Share This Article
Την περίοδο της Αποκριάς τα σιροπιαστά γλυκά ταψιού έχουν την τιμητική τους, όπως επίσης και τα απλά γλυκά του τηγανιού, όπως οι τηγανίτες και οι λουκουμάδες. Βέβαια, ας μη ξεχνάμε και τις πίτες, που έχουν και αυτές μια θέση στο παραδοσιακό τραπέζι της Αποκριάς και της Τυρινής.
Ένα από τα γλυκά που, σύμφωνα με την παράδοση, ετοιμάζουν οι νοικοκυρές αυτές τις μέρες είναι και το γαλακτομπούρεκο. Εγώ θα έλεγα πως είναι ένα εξαιρετικό και εύκολο σιροπιαστό γλυκό, ιδανικό για κάθε περίσταση.
Πριν λίγες μέρες λοιπόν, επισκέφτηκα τους γονείς μου και δε θα μπορούσα να πάω με άδεια χέρια. Η μαμά έφτιαχνε συχνά γαλακτομπούρεκο στο σπίτι. Τον τελευταίο καιρό όμως, λόγω των πολλών υποχρεώσεων που έχει, δε βρίσκει τον απαιτούμενο χρόνο. Τη ζαχαροπλαστική την έχει ξεχάσει τελείως, κανένα μωσαϊκό φτιάχνει και αυτό σπάνια πια. Ανέλαβα λοιπόν δράση.
Η αλήθεια είναι πως, κάθε φορά που επιλέγω γαλακτομπούρεκο από ζαχαροπλαστείο είναι μια σκέτη απογοήτευση. Μια κρέμα ρευστή χωρίς κάποια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, με ένα σιρόπι που σε λιγώνει. Έτσι λοιπόν η επιλογή μου είναι μονόδρομος. Σπιτικό και πάλι σπιτικό!
Πείτε με παράξενη, αλλά στο γαλακτομπούρεκο θέλω την κρέμα σφιχτή, όχι τούβλο, να το ξεκαθαρίσω, αλλά όχι και ρευστή. Θέλω όταν θα κόβεις το κομμάτι να κόβεται όμορφα και η κρέμα, χωρίς να διαλύεται.
Θέλω επίσης η κρέμα μου να είναι αρωματική και ελαφριά, χωρίς κρέμα γάλακτος.
Τέλος, δεν έχω πρόβλημα αν τα φύλλα μαλακώσουν λίγο, όταν θα βάλω το γαλακτομπούρεκο μου στο ψυγείο. Άλλωστε, πόση ώρα πια θα μείνει εκτός ψυγείου, κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει στο ψυγείο για να διατηρηθεί. Εκτός και αν έχετε πολλούς καλεσμένους και καταναλωθεί άμεσα.
Μου αρέσει το γαλακτομπούρεκο μου να είναι δροσερό. Ξέρω-ξέρω θα μου πείτε ξανά πως θα μαλακώσουν και θα πανιάσουν τα φύλλα από την υγρασία στο ψυγείο και δε θα παραμείνουν κριτσανιστά, αλλά ειλικρινά σας μιλάω, δε θα με ενοχλήσει καθόλου. Ίσα – ίσα κιόλας, μου αρέσουν σιροπιασμένα τα φύλλα, όχι ότι με χαλάει να είναι κριτσανιστά, αλλά δε χάθηκε και ο κόσμος!
Α…. και κάτι ακόμη. Το γαλακτομπούρεκο μου έχει μπόλικο σιρόπι, άλλωστε είναι ένα σιροπιαστό γλυκό, έτσι δεν είναι; Τι νόημα θα είχε αν ήταν στεγνό και δεν είχε μπόλικο σιροπάκι; Και εννοείται πως δε χρησιμοποιώ γλυκόζη στο σιρόπι μου, πάρα μόνο, νερό, ζάχαρη και αρωματικά.
Αν λοιπόν έχεις και εσύ όλες τις παραπάνω παραξενιές, όπως εγώ, ήρθες στο σωστό μέρος.
