Share This Article
Ένας καφές στην αυλή μιας πολύ καλής φίλης στάθηκε η αφορμή για αυτό το «ρομαντικό» όπως το ονομάζω κεκάκι. Ο κήπος της φίλης μου αυτήν την εποχή είναι γεμάτος από ανθισμένες λεβάντες που μυρίζουν υπέροχα!
Με συνεπήρε τόσο η μυρωδιά όσο και το πανέμορφο μωβ-λιλά χρώμα τους. Γυρίζοντας σπίτι και αφού είχα φροντίσει να πάρω μαζί μου το απαραίτητο μπουκετάκι, άρχισα να ψάχνω στα βιβλία ζαχαροπλαστικής που έχω για πληροφορίες σχετικά με πιο τρόπο θα μπορούσα να αξιοποιήσω τη λεβάντα μου.
Θυμόμουν ότι είχα διαβάσει σε ένα από τα βιβλία που έχω, σε αυτό του διάσημου φούρνου Hummingbird Bakery στο Λονδίνο, ο οποίος φημίζεται για τα υπέροχα cupcakes, μια συνταγή για ένα cupcake με ιδιαίτερο άρωμα λεβάντας.
Να σας πω ότι αυτό το βιβλίο είναι εξαιρετικό, δεν έχω δοκιμάσει πολλές από τις συνταγές που προτείνει αλλά αυτές που έχω κάνει είναι ιδιαίτερες και το αποτέλεσμα πολύ καλό. Κατά καιρούς θα μοιράζομαι μαζί σας κάποιες από αυτές.
Βρήκα λοιπόν τη συνταγή που προτείνει με το άρωμα λεβάντας και έμαθα τον τρόπο που μπορούμε να αρωματίσου την κρέμα με το ιδιαίτερο αυτό άρωμα.
Η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελα να φτιάξω ένα ακόμη κέικ βανίλιας, έτσι προτίμησα να συνδυάσω την κρέμα λεβάντας με ένα κέικ λεμονιού, αυτό από το συνταγή μας για το cupcake – lemon pie. Στην αναζήτηση που έκανα στο internet διάβασα ότι ταιριάζει πολύ ωραία το λεμόνι με τη λεβάντα και έτσι το αποφάσισα!
Το ιδιαίτερο σε αυτό το κέικ όπως καταλαβαίνεται είναι το άρωμα λεβάντας. Το μυστικό είναι να αρωματίσουμε καλά το γάλα που θα χρησιμοποιήσουμε για την κρέμα επικάλυψης. Αυτό θα το πετύχουμε αφήνοντας για πολλές ώρες, ακόμη και αποβραδίς το γάλα με την αποξηραμένη βρώσιμη λεβάντα στο ψυγείο καλά σκεπασμένο. Το πρωί το γάλα θα έχει ένα υπέροχο έντονο άρωμα και θα μπορούμε αφού το σουρώσουμε να το χρησιμοποιήσουμε στις παρασκευές μας.
Την αποξηραμένη βρώσιμη λεβάντα θα την βρείτε σε μαγαζί με βιολογικά προϊόντα, αφεψήματα και ξηρούς καρπούς. Σε αυτά τα μαγαζάκια ανακαλύπτεις μικρούς θησαυρούς και πολλά εξαιρετικά προϊόντα ελληνικής παραγωγής.
Σας παρουσιάζω λοιπόν αυτό το ιδιαίτερο «ρομαντικό» σε εμφάνιση και ιδιαίτερο σε γεύση κέικ.
ΥΛΙΚΑ για τα κεκάκια (12 μεγάλα)
- 120 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ ζάχαρη
- 200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 2 μεγάλα αυγά
- 1κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Μια πρέζα αλάτι
- 120 ml ξυνόγαλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό από λεμόνι (αν θέλετε πιο έντονη γεύση μπορείτε να προσθέσετε και άλλο ένα)
- 1 κουτάλι της σούπας ξύσμα λεμονιού (προσοχή το λεμόνι σας να είναι ακέρωτο)
ΥΛΙΚΑ για τη κρέμα λεβάντας
- 225 γρ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 350 γρ ζάχαρη άχνη*
- 60ml γάλα
- 1 ½ κουτάλι της σούπας βρώσιμη αποξηραμένη λεβάντα
- Χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
*Καλό είναι να κοσκινίζετε την άχνη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσετε στην κρέμα σας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε να αρωματίσουμε το γάλα που θα χρειαστούμε για την κρέμα επικάλυψης.
Σε ένα γυάλινο ποτήρι ρίχνουμε το γάλα (τα 60ml) και την αποξηραμένη λεβάντα.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το γάλα στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες. Την διαδικασία αυτή μπορούμε να την κάνουμε και αποβραδίς.
Συνεχίζουμε με τα Cupcakes
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και τοποθετούμε τις ειδικές χάρτινες θήκες στο ταψάκι μας.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να ασπρίσει το μείγμα μας και να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τα αυγά, πρώτα το ένα ανακατεύοντας πολύ καλά για να ομογενοποιηθεί με το μείγμα μας και στη συνέχεια ρίχνουμε και το άλλο αυγό συνεχίζοντας καλά το ανακάτεμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι με το ξυνόγαλα. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Γεμίζουμε τις θήκες κατά τα 2/3 και ψήνουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος από τις θήκες μας. Δοκιμάζουμε στα 20 λεπτά με μια οδοντογλυφίδα το κέντρο από ένα με δυο κεκάκια και αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για λίγο στο ταψί. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε από το ταψί και τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν καλά.
Ετοιμάζουμε την κρέμα λεβάντας
Βγάζουμε από το ψυγείο το γάλα και με ένα σουρωτήρι αφαιρούμε προσεκτικά τη λεβάντα.
Χτυπάμε στο μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη άχνη σε χαμηλή και στη συνέχεια σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αναμειχθεί καλά το μείγμα μας.
Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε λίγες σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά).
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ μας και προσθέτουμε σιγά σιγά το αρωματισμένο γάλα. Αφού ρίξουμε όλο το γάλα, αυξάνουμε την ταχύτητα και χτυπάμε για τουλάχιστον 5 λεπτά τη κρέμα μας μέχρι να αφρατέψει και να πάρει ένα ωραίο γυαλιστερό χρώμα.
Γεμίζουμε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με τη κρέμα μας και γαρνίρουμε τα cupcakes.
Μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο αλλά θα πρέπει να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν σερβιριστούν.
And remember…You can’t be sad when you’re holding a cupcake!