Share This Article
Αυτήν τη συνταγή που θα σας παρουσιάσω σήμερα την είχα αρκετό καιρό στο μυαλό μου. Ήθελα ένα πιτάκι εύκολο, θρεπτικό, υγιεινό με μία ζύμη αφράτη και μαλακή χωρίς βούτυρο και αυγό. Ένα χορτοπιτάκι-σπανακοτπιτάκι, όπως θες πες το, που να μπορείς εύκολα να το φτιάξεις και την περίοδο της νηστείας.
Το μόνο υλικό που περιέχουν και δεν είναι νηστίσιμο είναι λίγο τυράκι το οποίο είτε μπορείς να το παραλήψεις, είτε να το αντικαταστήσεις με κάποιο νηστίσιμο τυρί.
Τα σπανακοπιτάκια αυτά αποτελούν ιδανικό σνακ για όλη την οικογένεια. Η ζύμη περιέχει αλεύρι ολικής, ελαιόλαδο και ελάχιστο μέλι και παραμένει αφράτη ακόμη και όταν τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο. Το αλεύρι ολικής είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και β-γλυκάνες και μας βοηθάει να μένουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Βέβαια τα συγκεκριμένα πιτάκια είναι τόσο νόστιμα και ελαφριά που ζήτημα είναι να μείνεις μόνο σε ένα.
Το σημαντικότερο όμως όφελος που έχει το αλεύρι ολικής είναι η συμβολή του στην καλή λειτουργία του εντέρου λόγω των φυτικών ινών που περιέχει. Από την άλλη η γέμιση αποτελείται από baby σπανάκι, πράσο, φρέσκο κρεμμυδάκι και μυρωδικά. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ενώ παράλληλα έχει χαμηλή θερμιδική αξία. Δεν είναι τυχαίο που ο Ποπάι έτρωγε σπανάκι για να να γίνει δυνατός 😉
Όσον αφορά τώρα το τυρί, επέλεξα να προσθέσω τυρί cottage το οποίο συνδύασα με λίγο κατσικίσιο (γιατί απλά δε μου έφτανε 😉 ). Τα οφέλη που έχει το τυρί cottage είναι και εδώ αρκετά. Περιέχει βιταμίνη B12, βοηθά στη δόμηση των οστών καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο το οποίο όταν συνδυάζεται με το ασβέστιο ενισχύει την αποτοξίνωση και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες.
Αυτό το πιτάκι είναι θησαυρός! Δε μένει παρά να το δοκιμάσετε.
Η συνταγή είναι απλή.
Αρχικά ετοιμάζουμε τη ζύμη ολικής και θα την αφήσουμε να ξεκουραστεί για 40 λεπτά με 1 ώρα. Η ζύμη δε θα φουσκώσει ιδιαίτερα.
Παράλληλα θα ετοιμάσουμε τη γέμιση. Θα ψιλοκόψουμε τα μυρωδικά και θα κόψουμε σε μικρές ροδέλες το φρέσκο κρεμμυδάκι μαζί με το πράσο. Ομοίως θα κόψουμε λίγο και το σπανάκι το οποίο θα το αλατίσουμε και θα το στύψουμε καλά με τα χέρια για να φύγουν τα υγρά του.
Θα γεμίσουμε τα πιτάκια και θα τα αλείψουμε με λίγο αυγό που θα έχουμε χτυπήσει με νερό. Τέλος θα τα πασπαλίσουμε με λίγο σουσάμι. Αν επιλέξεις τη νηστίσιμη εκδοχή τους θα τα αλείψεις με ταχίνι που θα έχεις αραιώσει με λίγο νερό και πάλι θα τα πασπαλίσεις με σουσάμι.
