Share This Article
Την πίτσα τη λατρεύω, την έχω δοκιμάσει σε διάφορες εκδοχές, τόσο με χοντρό ζυμάρι όσο και με λεπτό. Μετά από πολλές δοκιμές όμως έχω καταλήξει ότι μου αρέσει το ζυμάρι να μην είναι πολύ χοντρό, να έχει δηλαδή την αίσθηση και τη γεύση του ψωμιού, αλλά να είναι λεπτό, τόσο ώστε να κρατάει ωραία τα υλικά που τη συνοδεύουν.
Τώρα όσο αναφορά τα υλικά που θα συνοδεύουν το ζυμάρι της πίτσας, προτιμώ κυρίως ελαφριά υλικά, φρέσκια ντομάτα, μοτσαρέλα, μυρωδικά, μανιτάρια και ελαφριά αλλαντικά και όχι πικάντικες γεύσεις και πλούσια σε λιπαρά τυριά.
Με την πίτσα που θα σας παρουσιάσω σήμερα φλερτάρω εδώ και καιρό. Ήμουν λίγο διστακτική όσο αναφορά την επιλογή των υλικών που συνοδεύουν τη ζύμη αλλά ξέρετε πόσο μου αρέσει να δοκιμάζω νέους συνδυασμούς γεύσεων.
Πρόκειται για μια πίτσα ιδιαίτερη που συνδυάζει τη γλυκιά γεύση των καραμελωμένων κρεμμυδιών με την αλμυρή γεύση των λευκών τυριών.
Την πρόταση αυτή την βρήκα στο βιβλίο «Αυτή είναι η κουζίνα μου» του Κυρίου Βαγγέλη Δρίσκα.
Τον ιδιαίτερο αυτό συνδυασμό γεύσεων τον συναντά κανείς με διάφορες παραλλαγές σε όλη τη Μεσόγειο. Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης πίτσας είναι ότι συνοδεύετε από ένα ζυμαράκι το οποίο είναι φτιαγμένο με γιαούρτι και σόδα χωρίς μαγιά.
Στην προκειμένη περίπτωση όμως προτίμησα να συνοδεύσω τα υλικά μου με το κλασικό ζυμάρι που φτιάχνουμε με τη μαγιά.
Δε θα σας πω πολλά για τη γεύση της συγκεκριμένης πίτσας, σκεφτείτε όμως το συνδυασμό καραμελωμένων κρεμμυδιών με ζάχαρη και ξύδι μπαλσάμικο, πάνω σε φρεσκοψημένη ζύμη μαζί με τυριά, όπως ανθότυρο, μανούρι και κατσικίσιο τυρί, αρωματισμένα με ρίγανη και πασπαλισμένα με κουκουνάρι.
Τέλος, αυτό ήταν, δεν περιγράφω άλλο και περνάω αμέσως στη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ για η ζύμη ( για 1 μεγάλη ή δύο μεσαίου μεγέθους πίτσες)
- 150ml χλιαρό νερό
- 2 κουτ. του γλυκού ξηρή μαγιά
- 225γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
- 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
- Λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε το νερό σε ένα μικρό μπολ και πασπαλίζουμε τη μαγιά από πάνω. Με ένα πιρούνι χτυπάμε τη μαγιά με το νερό και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια σχηματίζουμε μια λακούβα στη μέση από το αλεύρι και μέσα σε αυτήν ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά. Βάζουμε λίγο λάδι στο χέρι μας και αρχίζουμε να ανακατεύουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το νερό και τη μαγιά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας και αρχίζουμε να ζυμώνουμε τη ζύμη για τουλάχιστον 10 με 15 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία, απαλή και εύπλαστη ζύμη.
Λαδώνουμε ένα καθαρό μπολ και βάζουμε τη ζύμη μέσα σε αυτό. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη χτυπάμε με τη γροθιά μας για να φύγει ο αέρας και στη συνέχεια αφού λαδώσουμε λίγο το χέρι μας την αδειάζουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, αν θέλουμε στο σημείο αυτό διαχωρίζουμε με το χέρι μας τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη και φτιάχνουμε 2 μπάλες (για να φτιάξουμε 2 μικρότερες πίτσες) διαφορετικά πλάθουμε τη ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σκεπάζοντας την με μεμβράνη και μια πετσέτα.
Όταν η ζύμη ξεκουραστεί, φουσκώσει λιγάκι και είναι απαλή στην αφή είναι έτοιμη για να την ανοίξουμε και να την καλύψουμε με τα υλικά της επικάλυψης.
Στο σημείο αυτό μπορείτε να την τυλίξετε πολύ καλά με μεμβράνη, να την βάλετε σε σακουλάκι τροφίμων και να φυλάξετε τη ζύμη στην κατάψυξη για να την έχετε έτοιμη ανά πάσα στιγμή.
Διατηρείτε στην κατάψυξη έως και 1 μήνα. Όταν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε, την ξεπαγώνετε σε θερμοκρασία δωματίου, την ανοίγετε με το χέρι και την καλύπτετε με τα υλικά της επιλογής σας.
ΥΛΙΚΑ για την επικάλυψη μιας μεσαίου μεγέθους πίτσα
- 300γρ καθαρισμένα κρεμμύδια και κομμένα σε φέτες
- 1 γεμάτο κουτάλι της σούπας ζάχαρη
- 3 κουτάλια της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
- 150γρ ανθότυρο
- 150γρ μανούρι
- 50γρ κατσικίσιο τυρί
- 2 κουτ. της σούπας Κουκουνάρι
- Φρέσκια ή ξερή ρίγανη
- Λίγο ελαιόλαδο
- Λίγο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τη ζάχαρη ανακατεύοντας απαλά μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν καφέ.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπαλσάμικο ξύδι και το αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε και λίγο νερό. Μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.
Όταν μαλακώσουν τα κρεμμύδια, τα αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και να στραγγίξουν από τα υγρά τους.
Αφού κρυώσουν τα κρεμμύδια, ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια μας πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και την πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.
Στη συνέχεια απλώνουμε τα τυριά, αφού πρώτα τα έχουμε σπάσει με τα δάχτυλα μας, επάνω στη ζύμη. Σκεπάζουμε τα τυριά με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι.
Ψήνουμε την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 με 220 βαθμούς ανάλογα το φούρνο για περίπου 20 λεπτά.
Βγάζουμε την πίτσα από το φούρνο, πασπαλίζουμε με λίγη ακόμη ρίγανη και σερβίρουμε.
Και μη ξεχνάτε πως Μαγειρική είναι από το «τίποτα» να προσφέρεις γεύμα,
διαφορετικά το λένε και αγάπη!
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.
1 Comment
Emily
Ευχαριστώ θα τη δοκιμάσω σημερα.