Skip to content Skip to footer

FAQ

Let's Treat Ourselves
Τόσο οι φωτογραφίες όσο και το food styling των συνταγών είναι αποκλειστικά και μόνο δική μου δουλειά.
Σε ένα μικρό studio που έχω διαμορφώσει. Στόχος μου είναι κάποια στιγμή να έχω έναν μεγαλύτερο και πιο φωτεινό χώρο στον οποίο θα έχω μαζεμένα όλα τα απαραίτητα props και τον εξοπλισμό μου
Κατά 80% φωτογραφίζω με φυσικό φως, είναι ανεξάντλητο και μπορεί να σου δώσει υπέροχες λήψεις. Όμως έχει και τους περιορισμούς του, γι’αυτό έχω την εναλλακτική του τεχνητού φωτισμού. Μέχρι στιγμής ως τεχνητό φωτισμό χρησιμοποιώ softbox σταθερού φωτισμού.
Πάντα έχω μαζί μου κάποιο πινέλο με το οποίο μπορώ να φρεσκάρω την επιφάνεια του φαγητού με λίγο νερό, λάδι ή κάποια σάλτσα έτσι ώστε να αποκτήσει ζωντάνια. Αναγκαίο επίσης είναι και ένα ψεκαστήρι με νερό για να δώσει φρεσκάδα στα λαχανικά ή στα φρούτα. Απαραιτήτως ξύλινα σουβλάκια τα οποία βοηθούν πολύ στις φωτογραφίες πχ των pancakes, των burgers ή σε οτιδήποτε θέλεις να φωτογραφήσεις σε στοίβες. Τσιμπιδάκια, τα οποία βοηθούν κυρίως για να τοποθετείς ευαίσθητα και μικρά αντικείμενα στο σημείο που θέλεις και σφιγκτήρες, οι οποίοι πραγματικά κρατούν τα πάντα στη θέση τους και σου λύνουν τα χέρια. Τέλος, αναγκαία για μένα είναι η ταινία διπλής όψεως και το blu tack. Yλικά απαραίτητα για να στερεώσω πράγματα, όπως υφάσματα ή καμβάδες.
Θα πρέπει αρχικά να έχει συγκεντρώσει όλα τα υλικά στο πάγκο της κουζίνας του, τα υλικά θα πρέπει να είναι στην ίδια θερμοκρασία (συνήθως σε θερμοκρασία δωματίου), εκτός και αν αναφέρει κάτι διαφορετικό η συνταγή και τέλος θα πρέπει να κοσκινίσει τα υλικά που είναι σε μορφή σκόνης.
Την πόρτα του φούρνου δεν την ανοιγοκλείνουμε αν δεν περάσει το πρώτο μισάωρο γιατί το κέικ μας θα <<καθίσει>> και δεν θα φουσκώσει.
Ένα κέικ είναι ψημένο όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα, έχει ροδίσει, και μπήγοντας ένα μαχαίρι ή ένα ξύλινο σουβλί στο κέντρο βγαίνει καθαρό.
Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε τα φρούτα από τα οποία θα χρειαστούμε το ξύσμα τους να μην είναι κερωμένα.
Το νερό ή το γάλα που χρησιμοποιούμε σε ζύμη με μαγιά δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35 βαθμούς κελσίου, γιατί αλλιώς θα καούν οι ζυμομύκητες της μαγιάς και δεν θα φουσκώσει ποτέ η ζύμη μας, σας μιλάω εκ πείρας 😉 Το νερό ή το γάλα θα πρέπει να είναι χλιαρό όχι ζεστό.
Δεν θα πρέπει να ρίχνετε ποτέ το αλάτι πάνω στη μαγιά, θα την κάψει και δεν θα την ενεργοποιήσει.
Οι περισσότερες ζύμες για μπισκότα, όπως αυτές που περιέχουν κομμάτια σοκολάτας, τα μπισκότα ζάχαρης, τα μπισκότα βουτύρου και πολλές άλλες, μπορούν να μείνουν στην κατάψυξη για 4-6 βδομάδες. Βασική προϋπόθεση είναι, πρώτον, να έχουν συσκευαστεί πολύ καλά, για να μην απορροφήσει η ζύμη τυχών μυρωδιές και δεύτερον, να γράψετε απέξω την ημερομηνία που τη βάλατε στην κατάψυξη.
Βγάλτε τη ζύμη από την κατάψυξη και αφήστε την να ξεπαγώσει μέσα στη συσκευασία της σε θερμοκρασία δωματίου. Θα χρειαστούν αρκετές ώρες, για το λόγο αυτό φροντίστε να έχετε προγραμματίσει σωστά το χρόνο σας.
Μπορούμε να διατηρήσουμε φρέσκα τα μπισκότα μας βάζοντας τα στην κατάψυξη. Τα ήδη ψημένα μπισκότα μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη 3-4 βδομάδες πολύ καλά συσκευασμένα και αφού τα έχουμε αφήσει να κρυώσουν πολύ καλά.
Το αυγό στις γλυκές παρασκευές μπορεί να αντικατασταθεί με πουρέ μήλου, σε αναλογία : 1 αυγό = 1/4 φλιτζανιού πουρέ μήλου. Επίσης μπορεί να αντικατασταθεί με ώριμη μπανάνα σε αναλογία : 1 αυγό = μισή λιωμένη ώριμη μπανάνα.
Μια κούπα ξινόγαλο μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κούπα γάλα στο οποίο έχουμε προσθέσει 1 κουτάλι της σούπας ξύδι λευκό και το έχουμε αφήσει να σταθεί για 10 λεπτά τουλάχιστον. Επίσης μπορεί να αντικατασταθεί με απλό γιαούρτι, το οποίο έχουμε ανακατέψει καλά και έχει πάρει τη μορφή κρέμας.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος του με αλεύρι βρώμης ή αλέυρι αμυγδάλου.Ανάλογα πάντα με τη συνταγή
Όλα σχεδόν τα φαγητά και τα γλυκίσματα πρέπει να μπαίνουν σε ζεστό και σωστά προθερμασμένο φούρνο σύμφωνα με τη συνταγή.
Αρχικά θα πρέπει να βάλουμε στο ψυγείο, για μερικά λεπτά, τον κάδο του μίξερ ή το μπολ στο οποίο θα χτυπήσουμε τη σαντιγί. Επίσης, η κρέμα που θα χρησιμοποιήσουμε για τη σαντιγί μας, είτε πρόκειται για φυτική, είτε για κρέμα γάλακτος, θα πρέπει να βγει από το ψυγείο ακριβώς την ώρα που θα ξεκινήσουμε να την χτυπάμε.