Εδώ το καλό γαλακτομπούρεκο, με την μεστή- σφιχτή κρέμα και το μπόλικο σιροπάκι με λεμόνι, κανέλα και βανίλια.
Αφιερωμένο στην μαμά μου, που της το έκανα έκπληξη και πολύ το χάρηκε! Όχι μόνο αυτή, αλλά και οι παππούδες και ο μπαμπάς και εγώ και όλοι μας.
Το γαλακτομπούρεκο είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα εύκολο γλυκό. Ένα από τα μυστικά του είναι να χρησιμοποιήσετε καλό βούτυρο, αυτό θα κάνει και τα φύλλα σας κριτσανιστά. Φροντίστε να επιλέξετε ένα βούτυρο, τύπου Κερκύρας (γιατί αν δεν παινέψω και το σπίτι μου 😉 ) με το οποίο θα πρέπει να βουτυρώσετε πολύ καλά τα φύλλα σας.
Επίσης, καλό είναι να μην ψήσετε πολύ ώρα την κρέμα σας στην κατσαρόλα. Μην ξεχνάτε πως θα ψηθεί στη συνέχεια και στο φούρνο.
Τέλος, να θυμάστε πως το σιρόπι θα πρέπει να είναι κρύο, σε θερμοκρασία δωματίου, όταν θα σιροπιάσετε το καυτό γαλακτομπούρεκο. Αν λοιπόν προσέξετε όλα τα παραπάνω, η επιτυχία είναι δεδομένη.
Τρία απλά βήματα θα ακολουθήσετε και τσούπ το γλυκό σας είναι έτοιμο.
Αρχικά, ετοιμάζετε το σιρόπι και την κρέμα. Αφήνετε το σιρόπι και την κρέμα στην άκρη να κρυώσουν.
Στη συνέχεια, αφού κρυώσει η κρέμα, στήνετε το γαλακτομπούρεκο, βουτυρώνοντας πολύ καλά τα φύλλα στο ταψί. Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μία ώρα και έτσι όπως είναι καυτό, το σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι. Αφήνετε το γλυκό σας να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι του και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Αν έχετε τραπέζι την ίδια μέρα, το σερβίρετε στους καλεσμένους σας, αφού κρυώσει καλά. Αν όμως σας περισσέψει, θα πρέπει να το βάλετε στο ψυγείο.
Η συνταγή είναι αυτή που ακολουθούσε και η μαμά μου, από ένα παλιό βιβλίο μαγειρικής. Έκανα λοιπόν τις απαιτούμενες προσαρμογές και σας την παρουσιάζω.
Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε.
Για το Γαλακτομπούρεκο μας θα χρειαστούμε :
ΥΛΙΚΑ ( για 12 μεγάλα τετράγωνα κομμάτια ή 24 μικρότερα τρίγωνα)
Για το σιρόπι
- 450ml νερό
- 680γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- Φλούδα από ένα λεμόνι, προσοχή το λεμόνι να είναι ακέρωτο.
- 1 στίκ κανέλας
- 1 κουτ. του γλυκού χυμό λεμονιού
- 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
ΥΛΙΚΑ
Για την κρέμα
- 1lt γάλα πλήρες
- 300γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 175γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 40γ βούτυρο τύπου Κερκύρας σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 κάψουλες βανίλιας
- Ξύσμα από ένα λεμόνι (πολύ λεπτά τριμμένο), προσοχή το λεμόνι να είναι ακέρωτο
- Μια πρέζα αλάτι
ΥΛΙΚΑ
Για τα φύλλα
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 200γρ βούτυρο τύπου Κερκύρας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι
Σε μία μικρή κατσαρολίτσα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη για περίπου 8 με 9 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά το σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Συνεχίζουμε με την κρέμα
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το γάλα με τη μισή ζάχαρη από τη συνταγή μας, ανακατεύοντας λίγο με έναν αυγοδάρτη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ενώ ζεσταίνεται το γάλα, σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη, τα αυγά με το σιμιγδάλι και την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει ελαφρώς το μείγμα μας.
