Share This Article
Για πες μου εσύ σε ποια ομάδα ανήκεις; Είσαι fun του μελομακάρονου ή το κουραμπιέ; Εγώ σίγουρα αγαπώ το μελομακάρονο. Μυρωδάτο, ζουμερό αλλά και μπισκοτένιο αυτές τις μέρες κάνει την εμφάνισή του σε όλα τα σπίτια. Και δικαίως θεωρώ πως έχει περισσότερους οπαδούς.
Τι πιο ωραίο λοιπόν από το να μοσχοβολήσει το σπίτι από τα αρώματα του μελομακάρονου. Κανέλα, γαρύφαλλο, πορτοκάλι, λεμόνι. Το μυστικό για να φτιάξεις νόστιμα μελομακάρονα είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις. Τα υλικά θα πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας και κυρίως το ελαιόλαδο που θα επιλέξεις θα πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας για να γίνουν τα μελομακάρονα σου πεντανόστιμα.
Εγώ λοιπόν επέλεξα το Ιωνις Κλασικό ελαιόλαδο από τη NUTRIA το οποίο αποτελεί ένα μείγμα από επιλεγμένα παρθένα ελαιόλαδα και ελαιόλαδα που έχουν υποστεί εξευγενισμό (ραφινάρισμα) στη ραφιναρία της Nutria.

Πρόκειται για ένα ισορροπημένο γευστικά προϊόν που είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση στη μαγειρική. Για ακόμη πιο ελαφριά και ουδέτερη γεύση συνδύασα το ελαιόλαδο με το ηλιέλαιο Νutria το οποίο αποτελεί επίσης ένα άριστης ποιότητας προϊόν το οποίο συσκευάζεται στο σύγχρονο τυποποιητήριο της Nutria.

Επίλεξε ένα καλό θυμαρίσιο μέλι και πάντα φρέσκο χυμό από γλυκά ζουμερά πορτοκάλια. Τέλος το μαλακό κοσκινισμένο αλεύρι θα κάνει τη διαφορά.
Το μόνο που θα πρέπει να προσέξεις είναι το ζύμωμα. Τα μελομακάρονα δε θέλουν πολύ ανακάτεμα, ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά. Μην το παρακάνεις γιατί δεν θα έχεις καλό αποτέλεσμα.
Τέλος, το μέλωμα το αφήνω στην επιλογή σου. Αν τα θέλεις ελαφρώς μελωμένα, λίγα δευτερόλεπτα στο σιρόπι είναι αρκετά, αν πάλι τα προτιμάς ζουμερά θα τα αφήσεις λίγο παραπάνω, μην το παρακάνεις όμως και σου διαλυθούν στο σιρόπι. Θα πρέπει να τα αφήσεις να κρυώσουν καλά για να καταλάβεις τη γεύση και το μέλωμά τους.
Αν τώρα αγαπάς τη σοκολάτα, όταν κρυώσουν καλά βούτηξέ τα στη σοκολάτα και άφησέ τα στην άκρη για λίγο έτσι ώστε να κρυώσει η σοκολάτα και να σταθεροποιηθεί.
Σίγουρα, στο εγγυώμαι, θα εξαφανιστούν πρώτα τα σοκολατένια!
Πάμε να τα φτιάξουμε;

Για τα μελομακάρονα, κλασικά και με σοκολάτα, θα χρειαστούμε:
Για το σιρόπι
- 350ml νερό
- 200γρ κρυσταλλική ζάχαρη
- 360γρ μέλι θυμαρίσιο
- 1 ξυλάκι κανέλα
- Φλούδα λεμονιού
Για τα μελομακάρονα
- 150ml ελαιόλαδο ΙΩΝΙΣ Κλασικό
- 300ml ηλιέλαιο NUTRIA
- 50ml κονιάκ
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 170γρ ζάχαρη άχνη
- 1κ.γ. σόδα φαγητού
- 170γρ χυμός πορτοκαλιού
- 865γρ αλεύρι μαλακό
- 2κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2κ.γ. κανέλα
- 1/2κ.γ. γαρύφαλλο
- Μία πρέζα αλάτι
Για την επικάλυψη σοκολάτας
- 300γρ σοκολάτα κουβερτούρα
- 2κ.γ. ηλιέλαιο NUTRIA
- Τριμμένο καρύδι
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση για 10 με 15 λεπτά.
Στη συνέχεια κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε στην άκρη το σιρόπι να παγώσει πολύ καλά. Ιδανικά το φτιάχνουμε κάποιες ώρες πριν.
Για τα μελομακάρονα
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε τη σόδα φαγητού στο χυμό, ανακατεύουμε μέχρι να αφρίσει και τον ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε ξανά και προσθέτουμε τμηματικά το μείγμα με το αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά το μείγμα με μία σπάτουλα έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά. Δεν ανακατεύουμε για πολύ ώρα.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα, όχι πολύ μεγάλα, τα τοποθετούμε στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους και ή τα τρυπάμε στην επιφάνεια με ένα πιρούνι ή τα πιέζουμε με το πιρούνι χιαστί στην επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθός τους.
Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού από το σιρόπι και μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα αφήνουμε για λίγο να σταθούν και τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για περίπου 15 δευτερόλεπτα. Αν τα θέλουμε πιο μελωμένα τα αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω.
Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί και πασπαλίζουμε τα μισά με τριμμένο καρύδι και τα άλλα μισά τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα μαζί με το ηλιέλαιο και βουτάμε κάθε ένα μελομακάρονο στη σοκολάτα. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι. Τα αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει η σοκολάτα και τα σερβίρουμε.
Καλά Χριστούγεννα!
……………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ
Η ανάρτηση αυτή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με τη Nutria


