Share This Article
Σήμερα φοράμε τα γιορτινά μας και σας υποδέχομαι στο ανανεωμένο blog μου με μια εορταστική συνταγή. Μια συνταγή που έρχεται να δώσει μια μοντέρνα πινελιά σε ένα αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό!
Όταν ξεκίνησα το μαγικό και γευστικό αυτό ταξίδι του foodblogging θέλησα να σας συστηθώ παρουσιάζοντας σας ένα μικρό ζουμερό κεκάκι γεμάτο από αρώματα και ιδιαίτερα υλικά!
Σας είχα ετοιμάσει λοιπόν έναν ιδιαίτερο Cupcake Καρότου με ανανά, καρύδια και μια ανάλαφρη και δροσερή κρέμα με τυρί Φιλαδέλφεια, γαρνιρισμένο με γλυκό του κουταλιού καρότο, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.
Τρεις ιδιαίτερες παρασκευές που έδεναν τόσο όμορφα μεταξύ τους δημιουργώντας ένα υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα. Ένα γλυκάκι αγαπημένο που μπορεί να σταθεί σε όλα τα γιορτινά τραπέζια, δεν είναι τυχαίο άλλωστε που μια αγαπημένη μου φίλη επιλέγει να το φτιάχνει ξανά και ξανά και να κερνάει τους αγαπημένους της.
Ήθελα λοιπόν και αυτή τη φορά να γιορτάσω μαζί σας την ανανέωση του blog μου και το νέο όνομα με ένα κεκάκι πάλι ιδιαίτερο, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση!
Εμπνεύστηκα λοιπόν από διάφορες συνταγές στο internet και δημιούργησα ένα Cupcake το οποίο περιέχει όλες τις γεύσεις και τα αρώματα από τον παραδοσιακό και αγαπημένο μας μπακλαβά.
Καρύδια, φιστίκια Αιγίνης, εσπεριδοειδή, όπως λεμόνι και πορτοκάλι, μέλι και κανέλα, ενώνονται μεταξύ τους και με μια ανάλαφρη κρέμα mascarpone δημιουργούν ένα υπέροχο γευστικό συνδυασμό!
Πρόκειται για 3 διαφορετικές παρασκευές που δεν είναι όμως δύσκολες. Παρακάτω σας παρουσιάζω αναλυτικά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Το μυστικό είναι να ακολουθήσετε πιστά τα βήματα και να έχετε τα υλικά σας έτοιμα στον πάγκο της κουζίνας.
Τρία πραγματάκια θα ήθελα να προσέξετε ιδιαίτερα. Πρώτον είναι η παρασκευή του σιροπιού, δε θα πρέπει να το αφήσετε να δέσει επάνω στη φωτιά γιατί στη συνέχεια, καθώς θα παγώνει, θα γίνει καραμέλα. Στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, προσθέστε λίγο νεράκι και αραιώστε το σε χαμηλή φωτιά.
Δεύτερον, να είστε προσεκτικοί στο ψήσιμο του κέικ. Κάντε τη δοκιμή με την οδοντογλυφίδα στον αναφερόμενο χρόνο και αν βγαίνει καθαρή βγάλτε τα από το φούρνο, μην τα παραψήσετε.
Και τρίτον, θα γεμίσετε τα κέικ σας με τη γέμιση όσο είναι ακόμη ζεστά, έτσι ώστε να τραβήξουν όσο περισσότερο σιρόπι γίνεται (ζεστά κέικ-κρύα γέμιση).
Αυτά λοιπόν θα πρέπει να προσέξετε για να φτιάξετε και να συναρμολογήσετε αυτά τα εορταστικά Cupcakes, τα οποία θεωρώ ότι ταιριάζουν γάντι και με τις γιορτινές μέρες που έρχονται!
Let’s Treat Ourselves …. Ας κεραστούμε λοιπόν!
Για τα Cupcake Μπακλαβά θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για 12 μεγάλα cupcakes
- 170γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
- 120γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 90γρ ζάχαρη
- 1 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- ½ ή 1 κουτ. του γλυκού κανέλα (ανάλογα πόσο έντονη θέλετε τη γεύση της κανέλας)
- 85γρ μέλι
- 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- Ξύσμα από μισό ακέρωτο πορτοκάλι
- 120 ml ξυνόγαλο*
*Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ξυνόγαλο, αναμειγνύοντας σε 120ml πλήρες γάλα 1 κουταλάκι το γλυκού λευκό ξύδι. Το αφήνετε στην άκρη για 15 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσετε στη συνταγή σας.
