Share This Article
Κάθε εορταστικό τραπέζι θα πρέπει να κλείνει με ένα ωραίο γλυκό και το κέικ που θα σου παρουσιάσω σήμερα είναι ιδανικό για κάθε περίσταση.
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα φουλ σοκολατένιο και υγρό κέικ σε συνδυασμό με μία μους κάστανο. Όσο όμως και να σου ακούγεται ιδιαίτερο το κέικ θα πρέπει να γνωρίζεις πως είναι πάρα πολύ εύκολο στην παρασκευή του.
Για το κέικ δε θα χρειαστείς καν μίξερ. Πρόκειται για μία αρκετά ρευστή ζύμη, μην εκπλαγείς με το πόσο ρευστή είναι, που όταν ψηθεί το αποτέλεσμα είναι ένα σκούρο σοκολατένιο και υγρό κέικ. Το υπέροχο αυτό κέικ το φτιάξαμε μαζί με το αραβοσιτέλαιο της Nutria το οποίο έχει ουδέτερη γεύση, είναι 100% φυτικό, περιέχει σημαντική ποσότητα ω-λιπαρών οξέων, απαραίτητα για τον οργανισμό μας και είναι ιδανικό για γλυκά.
Το υπέροχο λοιπόν αυτό κέικ το συνδυάσαμε με μία μους κάστανο με σοκολάτα, γιατί το κάστανο δένει εξαιρετικά με τη σοκολάτα.
Όσον αφορά τη μους, θα επιλέξεις πουρέ κάστανο χωρίς ζάχαρη. Θα βρεις πολύ εύκολα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ με τη μορφή κονσέρβας. Θα χτυπήσεις πολύ καλά τον πουρέ μαζί με τη ζάχαρη άχνη και το βούτυρο, το οποίο θα πρέπει να έχει μαλακώσει αρκετά και στη συνέχεια θα προσθέσεις τη λιωμένη κουβερτούρα. Εδώ θα προσέξεις δυο πράγματα. Αρχικά η σοκολάτα θα πρέπει να έχει λιώσει καλά και να μην είναι πάρα πολύ ζεστή και τέλος αν κατά τη διάρκεια της συναρμολόγησης σφίξει λίγο η μους το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να την χτυπήσεις ξανά λίγο με το μίξερ.
Η τούρτα διατηρείται στο ψυγείο καλά σκεπασμένη αλλά σερβίρεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, oπότε θα την αφήσετε εκτός ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά για να ζωντανέψει το κέικ και να μαλακώσει η μους.
Για το ζουμερό κέικ σοκολάτας με μους κάστανο θα χρειαστούμε.
Υλικά
- 240γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 85γρ κακάο
- 200γρ ζάχαρη
- 1κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2κ.γ. μαγειρική σόδα
- Μία πρέζα αλάτι
- 1κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 280ml ξινόγαλο (ή εναλλακτικά 280ml γάλα και 1κ.σ. λευκό ξίδι)
- 100ml αραβοσιτέλαιο Nutria
- 2 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1 κρόκος αβγού σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 2κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 230γρ ζεστό νερό
Για τη μους κάστανο
- 1 κονσέρβα πουρές κάστανο χωρίς ζάχαρη (439γρ)
- 115γρ βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 100γρ ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- 225γρ σοκολάτα κουβερτούρα
Εκτέλεση
Για το κέικ
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 22εκ και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά με έναν αβγοδάρτη.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το ξινόγαλο. Αν δεν έχουμε ξινόγαλο προσθέτουμε ένα κουτάλι της σούπας ξίδι στο γάλα και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο Nutria, τα ολόκληρα αβγά μαζί με τον κρόκο, τη βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αδειάζουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τέλος προσθέτουμε το ζεστό νερό και ανακατεύουμε τόσο όσο χρειάζεται για να ενωθούν τα υλικά. Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα.
Αδειάζουμε προσεκτικά το μείγμα, γιατί θα είναι πολύ ρευστό, στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 50 με 60 λεπτά ανάλογα το φούρνο.
Όταν ψηθεί το κέικ το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Για τη μους κάστανο
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και την αφήνουμε να πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία της. Προσοχή όμως δε θέλουμε να κρυώσει και να σφίξει.
Χτυπάμε πολύ καλά με ένα μίξερ τον πουρέ κάστανο μαζί με το βούτυρο και την άχνη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τη σοκολάτα και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία αφράτη μους.
Συναρμολόγηση
Κόβουμε το κέικ στη μέση, προσθέτουμε μία στρώση από τη μους κάστανο και τοποθετούμε επάνω το υπόλοιπο κέικ. Καλύπτουμε την επιφάνια και το κέικ περιμετρικά με την υπόλοιπη μους κάστανο και το στολίζουμε όπως θέλουμε.
Αν κατά τη διάρκεια που συναρμολογούμε το κέικ η μους σφίξει ελαφρώς, τη χτυπάμε ξανά για λίγο με το μίξερ.
Μπορούμε να φτιάξουμε δεντράκια από σοκολάτα, να τα τοποθετήσουμε επάνω στο κέικ και να τα πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη.
Σερβίρουμε το κέικ μας πάντα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και όχι κατευθείαν από το ψυγείο για το λόγο αυτό την αφήνουμε εκτός ψυγείου για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τη σερβίρουμε.
……………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ
Η ανάρτηση αυτή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με τη Nutria