Share This Article
Δικαίως ο σιμιγδαλένιος χαλβάς χαρακτηρίζεται ως το γλυκό στης Σαρακοστής. Πλούσιος, αρωματικός, εύκολος και θρεπτικός είναι ένα από τα γλυκά που συνδέονται με την γαστρονομική παράδοση του τόπου μας.
Από την πιο απλή παραδοσιακή εκδοχή του μέχρι τις νέες γευστικές προτάσεις ο χαλβάς πάντα βρίσκει μία θέση στο σαρακοστιανό μας τραπέζι και μπορεί εύκολα να ετοιμαστεί στο σπίτι.
Σήμερα μαζί με τη Nutria σου ετοιμάσαμε έναν αρωματικό σιμιγδαλένιο ελαφρύ χαλβά με πορτοκάλι και σταφίδες, μία συνταγή που μπορείς να την κρατήσεις ως βάση και να προσθέσεις ξηρούς καρπούς ακόμη και αποξηραμένα φρούτα της επιλογής σου.
Για να γίνει ο χαλβάς μου ελαφρύς επέλεξα το ελαιόλαδο Ιωνίς κλασικό που έχει ελαφριά γεύση και είναι ιδανικό για την καθημερινή μας μαγειρική. Το Ιωνίς ελαιόλαδο κλασικό αποτελεί ένα μείγμα από επιλεγμένα παρθένα ελαιόλαδα και ελαιόλαδα που έχουν υποστεί εξευγενισμό (ραφινάρισμα) στη ραφιναρία της Nutria. Πρόκειται για ένα ισορροπημένο γευστικά προϊόν, το οποίο διατίθεται σε πρακτικές συσκευασίες R-R-PET, (περιεκτικότητα 20% σε ανακυκλωμένο πλαστικό) με χωρητικότητες 0,50lt, 1lt & 2lt, καθώς επίσης και σε περιέκτες από λευκοσίδηρο με περιεκτικότητα 4lt.
Επίσης η προσθήκη τόσο του χυμού πορτοκαλιού, όσο και της φλούδας πορτοκαλιού στο σιρόπι έδωσαν στο χαλβά ένα υπέροχο άρωμα αλλά και μία πορτοκαλένια γεύση. Τώρα αν δεν σου αρέσει το πορτοκάλι και προτιμάς τις απλές γεύσεις μπορείς απλά να αντικαταστήσεις το χυμό πορτοκαλιού με νερό και να μην προσθέσεις φλούδα πορτοκαλιού στο σιρόπι.
Το μυστικό για να πετύχει ο χαλβάς σου είναι να καβουρδίσεις σωστά το σιμιγδάλι. Το σιμιγδάλι θα πρέπει να καβουρδιστεί σε χαμηλή φωτιά και θα πρέπει να το ανακατεύεις συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα. Προσοχή, όσο πιο πολύ καβουρδίσεις το σιμιγδάλι τόσο πιο βαρύς θα γίνει ο χαλβάς και θα έχει πιο σκούρο χρώμα.
Εγώ επειδή τον προτιμώ ελαφρύ καβουρδίζω το σιμιγδάλι τόσο όσο χρειάζεται έτσι ώστε να μην καεί και να μυρίσει έντονα.
Τέλος θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι γιατί θα αρχίσει να κοχλάζει και να πιτσιλάει. Και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ανακατεύεις συνεχώς.
Συμπέρασμα, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς θέλει πολύ ανακάτεμα.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε αρωματικό σιμιγδαλένιο χαλβά πορτοκαλιού με ελαιόλαδο και σταφίδες.
Υλικά
Για το σιρόπι
- 950ml νερό
- 330ml χυμός πορτοκαλιού
- 720γρ ζάχαρη καστανή
- Φλούδα από ένα πορτοκάλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 150γρ σταφίδες
Για το χαλβά
- 230ml ελαιόλαδο Ιωνίς Κλασικό
- 240γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 240γρ σιμιγδάλι χοντρό
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, τη φλούδα πορτοκαλιού και το ξύλο κανέλας και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να βράσει το σιρόπι.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη φλούδα πορτοκαλιού και το ξύλο κανέλας και ρίχνουμε τις σταφίδες. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη και το διατηρούμε ζεστό.
Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι.
Καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντάς το συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα, όσο περισσότερο το καβουρδίζουμε τόσο πιο έντονη θα είναι η γεύση του χαλβά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό σιρόπι με τις σταφίδες ανακατεύοντας συνεχώς.
Σε αυτό το σημείο προσέχουμε γιατί το μείγμα θα αρχίσει να πιτσιλάει.
Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το σιμιγδάλι το σιρόπι, να πήξει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Κατεβάζουμε το χαλβά από τη φωτιά, τον αφήνουμε στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία του και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα.
Αδειάζουμε το χαλβά σε μία αντικολλητική φόρμα, ισιώνουμε καλά την επιφάνεια και αφήνουμε το χαλβά να κρυώσει πολύ καλά.
Στη συνέχεια τον ξεφορμάρουμε και τον σερβίρουμε.
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ
Η ανάρτηση αυτή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με τη Nutria