Share This Article
Και ναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου είναι εδώ! Πολύχρωμα στολίδια, φωτάκια παντού!
Όμορφα οικογενειακά τραπέζια, συναντήσεις με φίλους και πολλά παιδικά χαμόγελα!
Να σας ευχηθώ να έχετε Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά με Υγεία σε εσάς και στις οικογένειες σας.
Εδώ και αρκετό καιρό ψάχνω ένα κέικ για τα Χριστούγεννα που να συνδυάζει τα αρώματα και τις γεύσεις της εορταστικής αυτής περιόδου.
Ένα κέικ ιδιαίτερο, τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε γεύση, που δε συνηθίζουμε να φτιάχνουμε όλο το χρόνο.
Από την άλλη όμως, ήθελα μια συνταγή απλή, με ξεκάθαρα βήματα αλλά και με απλά υλικά.
Το κέικ λοιπόν που θα σας παρουσιάσω σήμερα μου έκανε κλικ από την αρχή. Ένα μεστό, φρουτένιο και αρκετά υγρό στο εσωτερικό του κέικ, που τα περιλαμβάνει όλα, μπαχαρικά, φρούτα, σοκολάτα ακόμη και αλκοόλ!
Η διαδικασία παρασκευής του είναι απίστευτα εύκολη, αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι ο τρόπος που θα καλύψετε το ταψί- φόρμα σας με το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Θα πρέπει να καλύψετε τόσο τη βάση, όσο και τα πλαϊνά τοιχώματα του ταψιού. Μάλιστα το ύψος του αντικολλητικού χαρτιού στα τοιχώματα θα πρέπει να είναι διπλάσιο από αυτό του ταψιού. Αυτό θα βοηθήσει το κέικ σας να ψηθεί ομοιόμορφα.
Το Χριστουγεννιάτικο αυτό κέικ είναι γεμάτο με αποξηραμένα φρούτα, τα οποία έχουν «ζωντανέψει» και δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση και υφή στο κέικ. Η επιλογή των φρούτων είναι δική σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σταφίδες, ξανθιές και μαύρες, κράνμπερις, δαμάσκηνα, βερίκοκα, γλασαρισμένες φλούδες πορτοκαλιού ή ακόμη και κεράσια ζαχαρόπηκτα.
Εγώ επέλεξα ένα μείγμα από σταφίδες (σουλτανίνα), κράνμπερις αποξηραμένα χωρίς ζάχαρη, βερίκοκα αποξηραμένα, κεράσια ζαχαρόπηκτα και δαμάσκηνα.
Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλκοόλ με νερό, για μια πιο ελαφριά εκδοχή ή αν θα κεραστούν και παιδάκια.
Μπορείτε επίσης να παίξετε ακόμη και με τα μπαχαρικά, μπορείτε αν θέλετε να επιλέξετε μόνο κανέλα ή αντί για μπαχαρικά να προσθέσετε βανίλια. Μπορεί σε αυτήν την περίπτωση το κέικ να μην έχει αυτή την spicy γεύση και να είναι απλό γευστικά, αλλά υπάρχουν κάποιοι που το προτιμούν έτσι.
Το ιδιαίτερο αυτό κέικ είναι πιο νόστιμο την επόμενη μέρα, που θα έχουν δέσει τα αρώματα και οι γεύσεις του. Μπορείτε να το φτιάξετε ακόμη και δυο μέρες νωρίτερα και αφού κρυώσει, να το τυλίξετε καλά σε μια μεμβράνη τροφίμων και σε αλουμινόχαρτο, και να το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορεί επίσης να καταψυχθεί μέχρι και 3 μήνες.
Ο στολισμός του μπορεί να είναι απλός, μπορείτε να το πασπαλίσετε με μπόλικη άχνη ζάχαρη, ζαχαρωμένα και αποξηραμένα φρούτα ή να το γαρνίρετε με ένα λευκό γλάσο.
