Share This Article
We ♡love March because Spring is “almost” in the air!!!
Και το γιορτάζουμε με ένα πεντανόστιμο ανοιξιάτικο κέικ με σαγκουίνι -πορτοκάλι και κράνμπερι..
Αυτήν την εποχή τα εσπεριδοειδή έχουν την τιμητική τους. Πορτοκάλι, λεμόνι, σαγκουίνι, γκρειπ φρουτ, όλα αυτά τα
εξαιρετικά φρούτα από τα οποία μπορείς να εκμεταλλευτείς τόσο το χυμό όσο και τη φλούδα τους, αποτελούν ιδανική
πρώτη ύλη για υπέροχα μυρωδάτα κέικ.
Στο κέικ που θα σας παρουσιάσω σήμερα μπέρδεψα δυο << ξαδερφάκια >> το πορτοκάλι και το σαγκουίνι. Η γλυκύτητα του χυμού τους, το άρωμα από τη φλούδα τους και το κατακόκκινο χρώμα του χυμού από το σαγκουίνι δίνουν μια υπέροχη γεύση και ένα ανοιξιάτικο χρώμα στο κέικ μας.
*Στο κέικ αυτό έχω προσθέσει και αποξηραμένα κράνμπερις, τα οποία μπορείτε να τα προσθέσετε όπως έχουν στο
μείγμα ή μπορείτε να τα μουλιάσετε σε λίγο ζεστό νερό με λίγο λικέρ πορτοκαλιού και αφού τα στραγγίξετε πολύ
καλά, να τα αλευρώσετε ελαφρώς και να τα ρίξετε στο μείγμα του κέικ. Με αυτόν τον τρόπο μαλακώνουν, γίνονται
ζουμερά και με τη βοήθεια του αλευριού δεν κάθονται στο πυθμένα της φόρμας όπως ψήνετε το κέικ.
Tόσο τα υλικά όσο και η διαδικασία είναι απλή …η γεύση δε, εξαιρετική! Σημειώστε τα υλικά και ξεκινάμε!
Για το Κέικ σαγκουίνι – πορτοκάλι με κράνμπερι και ροζ γλάσο θα χρειαστούμε :
Υλικά
- 226 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 4,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ως μονάδα μέτρησης την ίδια σε μέγεθος κούπα για τα υλικά μας)
- 2 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 1 κούπα γάλα
- Ξύσμα από 2 μεγάλα πορτοκάλια
- 5 κουτάλια τις σούπας χυμό πορτοκαλιού και 5 κουτάλια τις σούπας χυμό από σαγκουίνι
- 2 κούπες ζάχαρη (αν το θέλετε γλυκό διαφορετικά 1 κούπα και 3/4 τις κούπας )
- 4 αυγά
- 1 κουπα αποξηραμένα κρανμπερις* ( δες σχόλιο επάνω )
- Υλικά για το γλάσο
- 1 κούπα άχνη ζάχαρη – κοσκινισμένη
- 2 κουτ.σούπας χυμό από σαγκουίνι.
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, προσθέτουμε και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το ξύσμα και ένα – ένα τα αυγά.
Στη συνέχεια στο μείγμα με το βούτυρο προσθέτουμε το μισό γάλα, το χυμό πορτοκαλιού και τη μισή ποσότητα από το αλεύρι μας ανακατεύοντας συνεχώς. Τελειώνουμε με το υπόλοιπο γάλα και το υπόλοιπο αλεύρι.
Τέλος προσθέτουμε τα κρανμπερις και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.*
Βάζουμε το μείγμα σε μια μεγάλη αλευρωμένη και βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά. Δοκιμάζουμε με ένα σουβλί και όταν βγει καθαρό είναι έτοιμο.
Βγάζουμε από το φούρνο το κέικ μας και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, στη συνέχεια ξεφορμάρουμε.
Για το ροζ γλάσο
Αφού κρυώσει το κέικ καλά, ετοιμάζουμε το γλάσο.
Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη μαζί με το χυμό και ανακατεύουμε καλά, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος ή λιγότερος χυμός , αυτό θα το δείτε από τη σύσταση του γλασου, θα πρέπει να έχει μια ρευστότητα τέτοια ώστε να τρέχει και να στέκεται όμορφα πάνω στο κέικ. Ρίχνουμε λοιπόν το υπέροχο ροζ γλάσο πάνω από το κέικ μας και είναι έτοιμο!!
And remember …Happiness is knowing there is a cake in the oven!