Share This Article
Φθινόπωρο και η μυρωδιά του φρεσκοψημένου κέικ στο φούρνο πάνε μαζί!
Άλλωστε αυτή η εποχή είναι γεμάτη από υπέροχα φρούτα που αποτελούν τέλειο συνοδευτικό για τα κέικ μας.
Έχω λοιπόν ξεκινήσει ήδη της Φθινοπωρινές συνταγές μου με ένα μικρό αφιέρωμα στο Αχλάδι.
Η αλήθεια είναι ότι παλαιότερα το μόνο φρούτο που συνήθιζα να χρησιμοποιώ στα κέικ μου είναι το μήλο. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχω δοκιμάσει αρκετά φρούτα στις συνταγές μου. Τα φρούτα δίνουν μια ιδιαίτερη υγρασία στα κέικ και λόγω της γλυκύτητας τους μειώνεται και η ποσότητα της ζάχαρης που θα χρησιμοποιήσουμε.
Όπως και στο σημερινό μας κέικ, όπου το ζουμερό και αρωματικό ψημένο αχλάδι δένει εξαιρετικά με ένα κέικ σοκολάτας το οποίο δεν είναι τόσο γλυκό.
Αν επιλέξετε βέβαια να μη χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το αχλάδι, αλλά να το κόψετε σε μικρά κομμάτια και να το ανακατέψετε μέσα στη ζύμη του κέικ, τότε το κέικ σας θα αποκτήσει μια υπέροχη φρουτένια γεύση.
Εγώ δοκίμασα, από τη μια να χρησιμοποιήσω σε μακρόστενη φόρμα του κέικ ολόκληρα τα αχλάδια, καθαρισμένα φυσικά, σε αυτό με βοήθησε το ειδικό εργαλείο που αφαιρούμε το εσωτερικό από τα μήλα, και από την άλλη, με τη ζύμη που περίσσεψε, και αυτό γιατί η φόρμα του κέικ μου δεν ήταν τόσο μεγάλη, επέλεξα να φτιάξω μικρά κεκάκια στα οποία έκοψα το αχλάδι σε κύβους και το ενσωμάτωσα στη σοκολατένια ζύμη.
Και στις δυο περιπτώσεις το κέικ είναι πεντανόστιμο, και όπως είπε και μια φίλη μου που το δοκίμασε «δεν το περίμενα ότι το αχλάδι θα ταιριάζει τόσο πολύ με τη σοκολάτα».
Μπορείτε να το σερβίρετε σκέτο ή να επιλέξετε να το συνδυάσετε με μια γκανάς σοκολάτας ή με παγωτό βανίλια.
Να θυμάστε πάντα ότι τα κέικ με φρούτα θα πρέπει να καταναλώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί δεν διατηρούνται πολλές μέρες εκτός ψυγείου.
Ας περάσουμε στη συνταγή:
ΥΛΙΚΑ
- 250γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 160γρ ζάχαρη
- 4 αυγά
- 50γρ σοκολάτα κουβερτούρα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο
- 1 κουτ του γλυκού λικέρ αμαρέτο (προαιρετικά)
- 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
- 1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 20γρ κακάο
- 1 πρέζα αλάτι
- 80γρ πλήρες γάλα
- 3 με 4 αχλάδια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ 26 χ 10 εκ περίπου. Για περισσότερη ευκολία καλύπτουμε τη βάση και τα πλαϊνά του κέικ με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το λικέρ αμαρέτο σε μπέν μαρί και την αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία της.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το κακάο και αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Φροντίζουμε πρώτα να ομογενοποιηθεί στο μείγμα το πρώτο αυγό και μετά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα με τη σειρά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά και τη λιωμένη σοκολάτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Ρίχνουμε στο μείγμα με τη σοκολάτα σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Τέλος προσθέτουμε και το γάλα.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Καθαρίζουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια από 3 ή 4 αχλάδια.
Έχουμε 2 επιλογές:
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αχλάδια ολόκληρα
- Ή αν θέλουμε μπορούμε να τα κόψουμε σε κυβάκια
Στην πρώτη περίπτωση αδειάζουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και τοποθετούμε τα ολόκληρα καθαρισμένα αχλάδια το ένα δίπλα στο άλλο, πιέζοντας τα λιγάκι μέσα στη ζύμη και αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Στη δεύτερη περίπτωση ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα τα κομμάτια αχλαδιού μέσα στο μείγμα του κέικ και στη συνέχεια το αδειάζουμε στη φόρμα.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Δοκιμάζουμε το κέικ με ένα σουβλί στο εσωτερικό του και αν βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.Το ξεφορμάρουμε και το σερβίρουμε.
Μπορούμε αν θέλουμε να το συνοδεύσουμε με γκανάς σοκολάτας, σας προτείνω την αγαπημένη μου γκανάς που θα βρείτε εδώ, για το κέικ σας θα χρειαστείτε τη μισή ποσότητα.
Και μη ξεχνάτε πως πάντα υπάρχει κάποιος λόγος για να ψήσουμε ένα κέικ 😉
…………………………………………………………………………………………………………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.
Πηγή συνταγής