Share This Article
Το πασχαλινό τραπέζι είναι γεμάτο γεύσεις και αρώματα της παράδοσής μας και αυτή η πλούσια τυρόπιτα με τα 4 τυριά και το τραγανό χωριάτικο φύλλο είναι η ιδανική πίτα για το πασχαλινό μας τραπέζι γιατί μία πίτα όπως και να το κάνουμε είναι η αγαπημένη όλων.
Η ζουμερή γέμιση με τα 4 τυριά μαζί με το τραγανό φύλλο είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός! Και τι κάνει το φύλλο τραγανό και νόστιμο; Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ιωνίς Κορωνέικη ποικιλία από τη Nutria .
Το Ιωνίς εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, γεννήθηκε από τον εκλεκτό καρπό της διάσημης κορωνέικης ελιάς, είναι προϊόν ψυχρής έκθλιψης με πρασινοκίτρινο χρώμα, μεσαίας έντασης με χαμηλή οξύτητα και φρουτώδες άρωμα, ιδανικό για να το απολαύσουμε τόσο ωμό όσο και στα μαγειρευτά μας.
Και επειδή το χειροποίητο σπιτικό φύλλο χρειάζεται καλής ποιότητας ελαιόλαδο τόσο για να ψηθούν τα φύλλα αλλά και να γίνουν κριτσανιστά, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ιωνίς ήταν η επιλογή μου.
Το αποτέλεσμα ήταν μια σπιτική αρωματική και πεντανόστιμη πίτα που μου θύμησε τις πίτες της γιαγιάς μου!
Για τη διευκόλυνσή σου μάλιστα το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κορωνέικη ποικιλία θα το βρεις και σε συσκευασία των τριών λίτρων.
Το ζυμαράκι για τα φύλλα μας είναι εύκολο και εύπλαστο. Μην ξεχάσεις να το αφήσεις να ξεκουραστεί γιατί όσο περισσότερο το αφήσεις να ξεκουραστεί, τόσο πιο εύκολα θα ανοίξεις το φύλλο σου.
Επίσης, αυτό που θα σε βοηθήσει να ανοίξεις το φύλλο σου, ειδικά αν δεν το κάνεις συχνά, είναι ο νισεστές. Θα πασπαλίσεις την επιφάνεια που θα ανοίξεις τα φύλλα σου με λίγο νισεστέ. Ο νισεστές δεν εισχωρεί στο φύλλο όπως το ανοίγεις σε αντίθεση με το αλεύρι και επίσης δημιουργεί ένα εξωτερικό φιλμ στη ζύμη και τη βοηθάει να μην κολλάει μεταξύ της.
Το αλεύρι που θα χρειαστείς είναι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αναφέρω μάλιστα την ποσότητα μεταξύ 730 με 750γρ γιατί έχει να κάνει με την ποιότητα του αλευριού. Δεν θα χρειαστεί όμως να προσθέσεις παραπάνω από 750γρ.
Σχετικά με τη γέμιση επέλεξα 4 αγαπημένα μου τυριά. Από τη μία η φέτα με το ανθότυρο δένουν πολύ καλά καθώς η γλυκύτητα του ανθότυρου εξισορροπεί την αλμυρή γεύση της φέτας και από την άλλη η πικάντικη γραβιέρα με το ελαφρώς αλμυρό κεφαλοτύρι προσθέτουν στην πίτα επιπλέον νοστιμιά.
Αχ πείτε μου ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτήν την πίτα!
Πάμε να τη φτιάξουμε;
Τυρόπιτα με 4 τυριά και χωριάτικο φύλλο
Υλικά για το φύλλο
- 50ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ιωνίς Κορωνέικη ποικιλία, συν επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
- 400ml χλιαρό νερό
- 1κ.σ. λευκό ξύδι
- 1 ½ κ.γ. αλάτι
- 730 με 750γρ αλεύρι γ.ο.χ.
- Λίγο νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Υλικά για τη γέμιση
- 400γρ τυρί φέτα τριμμένη
- 300γρ ανθότυρο τριμμένο
- 200γρ γραβιέρα τριμμένη
- 150γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
- 4 αυγά
- 50γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κοφτό κ.γ. ρίγανη
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 250ml γάλα
Για την επικάλυψη
- Λίγο σουσάμι
- Λίγο νερό
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το χλιαρό νερό μαζί με το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι και προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι.
Ζυμώνουμε τη ζύμη αρχικά στο μπολ και όταν δεν κολλάει πια στα χέρια συνεχίζουμε το ζύμωμα σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
Αλείφουμε ένα καθαρό μπολ με ελαιόλαδο και τοποθετούμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 40 λεπτά.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά και προσθέτουμε τα τυριά, το σιμιγδάλι, τη ρίγανη, το πιπέρι και τέλος το γάλα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αν η γέμιση είναι πολύ ζουμερή προσθέτουμε λίγο σιμιγδάλι ακόμη, αν αντιθέτως είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγο γάλα.
Ζυμώσουμε ελαφρώς ξανά τη ζύμη και τη μοιράζουμε σε 5 ή 6 ίσα μέρη.
Πασπαλίζουμε με λίγο νισεστέ την επιφάνεια που θα ανοίξουμε τα φύλλα και με έναν λεπτό πλάστη ανοίγουμε το κάθε φύλλο, όσο πιο λεπτό μπορούμε.
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα ταψί 30εκ περίπου και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο. Λαδώνουμε το φύλλο και τοποθετούμε από πάνω και το δεύτερο φύλλο, λαδώνουμε και συνεχίζουμε με το τρίτο φύλλο.
Τέλος, λαδώνουμε και αδειάζουμε τη γέμιση με τα τυριά. Απλώνουμε με μία σπάτουλα καλά τη γέμιση και καλύπτουμε περιμετρικά τη γέμιση με 2 φύλλα από αυτά που προεξέχουν. Δεν ξεχνάμε να λαδώνουμε ανάμεσα τα φύλλα αλλά και την επιφάνεια της γέμισης.
Τοποθετούμε στη συνέχεια πάνω από τη γέμιση τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα ανάμεσα και τέλος ή γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν περιμετρικά ή τα κόβουμε.
Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο, χαράζουμε την πίτα, ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 60 περίπου λεπτά, ανάλογα το φούρνο ή μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει φύλλο.
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ
Η ανάρτηση αυτή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με τη Nutria