Share This Article
Σήμερα θα σας παρουσιάσω κάτι διαφορετικό. Σε πολλές φωτογραφίες στα social media, σε περιοδικά διακόσμησης, σε φωτογραφήσεις πολλών bloggers βλέπετε να κυριαρχεί το vintage, country και shabby chic στυλ στα έπιπλα και στις επιφάνειες φωτογράφησης. Υπάρχουν πάρα πολλά αντικείμενα στην αγορά με αυτό το στυλ.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που θέλεις να αξιοποιήσεις ένα αντικείμενο ή μια μικρή επιφάνεια που έχεις βαρεθεί, ή στην περίπτωση που θέλεις να προσδώσεις σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο παλαιωμένη όψη στο χρώμα της επιλογής σου, έτσι ώστε να ταιριάζει με τη διακόσμηση του χώρου σου ή ακόμη και να το χρησιμοποιήσεις στις φωτογραφίες για το blog σου;
Η λύση για αυτό είναι η τεχνική της παλαίωσης.
Υπάρχουν αρκετές τεχνικές για να δώσετε παλαιωμένη όψη σε καινούργια έπιπλα ή παλιά, ανάλογα με το βαθμό φθοράς που θέλετε να εμφανίζει το ξύλο.
Τεχνική παλαίωσης μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους ξύλινη επιφάνεια, είτε πρόκειται για καινούργια ή παλιά έπιπλα, έτοιμα κομμάτια του εμπορίου, σε κάθε είδους ξύλινο αντικείμενο, ακόμη και σε απλές σανίδες .
Η αρχή της διαδικασίας, εξαρτάται από την ήδη υπάρχουσα απόχρωση και υφή του ξύλου. Αν πρόκειται π.χ για ένα καφέ ξύλινο αντικείμενο, αλουστράριστο, στο χρώμα του ξύλου, δεν χρειάζεται καμιά προεργασία. Αν είναι λουστραρισμένο ή έχει κάποια χρωματιστά σχέδια θα πρέπει να το τρίψετε με γυαλόχαρτο, για να φύγει η έντονη γυαλάδα και τα μοτίβα και να σταθεί η μπογιά καλύτερα.
Βασική λοιπόν αρχή είναι επιφάνεια που θα δουλέψουμε να είναι λεία, καθαρή και ματ.
Στην συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσουμε τι χρώματα θέλουμε να έχει η επιφάνεια μας. Μπορούμε να παίξουμε ανάμεσα σε δυο χρώματα ή και περισσότερα. Σήμερα θα σας δείξω τη διαδικασία παλαίωσης μιας μικρής επιφάνειας, ενός ξύλινου δίσκου κοπής, χρησιμοποιώντας δυο βασικά χρώματα, το λευκό, το οποίο θα είναι και το βασικό χρώμα του δίσκου μας, και το καφέ, το οποίο θα του δώσει την όψη του παλαιού.
Υλικά που θα χρειαστούμε:
- Χρώματα Ακρυλικά
- Πινέλα βαψίματος
- 1 κεράκι ρεσό
- Γυαλόχαρτο
Ξεκινάμε λοιπόν:
Να μην ξεχάσω να σας πω ότι τη διαδικασία αυτή δεν την κάνουμε ποτέ μέσα στο σπίτι, το μπαλκόνι ή ο κήπος είναι το ιδανικό μέρος, αν δεν θέλουμε μετά να ξεσκονίσουμε όλο το σπίτι 😉
Στην εργασία μας τώρα.
Αρχικά όπως προείπαμε αν η επιφάνεια μας δεν είναι ματ και λεία, την τρίβουμε ελαφρά με γυαλόχαρτο και την σκουπίζουμε πολύ καλά έτσι ώστε να φύγει ή σκόνη.
Βάφουμε με το πρώτο χρώμα, στην περίπτωση μας το καφέ, όλη την επιφάνεια ή μόνο κάποια σημεία που θέλουμε να τονίσουμε περισσότερο (όπως στη φωτογραφία). Το αφήνουμε να στεγνώσει πολύ καλά.
Στη συνέχεια αφού έχει στεγνώσει η επιφάνεια μας, παίρνουμε ένα κερί, ένα απλό ρεσό (στην αγορά υπάρχουν ειδικά κεριά για την τεχνική αυτή, αλλά σε πρώτη φάση και το ρεσό κάνει καλά τη δουλειά του) και τρίβουμε με αυτό όλη την επιφάνεια του αντικειμένου μας επιμένοντας περισσότερο στις γωνίες, στις εγκοπές και γενικότερα στα σημεία που θα τρίψουμε για να φανεί έντονα η παλαίωση.
Αφαιρούμε με ένα πανάκι ή με ένα πινέλο την περίσσεια ποσότητα του κεριού από την επιφάνεια του αντικειμένου μας έτσι ώστε να είναι καθαρή και να μην έχουν μείνει μεγάλα κομμάτια από το τριμμένο κερί. Τώρα αν μείνουν κάποια δεν θα μας πειράξει γιατί αργότερα με το τρίψιμο θα τα αφαιρέσουμε. Στην ουσία το κερί είναι αυτό που δεν αφήνει το χρώμα να κολλήσει πάνω στην επιφάνεια και με το τρίψιμο θα φύγει.
Το επόμενο μας βήμα είναι να βάψουμε όλη την επιφάνεια του αντικειμένου μας με το βασικό χρώμα της επιλογής μας, στην προκειμένη περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε το άσπρο χρώμα.
Βάφουμε την επιφάνεια μας με καθαρό πινέλο προσπαθώντας οι κινήσεις που θα κάνουμε να είναι προς την ίδια κατεύθυνση και χωρίς να περνάει από το ίδιο σημείο πολλές φορές. Αφού καλυφθεί πολύ καλά η επιφάνεια μας , όπως βλέπετε στην φωτογραφία, την αφήνουμε να στεγνώσει πολύ καλά.
Τέλος παίρνουμε (αφού έχει στεγνώσει – το τονίζω η επιφάνεια μας), ένα γυαλόχαρτο και ξεκινάμε να τρίβουμε δίνοντας έμφαση στις γωνίες και στα σημεία που θέλουμε να φανεί περισσότερο το πρώτο χρώμα (το καφέ) , έτσι ώστε να φαίνεται εντονότερη η φθαρμένη- παλαιωμένη όψη. Είναι προσωπική επιλογή του καθενός πόσο παλαιωμένη όψη θέλει να δώσει στην επιφάνεια του.
Καθαρίζουμε, αφού τελειώσουμε την διαδικασία του τριψίματος, πολύ καλά την επιφάνεια μας από τη σκόνη και αν θέλουμε την περνάμε με ένα προστατευτικό βερνίκι.
Ο ξύλινος δίσκος μου είναι έτοιμος και μπορώ να τον χρησιμοποιήσω ως βάση στις φωτογραφίες μου…
And remembrer…Happiness is handmade!
2 Comments
Anthea || SaltyBiscotti
Είναι τέλειο!! Απλά!! 🙂
Handmadelittletreats
Σε ευχαριστώ πολύ, περιμένω να ετοιμάσεις το δικό σου δίσκο ή βάση 😉