Share This Article
Η περίοδος της νηστείας αποτελεί μία πολύ καλή αφορμή για να αποκτήσουνε σωστές διατροφικές συνήθειες και η ένταξη των οσπρίων στη διατροφή μας μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει στον οργανισμό μας.
Πλούσια σε φυτικές ίνες τα όσπρια έχουν μεγάλη διατροφική αξία και είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης, βιταμίνες καθώς και μέταλλα και για το λόγο αυτόν είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
Ας αποτελέσει λοιπόν αφορμή η περίοδος της νηστείας για να εντάξουμε περισσότερα όσπρια στο καθημερινό μας τραπέζι, άλλωστε οι τρόποι με τους οποίους μπορείς να τα απολαύσεις είναι πάρα πολλοί.
Εκτός από τις αγαπημένες μου φακές οι γίγαντες και τα φασόλια βρίσκονται πολύ ψιλά στις προτιμήσεις μου και σήμερα θα μαγειρέψουμε γίγαντες με πλούσια σάλτσα ντομάτας και λαχανικά στο φούρνο.
Ένα φαγητό που μπορείς να απολαύσεις κάθε εποχή του χρόνου, ακόμη και το καλοκαίρι χρησιμοποιώντας φρέσκες, ώριμες και ζουμερές ντομάτες, εκεί να δεις νοστιμιά.
Είτε πρόκειται να νηστέψεις, είτε όχι αυτό το φαγητό, αν αγαπάς τα όσπρια, θα το λατρέψεις.
Το μυστικό είναι να βράσεις καλά τους γίγαντες πριν τους ανακατέψεις με τη σάλτσα και τα λαχανικά και τους βάλεις στο φούρνο.
Ο χρόνος βρασμού διαφέρει ανάλογα τους γίγαντες που θα επιλέξετε, άλλοι είναι πιο βραστεροί και άλλοι θέλουν αρκετό χρόνο για να βράσουν. Αυτό που πάντα ακολουθώ εγώ προσωπικά όταν μαγειρεύω όσπρια είναι να τα αλατίζω στο τέλος του βρασμού ποτέ στην αρχή. Κράτα αυτό το μαγειρικό τιπ και ακολούθησέ το την επόμενη φορά που θα μαγειρέψεις όσπρια.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε μελωμένους γίγαντες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και λαχανικά.
Υλικά
- 500γρ φασόλια γίγαντες
- 2κ.σ ελαιόλαδο συν επιπλέον για το ψήσιμο στο φούρνο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια
- 1 πράσινη πιπεριά κέρατο κομμένη σε κυβάκια
- 2κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 κοτσανάκια σέλερι κομμένα σε κομμάτια
- 1κ.γ. βασιλικός αποξηραμένος
- 1κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 500γρ χυμός ντομάτας
- 1κ.σ. πελτές ντομάτας
- 500ml ζεστός ζωμός λαχανικών ή ζεστό νερό
- Ελάχιστη ζάχαρη
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε από βραδύς τους γίγαντες σε χλιαρό νερό.
Στραγγίζουμε τους γίγαντες, τους ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην παραβράσουν.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι προς το τέλος του βρασμού. Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από την ποιότητα των οσπρίων.
Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια μαζί το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά, εκτός από τον μαϊντανό, και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να σοταριστούν ελαφρώς και τα λαχανικά.
Προσθέτουμε τον βασιλικό μαζί με τη γλυκιά πάπρικα και τον χυμό τομάτας και ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε μία πρέζα ζάχαρη και τέλος προσθέτουμε το ζεστό ζωμό λαχανικών.
Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά, αλλά να μη στύψει η σάλτσα.
Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους ρίχνουμε μαζί με τη σάλτσα στο ένα ταψί, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε για να πάει η σάλτσα παντού και προσθέτουμε επιπλέον ελαιόλαδο μαζί με λίγο πιπέρι και αλάτι, αν χρειάζεται.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς στις αντιστάσεις (ανάλογα το φούρνο) για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μελώσουν οι γίγαντες.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος πολύ λίγο ζεστό νερό.
Τέλος, αν θέλουμε, προς το τέλος του ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε τους γίγαντες ζεστούς με τριμμένη φέτα, αν θέλουμε.
………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.