Share This Article
Και ενώ ο καιρός αλλάζει σιγά σιγά και βάζει ψυχρούλα, τα πρωινά της Κυριακής αποκτούν μια πιο cozy ατμόσφαιρα.
Η ιδανική εικόνα Κυριακής, να ξυπνάς νωχελικά χωρίς το άγχος της ώρας, να ετοιμάζεις ένα ζεστό καφέ ή τσάι και να απολαμβάνεις το πρωινό σου χωρίς η μέρα σου να έχει κανέναν προγραμματισμό.
Η αλήθεια είναι ότι πεθύμησα λίγο την φθινοπωρινή ψυχρούλα και τα μοσχομυριστά ψημένα κέικ.
Αποφάσισα όμως για το πρωινό της Κυριακής, αυτή τη φορά, να ετοιμάσω βάφλες για να τις απολαύσουμε και ως πρωινό αλλά και ως επιδόρπιο. Γιατί τις Κυριακές θα πρέπει να μας κακομαθαίνουμε λιγάκι!
Απ’όταν απέκτησα τη βαφλιέρα μου έχω δοκιμάσει αρκετές συνταγές, οι περισσότερες αποτυχημένες, έχω επιλέξει ως αγαπημένη μου συνταγή τις Αφράτες βάφλες με κανέλα που σας έχω παρουσιάσει ήδη στο blog.
Εδώ και καιρό όμως έψαχνα και μια συνταγή για σοκολατένιες βάφλες.
Ύστερα λοιπόν από αρκετές δοκιμές κατέληξα σε αυτήν που θα σας παρουσιάσω σήμερα.
Την βρήκα ανάμεσα στις πολλές συνταγές που κατά καιρούς ανακαλύπτω στο internet και μου κάνουν κλικ. Έκανα κάποιες μικρές αλλαγές και μπορώ να πω πως το αποτέλεσμα με ικανοποίησε, όχι μόνο εμένα αλλά όλους όσους τις δοκίμασαν.
Είναι αφράτες με έντονη σοκολατένια γεύση, όχι πολύ γλυκές, ιδανικές για να τις συνοδεύσετε με μέλι, σάλτσα σοκολάτας, άχνη ζάχαρη, παγωτό ή γιαούρτι και βέβαια με φρέσκα φρούτα.
Η συνταγή μας.
ΥΛΙΚΑ
- 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50γρ κακάο
- 70γρ καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
- 100γρ κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 ½ κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουτ. του γλυκού κανέλα
- Μια πρέζα αλάτι
- 360ml γάλα αμυγδάλου ή άλλο ελαφρύ γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 75γρ μαργαρίνη
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (χωρίζουμε τους κρόκους από το ασπράδι)
- 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Προτάσεις σερβιρίσματος
- Φρέσκα φρούτα της επιλογής σας
- Μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης
- Σιρόπι σοκολάτας
- Γιαούρτι
- Ζάχαρη άχνη
- Παγωτό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προετοιμάζουμε το ειδικό σκεύος για βάφλες σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη και την αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία της.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το αλεύρι με το κακάο, αφού πρώτα τα έχουμε κοσκινίσει, μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, την καστανή ζάχαρη και τη μισή ποσότητα (50γρ) από την κρυσταλλική ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε ελαφρά το γάλα με τους 2 κρόκους των αυγών, τη λιωμένη μαργαρίνη και το εκχύλισμα βανίλιας.
Ρίχνουμε το υγρό αυτό μείγμα μέσα στο μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης. Δεν ανακατεύουμε πολύ ώρα καθώς δεν είναι απαραίτητο σε αυτή τη φάση να ομογενοποιηθεί εντελώς το μείγμα μας, και αυτό γιατί θα συνεχίσουμε και αργότερα το ανακάτεμα.
Στη συνέχεια, σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρίσουν, προσθέτουμε σιγά σιγά και την υπόλοιπη (50γρ) κρυσταλλική ζάχαρη, χωρίς να σταματήσουμε να χτυπάμε τα ασπράδια. Η μαρέγκα θα είναι έτοιμη όταν μένει σταθερή και σχηματίζονται μικρές κορυφές.
Αδειάζουμε το 1/3 από την μαρέγκα στο σοκολατένιο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω προσέχοντας να μη χάσει τον αέρα του το μείγμα. Συνεχίζουμε, κατά τον ίδιο τρόπο, μέχρι να ομογενοποιηθεί το σοκολατένιο μείγμα με την μαρέγκα.
Ρίχνουμε στη βαφλιέρα όση ποσότητα απαιτείτε, σύμφωνα με το μέγεθος της, και ψήνουμε τις βάφλες για περίπου 4 έως 6 λεπτά σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Αφαιρούμε προσεκτικά τις βάφλες από τη βαφλιέρα και τις τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν ελαφρώς.
Σερβίρουμε τις βάφλες ζεστές με φρέσκα φρούτα, μέλι, παγωτό ή ό,τι τραβάει η όρεξη μας.
Μπορείτε να τις απολαύσετε τόσο ως πρωινό όσο και ως επιδόρπιο.