκηνικά, το φως και τα props που θα χρησιμοποιήσουμε.
Τα σκηνικά (props) με τα οποία θα ντύσουμε τη φωτογραφία μας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι αυτά που με το χρώμα, τη δομή και το ύφος τους θα δώσουν στις φωτογραφίες μας το αποτέλεσμα που θέλουμε, το οποίο μπορεί να είναι διαφορετικό κάθε φορά, ανάλογα με την εποχή, τη συνταγή μας ή ακόμη και τη διάθεση και το στυλ που θέλουμε να ακολουθήσουμε.
Από την άλλη, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το φως που θα επιλέξουμε να ντύσουμε τις φωτογραφίες μας. Μπορούμε, για παράδειγμα, να κινηθούμε ανάμεσα σε ψυχρούς ή πιο ζεστούς τόνους, σε φωτεινό ή πιο σκοτεινό – moody σκηνικό.
Δημιούργησα λοιπόν 3 διαφορετικές συνθέσεις για να ντύσω το κάδρο μου με πρωταγωνιστή την κρέμα καραμελέ, τη συνταγή της οποίας μπορείτε να βρείτε εδώ.
Πάμε λοιπόν να αναλύσουμε τις φωτογραφίες
1 Ρουστίκ – vintage παρουσίαση
Για να πετύχουμε ένα ρουστίκ ύφος στις φωτογραφίες μας επιλέγουμε μια ξύλινη βάση σε όποια απόχρωση θέλουμε ή την επιφάνεια ενός ξύλινου τραπεζιού. Θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει και μία μεγάλη ξύλινη βάση κοπής τοποθετημένη επάνω σε μια ουδέτερη επιφάνεια σε ζεστές αποχρώσεις.
Στη συγκεκριμένη παρουσίαση επέλεξα να φωτογραφίσω την κρέμα μου επάνω σε μία χειροποίητη ξύλινη βάση που έχω φτιάξει σε σκούρους ζεστούς τόνους. Επίσης, φωτογράφισα τις κρέμες μου μέσα στα μπολάκια τους, χωρίς να τις ξεφορμάρω, καθώς και μέσα στο ταψί που ψήθηκαν (σε μπεν μαρί) δίνοντας την εικόνα πως μόλις τις έχω βγάλει από το φούρνο και τις έχω αφήσει να κρυώσουν.
Η χρωματική παλέτα που χρησιμοποίησα για το κάδρο μου κινήθηκε σε ζεστούς φθινοπωρινούς τόνους (split-complementary) Πρωταγωνιστής είναι η κρέμα καραμελέ με το ζεστό κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα της. Στις ίδιες ζεστές αποχρώσεις είναι και η βάση μου, σε πολύ πιο σκούρους τόνους βέβαια.
Τέλος, για να ντύσω το κάδρο μου και να ολοκληρώσω την ιστορία δίνοντάς της επιπλέον υφή – texture αλλά και ενδιαφέρον, πρόσθεσα μία πετσέτα σε σκούρο μπλέ χρώμα. Η αντίθεση αυτή ανάμεσα στα δύο χρώματα το μπλέ και το κίτρινο τονίζει περισσότερο τις κρέμες χωρίς να δημιουργεί μεγάλη ένταση.
2 Απλό μινιμαλιστικό στυλ σε ανοιχτόχρωμους τόνους
Για να πετύχω ένα απλό μινιμαλιστικό και φωτεινό στυλ στη φωτογραφία μου επέλεξα αυτή τη φορά ως βάση μία τύπου πέτρινη επιφάνεια σε πολύ ανοιχτό γκρι χρώμα μαζί με ανοιχτού χρώματος πιάτα. Ως βάση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης ένα ανοιχτόχρωμο τραπεζομάντιλο απλό ή με κάποιες υφές για δώσετε στο κάδρο σας και μία πιο ρομαντική πινελιά.
Επέλεξα τόσο η βάση μου, όσο τα υπόλοιπα props που ντύνουν το κάδρο μου να κινούνται σε ψυχρούς τόνους έτσι ώστε το μάτι του θεατή να πηγαίνει κατευθείαν στις κρέμες καραμελέ με το έντονο ζεστό χρώμα τους.
Για να μην είναι όμως βαρετή η παρουσίαση μου τοποθέτησα τα πιάτα με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν καμπύλες αφήνοντας αρκετό ελεύθερο (αρνητικό) χώρο. Περισσότερες πληροφορίες για το ρόλο που παίζει ο αρνητικός- negative χώρος στη σύνθεση φωτογραφίας φαγητού μπορείτε να βρείτε σε παλαιότερο άρθρο μου εδώ.
3 Μινιμαλιστική παρουσίαση με συμπληρωματικά χρώματα και ψυχρό σκούρο φως
Σε αυτήν την παρουσίαση έπαιξα με τη θεωρία των χρωμάτων και επέλεξα να χρησιμοποιήσω ένα ψυχρό χρώμα, όπως το μπλέ-γκρι συνδυάζοντάς το με το θερμό χρώμα που έχουν οι κρέμες μου.
Η αντίθεση αυτή που δημιουργείται ανάμεσα στα δύο αυτά χρώματα δίνει ζωντάνια και περισσότερη έμφαση στον πρωταγωνιστή του κάδρου μου, την κρέμα καραμελέ.
Τέλος, σε αυτήν την παρουσίαση επέλεξα να ακολουθήσω τον κανόνα- rule of odds ( κανόνας των περιττών) για τον οποίο θα μιλήσουμε αναλυτικά σε άλλο post. Οι περιττοί αριθμοί λειτουργούν εξαιρετικά καλά στη φωτογραφία. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον κανόνα της συμμετρίας. Όταν έχεις, λόγου χάρη, περισσότερα από 1 στοιχεία να παρουσιάσεις στο κάδρο σου, καλό είναι να οργανώσεις τα αντικείμενα σου σε μικρές ομάδες δημιουργώντας περιττούς αριθμούς, έτσι ώστε το μάτι του θεατή να οδηγείται φυσικά στο σημείο εστίασης.
Ελπίζω να σας βοήθησα και να σας έδωσα ιδέες για την επόμενη φωτογράφιση σας. Θα χαρώ πολύ να δω τις φωτογραφίες σας στις οποίες έχετε χρησιμοποιήσει κάποια από τα tips που αναφέρονται πιο πάνω κάνοντας με mention στο inastagram γράφοντας @letstreatourselves.gr
Περιμένω τα σχόλια σας ή ό,τι άλλο θέλετε να με ρωτήσετε κάτω από το συγκεκριμένο ποστ, θα ήθελα να ξέρω επίσης αν σας ενδιαφέρουν τέτοιου είδους άρθρα από εμένα.
Μέχρι την επόμενη φορά, να είστε καλά και να περνάτε πολύ όμορφα. Μείνετε συντονισμένοι γιατί έρχεται ένα υπέροχο φθινοπωρινό κέικ 😉
Φιλιά Ευγενία