Share This Article
Είχα καιρό να φτιάξω κάτι σοκολατένιο και οι συνάδελφοι μου στη δουλειά μου ζητούσαν επανειλημμένα σοκολάτα …..Η αλήθεια είναι ότι ήμουν σε μια φάση μετά τις γιορτές που δεν είχα διάθεση για έντονες γεύσεις, πολύ γλυκιές και λιπαρές, σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω ένα cupcake ελαφρύ και χωρίς πολλά λιπαρά …. ψάχνοντας λοιπόν έπεσα πάνω σε αυτά τα νόστιμα, πλούσια cupcakes σοκολάτας τα οποία είναι ελαφριά και νηστίσιμα. Τα συνδύασα με μια πλούσια αφράτη σοκολατένια ganache και τους έδωσα λίγο χρώμα με ένα κατακόκκινο σιρόπι ροδιού. .
Σας παρουσιάζω λοιπόν τη συνταγή :
Υλικά: για 12 κεκάκια
- 175 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού
- Μια πρέζα αλάτι
- 50 γρ κακάο
- 225 γρ ζάχαρη καρύδας* ή καστανή
- 275 ml ζεστό νερό
- 60 ml ηλιέλαιο
- 2 κουτ.γλυκού μηλόξυδο ή λευκό ξύδι
Για την ganache σοκολάτας:
- 120 γρ γάλα αμυγδάλου ( για τη νηστίσιμη εκδοχή) ή κανονικό χαμηλών λιπαρών
- 230 γρ σοκολάτα κουβερτούρα τεμαχισμένη
- 113 γρ μαργαρίνη φυτική σε μικρά κομμάτια σε θερμοκρασία δωματίου, αρκετά μαλακή ή vegan βούτυρο
- 220 γρ ζάχαρη άχνη περίπου 1 και 3/4 του φλιτζανιού.
Εκτέλεση για τα κεκάκια
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο, προσθέτουμε τη σόδα, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τα στερεά.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη και μοιράζουμε το μείγμα σε 12 χάρτινες θήκες που έχουμε τοποθετήσει στο ειδικό ταψάκι για κεκάκια.
Ψήνουμε για 20 λεπτά . Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα, αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε λίγο να σταθούν και στην συνέχεια τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν καλά.
Για την ganache σοκολάτας:
Ζεσταίνουμε το γάλα και πριν βράσει το ρίχνουμε στην τεμαχισμένη σοκολάτα. Αφήνουμε για 2 λεπτά να μαλακώσει η σοκολάτα και μετά ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε και το βούτυρο αφήνουμε πάλι για 8-10 λεπτά και στη συνέχεια ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μίξερ στο σημείο αυτό.
Προσθέτουμε σιγά – σιγά και την άχνη και χτυπάμε με το μίξερ έως ότου αναμειχθούν καλά τα υλικά μας.
Βάζουμε τη ganache μας στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Αφού περάσουν τα 20 λεπτά, τη βγάζουμε από το ψυγείο και την χτυπάμε ξανά με το μίξερ πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει.
Στολίζουμε με την κρέμα μας τα cupcake και γαρνίρουμε με τη σως ροδιού. Διατηρούνται στο ψυγείο για 7 μέρες. .
Για τη σως ροδιού (πηγή συνταγής από το βιβλίο της Πέννυς Παυλίδου – Delicious Cupcakes & Muffins) :
Θα χρειαστούμε 80 ml φρεσκοστυμμένου χυμό ροδιού, το ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρολίτσα.
Προσθέτουμε το χυμό από ένα μικρό λεμονάκι.. το τονίζω ..μικρό λεμονάκι και 5 κουτάλια του γλυκού γεμάτα ζάχαρη.
Ανάβουμε την εστία σε χαμηλή προς μεσαία φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει λίγο το σιρόπι μας.
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό corn flour και προσθέτουμε λίγο από τη ζεστή σως μας.
Ανακατεύουμε να διαλυθεί το corn flour και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα μας.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η σως . Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τη σως σε ένα μεταλλικό μπολ.Την αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια τη βάζουμε στο ψυγείο.
Μπορούμε να την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα έτσι ώστε να έχει κρυώσει καλά.
Την βγάζουμε από το ψυγείο, την ανακατεύουμε λίγο γιατί θα έχει πήξει και γαρνίρουμε τα cupcakes μας πριν τα σερβίρουμε. .
Με απλά υλικά φτιάχνουμε ένα εντυπωσιακό γλυκάκι! !
* Τη ζάχαρη καρύδας τη βρίσκετε σε καταστήματα με βιολογικά ή σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Προέρχεται από τα άνθη της καρύδας και χρησιμοποιείται ως φυσικό γλυκαντικό. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β1,C και σε ανόργανα άλατα (κάλλιο, σίδηρο)
And remember..Cupcakes are muffins that believed in miracles!