Share This Article
Σήμερα σου έχω ετοιμάσει ένα φαγάκι ιδιαίτερο για σένα που βαρέθηκες την κλασική εκδοχή του ψημένου κρέατος. Φτιάξε αυτές τις μελωμένες πανσέτες φούρνου και απόλαυσέ τες ζεστές με ένα ρυζάκι ή με τηγανιτές πατάτες και μία σαλάτα εποχής και θα με θυμηθείς.
Οι χοιρινές πανσέτες στο φούρνο αν μαριναριστούν και ψηθούν σωστά γίνονται πολύ νόστιμες και ζουμερές. Το σημαντικό φυσικά είναι τα υλικά που θα μαρινάρεις τις πανσέτες σου. Για τη σημερινή συνταγή επέλεξα το Ιωνίς παρθένο ελαιόλαδο από την Nutria γιατί το ελαιόλαδο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γεύση όχι μόνο των ψημένων αλλά και όλων των μαγειρευτών φαγητών.
Το Ιωνίς παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα φυσικό προϊόν, το οποίο προέρχεται από ελαιόλαδα που έχουν παραχθεί με μηχανικές μεθόδους και χωρίς προσθήκη εξευγενισμένων ελαίων και για το λόγω αυτόν εγγυάται ένα γευστικό αποτέλεσμα τόσο όταν χρησιμοποιείται ωμό όσο και στη μαγειρική ή το τηγάνισμα.
Όσον αφορά τώρα τη μαρινάδα που θα φτιάξουμε για τις πανσέτες μας είναι αρωματική καθώς θα χρησιμοποιήσουμε χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού, τζίντζερ και μυρωδικά με μία ελαφρώς γλυκιά γεύση λόγω του μελιού αλλά με μία οξύτητα ιδιαίτερη εξαιτίας της σόγιας σος αλλά και της κρέμας βάσλαμικο Ιωνίς η οποία διακρίνεται για το σκούρο χρώμα της, την παχύρρευστη και πλούσια υφή της και το έντονο δρύινο άρωμα της με έντονες νότες μούστου.
Το αποτέλεσμα είναι ζουμερές, μελωμένες με ένα ροδοκόκκινο χρώμα αρωματικές πανσέτες, αν αγαπάς τις γλυκόξινες γεύσεις, τότε θα τις λατρέψεις. Τέλος, όσον αφορά το ψήσιμό τους μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε γάστρα, είτε ένα ταψί το οποίο θα σκεπάσεις αρχικά με λίγο αλουμινόχαρτο. Θα ψήσεις τις πανσέτες σκεπασμένες για μία ώρα περίπου και στη συνέχεια θα συνεχίσεις το ψήσιμο για ακόμη μία ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν και πάρουν ένα καραμελένιο χρώμα. Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του ψησίματος μπορείς να προσθέσεις πολύ λίγο νερό, μόνο όμως αν χρειαστεί.
Πάμε να τις φτιάξουμε;
Για τις πανσέτες στο φούρμο μαριναρισμένες με μέλι, βαλσάμικο, εσπεριδοειδή και παρθένο ελαιόλαδο Ιωνίς θα χρειαστούμε:
Υλικά
- 10 πανσέτες
- 100ml χυμός πορτοκαλιού ή χυμός από ένα πορτοκάλι
- 80ml χυμός λεμονιού ή χυμός από ένα μεσαίου μεγέθους λεμόνι
- 4 κ.σ. Παρθένο ελαιόλαδο Ιωνίς
- 2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
- 1κ.γ σκόνη τζίντζερ
- 1κ.σ. μέλι
- 1κ.γ ρίγανη αποξηραμένη
- 1κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
- 1κ.σ. κλασική κρέμα βαλσάμικο Ιωνίς
- 1κ.σ σόγια σος
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το χυμό πορτοκαλιού μαζί με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το τζίντζερ, το μέλι, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε τις πανσέτες και τις ανακατεύουμε πολύ καλά με τη μαρινάδα.
Αφήνουμε τις πανσέτες με τη μαρινάδα για τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο για να δέσουν οι γεύσεις.
Τέλος προσθέτουμε τη κρέμα βαλσάμικο και τη σόγια σος και ανακατεύουμε πολύ καλά τις πανσέτες με τη μαρινάδα.
Απλώνουμε τις πανσέτες σε ένα ταψί ή σε γάστρα, αν διαθέτουμε, και προσθέτουμε και τη μαρινάδα.
Σκεπάζουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο ή με ένα καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 με 220 βαθμούς στις αντιστάσεις, ανάλογα με το φούρνο, για μία ώρα τουλάχιστον.
Στη συνέχεια αφαιρούμε το σκέπασμα και ψήνουμε για ακόμη 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι πανσέτες και να πάρουν ένα ωραίο καραμελένιο χρώμα.
Αν κρίνουμε αναγκαίο προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό, μόνο όμως αν κριθεί αναγκαίο.
Σερβίρουμε τις πανσέτες ζεστές με ρύζι ή πατάτες τηγανητές.
…………………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ
Η ανάρτηση αυτή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με τη Nutria