Share This Article
Λέει μια παροιμία – Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει- Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην παινέψω το νησί μου την Κέρκυρα και τα προϊόντα της.
Και ποιο είναι το προϊόν για το οποίο φημίζεται το νησί μου; Μα βέβαια το Κουμ κουάτ. Πείτε μου, ποιος δεν έχει πάρει μαζί του επιστρέφοντας από τις διακοπές του στη Κέρκυρα, ένα μπουκαλάκι λικέρ κουμ κουατ ή ένα βαζάκι με γλυκού του κουταλιού ή ακόμη και μια μαρμελάδα.
Το κουμ κουάτ ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών. Η καταγωγή του είναι από την Κίνα, όπου το καλλιεργούσαν από το 12ο αιώνα και έφτασε στην Ευρώπη στα μέσα του 19ου αιώνα ως καλλωπιστικό φυτό.
Στα κινέζικα η λέξη κουμ κουάτ σημαίνει χρυσό πορτοκάλι. Και όχι άδικα, καθώς το κουμ κουάτ είναι πηγή βιταμινών C και Α, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται το είδος μαργαρίτα κυρίως στη Κέρκυρα και στα άλλα Ιόνια νησιά και ο καρπός του χρησιμοποιείται, ως επι το πλείστον, στη ζαχαροπλαστική, ως γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, λικέρ ή ακόμη και φρουι γλασέ.
Προς μεγάλη μου χαρά βλέπω τα τελευταία χρόνια πολλούς εξαιρετικούς κερκυραίου μάγειρες να το έχουν εντάξει ακόμη και σε αλμυρά πιάτα.
Για την ιστορία, στην Κέρκυρα το κουμ κουάτ άρχισε να καλλιεργείται το 1924 στο βόρειο τμήμα του νησιού από τον Βρετανό γεωπόνο Sidney Louis Walter Merlin, ο οποίος ήταν και αυτός που έφερε το ιδιαίτερο αυτό φρουρό στο νησί.
Ήταν γιος του Κάρολου Μέρλιν, τραπεζίτη και προξένου της Βρετανίας στον Πειραιά, και της Ειρήνης Στουρνάρη και υπήρξε ιδιοκτήτης τεράστιων εκτάσεων στην Κέρκυρα και την Φθιώτιδα. Ο Μέρλιν εισήγαγε στην Ελλάδα, το 1925, την καλλιέργεια της ποικιλίας πορτοκαλιών “Washington Navel”, φυτεύοντας αρκετά δενδρύλλια της ποικιλίας στο οικογενειακό του κτήμα στην Κέρκυρα, γνωστό και ως κτήμα Μέρλιν. Τα πορτοκάλια αυτά, εκτός από την κοινή ονομασία “ναβαλίνα”, έγιναν γνωστά στην Ελλάδα ως πορτοκάλια Μέρλιν.(πηγή)
To κουμ κουάτ λοιπόν εισάγεται στο νησί και βρίσκει τις ιδανικές κλιματικές συνθήκες, κυρίως στη βόρεια Κέρκυρα, για να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί με τα χρόνια ως ένα ιδιαίτερο προϊόν που χαρακτηρίζει το νησί μας.
Το 1965 η οικογένεια Μαυρομμάτης ιδρύει το εργοστάσιο Μαυρομμάτης Κουμ κουάτ που ειδικεύεται στην επεξεργασία και εμφιάλωση του κουμκουάτ σε λικέρ, καθώς και στη δημιουργία γλυκισμάτων, όπως γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδες, φρουί γλασέ κουμ κουατ και άλλων παραδοσιακών κερκυραϊκών γλυκών όπως μάντολες, μαντολάτο και την περίφημη συκομαϊδα.
Δε μένει όμως εκεί, προχωρά και στη δημιουργία είκοσι ακόμα διαφορετικών λικέρ με γεύση φρούτων με τη γραμμή παραγωγής να φθάνει το ένα εκατομμύριο μπουκάλια και πενήντα τόνους κουμ κουάτ σε μαρμελάδες και γλυκά.
Σκεφτείτε λοιπόν πόσα δεντρύλλια καλλιεργούνται στο νησί μου, πόσοι παραγωγή καλλιεργούν το χρυσό αυτό πορτοκάλι και σε πόσα μέρη του κόσμου έχουν ταξιδέψει αυτά τα ομολογουμένως υπέροχα προϊόντα.
Σήμερα λοιπόν, σε συνεργασία με την Μαυρομμάτης Κουμ κουατ σας έχουμε ετοιμάσει ένα ιδιαίτερο, αρωματικό και απίστευτα γευστικό μικρό κέικ, ένα friand, όπως ονομάζεται, για να συνοδεύσετε το τσάι ή τον καφέ σας.
Αυτό λοιπόν το κέικ έχει κάτι το ιδιαίτερο που το ξεχωρίζει και το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα κλασικά κέικ. Θα έλεγα πως μοιάζει λιγάκι με ένα αμυγδαλωτό. Το κλασικό αμυγδαλωτό με την τραγανή κρούστα εξωτερικά και το ζουμερό και ελαφρύ εσωτερικό του.
Αυτό λοιπόν είναι το friand, ένα μικρό κέικ αμυγδάλου με βασικά συστατικά, το αλεύρι αμυγδάλου, το λιωμένο βούτυρο, το ασπράδι αυγού, την άχνη ζάχαρη και το ελάχιστο αλεύρι. Ψήνεται σε μικρές ατομικές θήκες και μπορεί να αρωματιστεί και να εμπλουτιστεί με ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα.