Επίσης, μπορείτε να το καλύψετε με ζαχαρόπαστα. Πρώτα το αλείφετε εξωτερικά με μαρμελάδα, το αφήνετε για 30΄στο ψυγείο να παγώσει λίγο, και στη συνέχεια το καλύπτετε με τη ζαχαρόπαστα.
Για το Χριστουγιεννιάτικο κέικ με φρούτα θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για 15 περίπου κομμάτια
Ομάδα Α
- 100γρ σταφίδες
- 100γρ κράνμπερις αποξηραμένα
- 150γρ κεράσια ζαχαρόπηκτα
- 80γρ βερίκοκα αποξηραμένα
- 70γρ δαμάσκηνα αποξηραμένα (ή γλασαρσμένες φλούδες πορτοκαλιού)
- 125ml λικέρ της επιλογής σας όπως Tia Maria, Baileys ή μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλκοόλ με νερό
- 150ml χυμό πορτοκαλιού από γλυκά πορτοκάλια
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια (προσοχή να είναι ακέρωτα)
- 150γρ μέλι
- 175γρ βούτυρο
- 175γρ ανοιχτή καστανή ζάχαρη ή σκούρα ζάχαρη muscovado
- 30γρ κακάο
- ½ κουτ. του γλυκού κανέλα
- ¼ κουτ. του γλυκού τζίντζερ
- ¼ κουτ του γλυκού μοσχοκάρυδο
Ομάδα Β
- 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 150γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 75γρ αμυγδαλόσκονη
- ½ κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
- ½ κουτ. του γλυκού αλάτι
- καρύδια χοντροσμασμένα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά της ομάδας Α. Τα μεγαλύτερα αποξηραμένα φρούτα τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να έρθει σε βρασμό, περίπου για 10 λεπτά. Αφού λιώσει το βούτυρο και το μείγμα έχει έρθει σε βρασμό, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 30 με 35 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς, βουτυρώνουμε και καλύπτουμε ένα βαθύ στρογγυλό ταψί διαμέτρου 20 με 22 εκατοστά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, φροντίζοντας να καλύψουμε τόσο τη βάση του ταψιού όσο και τα τοιχώματα. Προσοχή: Το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος που θα χρησιμοποιήσετε περιμετρικά στο ταψί θα πρέπει να έχει το διπλάσιο ύψος από τα τοιχώματα του ταψιού.
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τα αυγά ελαφρά με ένα πιρούνι και τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα με τα αποξηραμένα φρούτα ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενσωματωθούν εντελώς.
Προσθέτουμε επίσης και όλα τα υλικά από την ομάδα Β και συνεχίζουμε το ανακάτεμα πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Τέλος προσθέτουμε και τα χοντροσπασμένα καρύδια, αν θέλουμε, και ανακατεύουμε απαλά.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 με 1,5 ώρα μέχρι η κορυφή του κέικ να είναι σταθερή. Προσοχή δεν ανοίγουμε το φούρνο νωρίτερα από τη 1 ώρα.
Δοκιμάζουμε με ένα σουβλί το κέντρο του κέικ και αν βγαίνει καθαρό, θα έχει μια σχετική υγρασία, τότε το κέικ μας είναι έτοιμο.
Αφαιρούμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί.
Είναι καλύτερο να καταναλωθεί την επόμενη μέρα όπου θα έχουν δέσει τα αρώματα και οι γεύσεις. Γι’αυτό το λόγο το αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί, στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε και αφού έχει κρυώσει εντελώς, το τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων.
Το συγκεκριμένο κέικ μπορεί να διατηρηθεί τυλιγμένο σε μεμβράνη τροφίμων και μετά σε αλουμινόχαρτο μέχρι και 5 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου και μέχρι 3 μήνες στην κατάψυξη.
Το πασπαλίζετε με μπόλικη άχνη ζάχαρη και με διάφορα φρούτα.
Enjoy!
Χρόνια Πολλά!!
Υγεία, Αγάπη, Χαρά και Ευτυχία σε όλους σας!
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από εδώ
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.