Στη συνέχεια, με μία κουτάλα ρίχνουμε λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε ζεστό γάλα στο μείγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ζεσταθεί καλά το μείγμα μας.
Αδειάζουμε το μείγμα με τα αυγά στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει η κρέμα. Όταν πήξει η κρέμα και αρχίζει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι.
Ανακατεύουμε την κρέμα καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και στη συνέχεια καλύπτουμε την επιφάνειά της με μία μεμβράνη φαγητού για να μην κάνει κρούστα. Φροντίζουμε η μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στην επιφάνεια της κρέμας.
Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει καλά σε θερμοκρασία δωματίου.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Ξεπαγώνουμε τα φύλλα κρούστας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και λιώνουμε το βούτυρο (τα 200γρ).
Αφήνουμε το βούτυρο στην άκρη να πέσει αρκετά η θερμοκρασία του.
Παίρνουμε ένα μεσαίου μεγέθους ταψάκι 25εκ. Χ 35εκ. και το βουτυρώνουμε καλά.
Ανάλογα με την ποσότητα των φύλλων που έχουμε στη διάθεσή μας, φροντίζουμε στη βάση να βάλουμε περισσότερα φύλλα. Λόγου χάρη, αν το σύνολο των φύλλων μας είναι 11, θα βάλουμε 6 φύλλα στη βάση και 5 φύλλα επάνω από την κρέμα.
Στη συνέχεια, ξεκινάμε να απλώνουμε ένα – ένα τα φύλλα φροντίζοντας να τα βουτυρώνουμε καλά με ένα πινελάκι. Το 6ο φύλλο που θα στρώσουμε στο ταψί μας, πριν από την κρέμα, δε θα το βουτυρώσουμε.
Αδειάζουμε την κρύα κρέμα στο ταψί και την απλώνουμε με μία σπάτουλα έτσι ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα.
Διπλώνουμε τα φύλλα που έχουν περισσέψει, περιμετρικά του ταψιού, επάνω στην κρέμα. Προσοχή, τα θέλουμε και αυτά βουτυρωμένα.
Συνεχίζουμε απλώνοντας τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα – ένα επάνω από την κρέμα.
Τα φύλλα που περισσεύουν γύρω από το ταψί, τα μπήγουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα γύρω από την κρέμα. Αν χρειαστεί, τα κόβουμε λιγάκι.
Χαράζουμε, με ένα κοφτερό μαχαίρι, όλα τα φύλλα στα κομμάτια που θέλουμε και αλείφουμε καλά την επιφάνεια από το γαλακτομπούρεκο με το βούτυρο που έχει περισσέψει. Τέλος, ραντίζουμε την επιφάνεια από το γλυκό μας με λίγο νερό.
Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο για 1 ώρα περίπου, ανάλογα το φούρνο. Το γαλακτομπούρεκο μας είναι έτοιμο όταν τα φύλλα έχουν πάρει ένα χρυσό-καφέ χρώμα.
Βγάζουμε το γλυκό μας από το φούρνο και έτσι όπως είναι ζεστό, ρίχνουμε προσεκτικά με μια κουτάλα το κρύο σιρόπι σιγά- σιγά στην επιφάνεια του.
Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο στην άκρη να κρυώσει και να πιει το σιρόπι του.
Αφού κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Καλό είναι το γαλακτομπούρεκο να μην μπει στο ψυγείο γιατί μαλακώνουν τα φύλλα του. Αν όμως δεν καταναλωθεί την ίδια μέρα, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μία εβδομάδα.
Σημειώσεις:
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το λεμόνι με πορτοκάλι ή ακόμη και να παραλείψετε το ξύσμα λεμονιού από την κρέμα σας.
Enjoy!
…………………………………………………………………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ
2 Comments
Katerina Papademetriou
Μπράβο! Για άλλη μια φορά. Χαίρομαι πολύ που οι συνταγές σου είναι κατατοπιστικές και συνοδεύονται από υπέροχες φωτογραφίες. Μακάρι να μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την όσφρηση και τη γεύση.
Handmadelittletreats
Σας ευχαριστώ πολύ!!