Το υπέροχο λοιπόν αυτό αέρινο κεκάκι που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα είναι αρωματισμένο με λικέρ κουμ κουάτ Μαυρομμάτης και έχει επικάλυψη από φρουι γλασέ κουμ κουατ. Ένας υπέροχος συνδυασμός γεύσεων, αρωμάτων και υφών.
Θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα, καθώς έχει μια ωραία ψημένη κρούστα εξωτερικά και στο εσωτερικό του έχει μια αέρινη, αρωματική, ελαφριά και ελαφρώς υγρή υφή που λιώνει στο στόμα. Ο συνδυασμός του δε με το φρουί γλασέ κουμ κουάτ, το απογειώνει γευστικά και το κάνει πιο ενδιαφέρον από πλευράς υφής.
Και το σημαντικότερο απ’ όλα, είναι μια πολύ εύκολη συνταγή με απλά υλικά, χωρίς να χρειαστεί καν να χρησιμοποιήσετε μίξερ.
Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε.
Για τα μικρά κέικ αμυγδάλου με λικέρ κουμ κουάτ και φρουι γλασέ κουμ κουατ θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για περίπου 10 με 11 κεκάκια (ανάλογα το μέγεθος από τις θήκες μας)
- 170γρ αλεύρι αμυγδάλου- πούδρα αμυγδάλου (κοσκινισμένο)
- 50γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
- 200γρ ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
- 200γρ βούτυρο
- 6 ασπράδια από μεσαίου μεγέθους αυγά
- 1 κουτ. του γλυκού λικέρ κουμ κουατ Μαυτομμάτης
- 1/4 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Μια πρέζα αλάτι (ελάχιστο αλάτι προαιρετικά)
- Φρουί γλασέ κουμ κουατ Μαυρομμάτης για την επιφάνεια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τις θήκες μας, ακόμη και αν είναι αντικολλητικές.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγανάκι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε στη άκρη να κρυώσει ελαφρώς μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι αμυγδάλου με τη ζάχαρη άχνη, το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι και το αλάτι.
Πολύ σημαντικό είναι να έχουμε κοσκινίσει τα παραπάνω υλικά για να έχουμε μια αέρινη ζύμη.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε ελαφρά τα ασπράδια να αφρίσουν ελαφρώς, ίσα ίσα να διαλυθούν. Προσοχή δεν χρειάζεται να τα χτυπήσουμε πολύ ώρα, το μόνο που θέλουμε είναι να σπάσει το ασπράδι για να μπορέσει αναμειχθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε στα ασπράδια το λιωμένο βούτυρο και το λικέρ κουμ κουάτ, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά υλικά σε αυτό με τα στερεά.
Ανακατεύουμε ελαφρά το μείγμα μας με μία σπάτουλα, ίσα ίσα να αναμειχθούν τα υλικά. Η ζύμη θα είναι υγρή και κολλώδης.
Με ένα κουτάλι ή ένα σκουπ παγωτού μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες γεμίζοντάς τες κατά τα 3/4.
Κόβουμε το φρουί γλασέ κουμ κουάτ σε φέτες και τις τοποθετούμε στην επιφάνεια από τα κεκάκια μας.
Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά, ανάλογα το φούρνο και το μέγεθος από τις θήκες μας. Τα κεκάκια θα είναι έτοιμα όταν αποκτήσουν εξωτερικά ένα χρυσό χρώμα. Μπορούμε να κάνουμε και την δοκιμή με την οδοντογλυφίδα. Τοποθετούμε μια οδοντογλυφίδα στο εσωτερικό από ένα με δυο κεκάκια και αν βγαίνει καθαρή τότε είναι έτοιμα.
Βγάζουμε τα κεκάκια από το φούρνο και τα αφήνουμε για λίγο στις θήκες να πέσει η θερμοκρασία τους. Στη συνέχεια τα βγάζουμε από τις θήκες και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς επάνω σε μια σχάρα.
Αφού κρυώσουν, μπορούμε να τα σερβίρουμε με λίγη ζάχαρη άχνη ή με γλυκό του κουταλιού κουμ κουάτ.
Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για 2 με 3 μέρες και παραμένουν νόστιμα και ζουμερά. Μπορείτε να τα βάλετε και στο ψυγείο, σε αυτήν την περίπτωση όμως θα μαλακώσουν και εξωτερικά.
Σημειώσεις
Είναι πολύ σημαντικό να κοσκινίσετε τόσο το αλεύρι αμυγδάλου, όσο και το αλεύρι για να έχετε ένα αέρινο και αφράτο κεκάκι.
Επίσης, η ποσότητα του μπέικιν πάουντερ που θα προσθέσετε στη συνταγή είναι αυστηρά 1/4 κουτ. του γλυκού όχι παραπάνω. Αν δεν διαθέτετε το ειδικό κουταλάκι δοσομετρητή, προσθέστε μία μικρή ποσότητα που θα καλύπτει τη μύτη από ένα μικρό κουταλάκι ή ακόμη και καθόλου.
Τους κρόκους των αυγών που θα περισσέψουν από τη συνταγή, μπορείτε να τους βράσετε και να τους προσθέσετε σε σάντουιτς ή να τους κάνετε ομελέτα.
Enjoy!
………………………………………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
………………………………………………………………
Η ανάρτηση αυτή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με την εταιρεία Μαυρομμάτης Κουμ κουάτ. Τόσο η επιλογή του προϊόντος όσο και οι απόψεις που αναγράφονται είναι προσωπικές και προέρχονται από δική μου προσωπική δοκιμή των προϊόντων. Προϊόντα που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου και στις συνταγές μου .