Πάμε να τα φτιάξουμε;
Για τα σπανακοπιτάκια με την αφράτη ζύμη ολικής άλεσης θα χρειαστούμε:
Για 15 με 16 πιτάκια
Υλικά για τη ζύμη
- 360γρ αλεύρι ολικής άλεσης συν λίγο επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
- 90ml ελαιόλαδο
- 150ml χλιαρό νερό
- 1κ/γ αλάτι
- 1κ/γ ξύδι λευκό
- 1 φακελάκι μαγιά στιγμής που δε χρειάζεται διάλυση
- 1κ/γ μέλι
Υλικά για τη γέμιση
- 150 με 160γρ σπανάκι baby
- 1 πράσο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος (μισή ποσότητα από ένα μικρό ματσάκι)
- Άνηθος ψιλοκομμένος (μισή ποσότητα από ένα μικρό ματσάκι)
- Αλάτι και πιπέρι
- 60γρ τυρί cottage (μπορεί να αντικατασταθεί με νηστίσιμο λευκό τυρί)
- 40γρ τυρί φέτα τριμμένη με τα χέρια (μπορεί να αντικατασταθεί με νηστίσιμο λευκό τυρί)
- 1 κοφτό κουτάλι της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο
- Λίγο ελαιόλαδο, περίπου μισό κουτάλι της σούπας
Για την επικάλυψη
- 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο με λίγο νερό
- Σουσάμι άσπρο και μαύρο
για τη νηστίσιμη εκδοχή
- Λίγο ταχίνι αραιωμένο με λίγο νερό
- Σουσάμι άσπρο και μαύρο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι μαζί τη μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το μέλι, το αλάτι και σιγά σιγά το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
Στη συνέχεια ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να ομογενοποιηθεί και να μη κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη και με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα το πολύ.
Στο μεταξύ κόβουμε το σπανάκι σε μικρότερα κομμάτια, το ραντίζουμε με λίγο αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη μέσα σε ένα σουρωτήρι για να βγάλει τα υγρά του. Κόβουμε σε μικρές ροδέλες το φρέσκο κρεμμυδάκι και το πράσο (το άσπρο μέρος) και ψιλοκόβουμε τον άνηθο μαζί με το μαϊντανό.
Σε ένα αντικολλητικό μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το πράσο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας το σπανάκι για να χάσει τα υγρά του και το αδειάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι με το πράσο, τα μυρωδικά, τα τυριά και τον αλεσμένο λιναρόσπορο.
Ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη σε ένα λεπτό στρογγυλό ή μακρόστενο φύλλο.
Σε αυτό το σημείο για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να χαράξουμε το φύλλο σε λωρίδες και αντίστοιχα να κόψουμε τις λωρίδες σε μικρότερα κομμάτια έτσι ώστε να μας βγουν περίπου 14 με 16 κομμάτια. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ένα στρογγυλό κουπ ατ για να κόψουμε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήματα, απλά τη ζύμη που θα περισσέψει θα πρέπει να τη ζυμώσουμε και να την ανοίξουμε ξανά με τον πλάστη και δε θα είναι τόσο ελαστική όσο την πρώτη φορά.
Γεμίζουμε το κάθε κομμάτι ζύμης με περίπου ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση και το τυλίγουμε κλείνοντας καλά τις άκρες του.
Τοποθετούμε τα πιτάκια σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί με απόσταση μεταξύ τους και αλείφουμε την επιφάνειά τους με λίγο αυγό που έχουμε χτυπήσει ελαφρώς με λίγο νερό. Για τη νηστίσιμη εκδοχή θα χρησιμοποιήσουμε λίγο ταχίνι που θα έχουμε αραιώσει με λίγο νερό.
Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε τα πιτάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί η ζύμη. Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία τους και τα σερβίρουμε.
Αφού κρυώσουν, τα διατηρούμε καλά κλεισμένα σε ένα σκεύος στο ψυγείο και τρώγονται σε θερμοκρασία δωματίου ή μπορούμε να τα ζεστάνουμε ελαφρώς.
Σημειώσεις
Αν δυσκολευτείτε να κλείσετε τα πιτάκια, μπορείτε να βάλετε με το δάχτυλό σας λίγο λαδάκι επάνω στη ζύμη για να κολλήσει καλά.
……………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