Share This Article
Ένα χρόνο πριν, τέτοια εποχή, είπα και εγώ να δοκιμάσω να φτιάξω γλειφιτζουράκια, καλοκαιριάτικα με τόση ζέστη, και σκέφτηκα να τα στολίσω με κοχύλια και αστερίες από ζαχαρόπαστα, να τους δώσω το χρώμα του βυθού και να στολίσω με αυτά τα cupcakes μου.
Τα κοχύλια και τους αστερίες από ζαχαρόπαστα τα έφτιαξα λίγες μέρες νωρίτερα για να στεγνώσουν καλά, έτσι ώστε να μπορώ να τα «κολλήσω» εύκολα πάνω στην καραμέλα.
Η διαδικασία για να φτιάξω τα γλειφιτζούρια δεν ήταν δύσκολη, απλά η ζέστη και η υγρασία δε βοήθησε να διατηρηθούν για πολύ, καθώς υγραίνονταν και κολλούσαν. Ήταν όμως πολύ εντυπωσιακά!
Μπορείτε να τα φτιάξετε σε διάφορα χρώματα, να τα στολίσετε με διάφορα ζαχαρωτά και να τα έχετε ως κέρασμα σε παιδικά πάρτυ, βαπτίσεις και όχι μόνο!
Απλά θα έχετε υπόψη σας ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δε διατηρούνται πολλές μέρες. Ίσως αν τα αποθήκευα σε ξεχωριστά σακουλάκια και τα έβαζα στο ψυγείο να διατηρούνταν περισσότερο, θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά.
Τα υλικά για περίπου 15 γλειφιτζουράκια ανάλογα με το μέγεθος ήταν :
- 250 γραμ. Ζάχαρη
- 100 γραμ γλυκόζη
- 100 γραμ νερό
- Λίγες σταγόνες γαλάζιου χρώματος ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια βαθιά κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς να ανακατεύουμε.
Η θερμοκρασία της καραμέλας θα πρέπει να φτάσει στους 150 βαθμούς, μπορούμε να τη μετρήσουμε με ένα θερμόμετρο καραμέλας, διαφορετικά αν δεν διαθέτουμε ρίχνουμε, λίγο από το μείγμα σε ένα ποτήρι με κρύο νερό και αν η καραμέλα κρυσταλλώσει και γίνει σκληρή είναι έτοιμη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα λεπτό μέσα στην κατσαρόλα.
Στο μεταξύ έχουμε ήδη καλύψει την επιφάνεια από ένα ταψί ή λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή επιφάνεια σιλικόνης.
Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγη ποσότητα καραμέλας με ένα κουτάλι της σούπας πάνω στο αντικολλητικό χαρτί ή στην επιφάνεια σιλικόνης.
Η καραμέλα απλώνεται και παίρνει μόνη της στρογγυλό σχήμα.
Αν θέλουμε βυθίζουμε αμέσως στο κέντρο καλαμάκια για γλειφιτζούρια και κολλάμε στην επιφάνεια διάφορα ζαχαρωτά.
Εγώ είχα ήδη ετοιμάσει, όπως σας είπα πιο πάνω, κοχύλια και αστερίες με ζαχαρόπαστα τα είχα αφήσει να στεγνώσουν και τα τοποθέτησα προσεκτικά πάνω σε κάθε βάση από καραμέλα.
Τέλος πασπάλισα τα γλειφιτζούρια μου με λίγο τριμμένο μπισκότο για να τους δώσω την εικόνα της άμμου.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν στην λαδόκολλα και μετά τα ξεκολλάμε.
Με αυτά στόλισα τα αγαπημένα μου σοκολατένια Cupcakes βάζοντας τα επάνω από μια γαλάζια αφράτη κρέμα με μασκαρπόνε.
Μια γλυκιά βουτιά στο γαλάζιο του καλοκαιριού μας!
Εύχομαι σε όλους σας Καλές Διακοπές!!
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, Φώτης Χρυσανθίδης.