ΥΛΙΚΑ για το σιρόπι
- 170γρ μέλι
- 130γρ ζάχαρη
- 90ml νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- ¼ κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο (προαιρετικά)
- 1 κουτ. του γλυκού χυμό φρεσκοστημένου λεμονιού
- Φλούδα από μισό λεμόνι (ακέρωτο)
- Ξύσμα από μισό μεγάλο πορτοκάλι (ακέρωτο)
ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση
- 100γρ καρύδια
- 80γρ φιστίκια Αιγίνης
ΥΛΙΚΑ για την κρέμα επικάλυψης
- 230γρ τυρί mascarpone σε θερμοκρασία δωματίου
- 240γρ κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά παγωμένη
- 70γρ άχνη ζάχαρη (κοσκινισμένη)
- ¼ κουτ.του γλυκού κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με το σιρόπι και τη γέμιση.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά ρίχνουμε τα καρύδια και τα φιστίκια Αιγίνης και τα καβουρδίζουμε ελαφρώς, ανακατεύοντάς τα με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου 8 με 10 λεπτά (ανάλογα με το πόσο έντονη θέλουμε να είναι η γεύση τους). Κατεβάζουμε από τη φωτιά τους ξηρούς καρπούς και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, τους περνάμε από το multi, τους σπάμε σε χοντρά κομμάτια και τους αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά όλα τα υλικά για το σιρόπι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα συνεχώς, για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρώς.*
Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι τους ξηρούς καρπούς, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
*Στην περίπτωση που αφήσετε παραπάνω το σιρόπι στη φωτιά και δέσει αρκετά με αποτέλεσμα, καθώς κρυώνει, να καραμελώσει, προσθέστε του λίγο νεράκι και αραιώστε το σε χαμηλή φωτιά ξανά.
Συνεχίζουμε με τα cupcakes
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε 12 χάρτινες θήκες στο ειδικό ταψί για μάφινς.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την κανέλα. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τμηματικά τα αυγά, ένα τη φορά. Προσθέτουμε τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι και συνεχίζουμε να αναμιγνύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το ξυνόγαλο με το μείγμα του αλευριού. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα ή με μια σπάτουλα για 1 με 2 λεπτά μόνο, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Γεμίζουμε τις θήκες κατά τα 2/3 και ψήνουμε τα cupcakes για περίπου 18 με 20 λεπτά, ανάλογα το φούρνο και το μέγεθος τους.
Για να δούμε αν τα cupcakes έχουν ψηθεί, στα 18 λεπτά τοποθετούμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο από 2-3 κεκάκια, αν βγαίνει καθαρή τότε είναι έτοιμα.
Βγάζουμε από το φούρνο τα cupcakes και, πριν ακόμη κρυώσουν, αφαιρούμε με έναν αποπυρηνωτή ή με ένα μαχαιράκι τμήμα από το εσωτερικό τους, προσέχοντας να μην τρυπήσουμε τη βάση τους. Ανοίγουμε δηλαδή μια λακουβίτσα.
Στη συνέχεια με ένα κουταλάκι γεμίζουμε καλά το εσωτερικό από τα cupcakes με το σιρόπι και τους ξηρούς καρπούς. Βάζουμε όσο περισσότερη γέμιση μπορούμε.
Τέλος αφήνουμε τα cupcakes να κρυώσουν εντελώς επάνω σε σχάρα.
Για την επικάλυψη
Χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
Σε ένα άλλο μπολ αναμιγνύουμε καλά το τυρί mascarpone με τη ζάχαρη άχνη και την κανέλα μέχρι να έχουμε μια ωραία κρέμα.
Αναδιπλώνουμε τη σαντιγί στο μείγμα με το τυρί μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια αφράτη κρέμα. Δεν χτυπάμε δυνατά γιατί θα κόψει η κρέμα μας.
Αδειάζουμε την κρέμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και γαρνίρουμε τα cupcakes.
Τέλος αν μας έχει περισσέψει λίγη γέμιση με σιρόπι και ξηρούς καρπούς γαρνίρουμε με αυτήν τα Cupcakes.
Τα Cupcakes με γεύση Μπακλαβά διατηρούνται στο ψυγείο και θα πρέπει να μείνουν για λίγα λεπτά εκτός ψυγείου πριν σερβιριστούν.
Tip: Αν δεν σας έχει περισσέψει γέμιση για να γαρνίρετε τα Cupcakes μπορείτε, λίγο πριν τα σερβίρετε, να τους προσθέσετε λίγο μέλι, σπασμένα καρύδια και φιστίκια Αιγίνης.
Enjoy!
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.