Share This Article
Λένε πως ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας της σοκολάτας. Και λέω εγώ, πρέπει να υπάρχει λόγος για να φάμε σοκολάτα; Όχι φυσικά….Άλλωστε όταν η σοκολάτα καταναλώνετε με μέτρο παρέχει και μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο και όσο λιγότερη ζάχαρη περιέχει τόσο περισσότερα οφέλη έχει για την υγεία μας.
Ορμώμενη λοιπόν από την αγάπη μου για τη σοκολάτα σκέφτηκα να φτιάξω ένα ψωμί με κακάο. Ένα ψωμάκι απλό, χωρίς ιδιαίτερα υλικά και περίτεχνους τρόπους ζυμώματος. Ένα ψωμάκι που θα το απολαμβάναμε ελαφρώς ζεστό, αλλά και κρύο, ιδανικό όχι μόνο για το πρωινό μας αλλά και για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το φρεσκοψημένο ψωμάκι! Βέβαια τίποτα δε συγκρίνεται με το ζυμωτό ψωμί με προζύμι. Απαιτεί όμως αρκετές ώρες προετοιμασίας και ιδιαίτερο ζύμωμα για να αποκτήσει το ψωμί αυτήν την αέρινη και αφράτη υφή.
Υπάρχουν όμως και οι πιο γρήγορες λύσεις για να έχεις χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία ένα φρεσκοψημένο ψωμάκι για το τραπέζι σου. Λίγα βασικά υλικά όπως μαγιά, αλεύρι και νεράκι αρκούν για να φτιάξεις όμορφο ψωμάκι. Αν τώρα το εμπλουτίσεις και με κάποια άλλα υλικά τότε μεταμορφώνεται σε μια νοστιμιά.
Το δικό μου ψωμάκι σήμερα μεταμορφώθηκε σε ένα, ας πούμε, σοκολατόψωμο με σταφίδες και φουντούκια. Ένα ψωμάκι ιδανικό για το πρωινό σου αλλά και για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Το αλείφεις με λίγο βούτυρο ή με τη μαρμελάδα της επιλογής σου, κάποιο βούτυρο ξηρών καρπών ή ακόμη και μέλι και το απολαμβάνεις.
Πρόκειται για ένα απλό ψωμάκι που δεν περιέχει αυγά και βούτυρο αλλά μόνο αλεύρι, κακάο, μαγιά, λίγη ζάχαρη, χλιαρό νερό, σταφίδες και φουντούκια. Σίγουρα το ψωμάκι αυτό έχει μια ιδιαίτερη γεύση καθώς δεν είναι πολύ γλυκό και έχει μια ελαφρώς πικρή επίγευση που οφείλετε στο κακάο, την οποία όμως έρχονται να καλύψουν οι σταφίδες, τα φουντούκια και η λίγη ζάχαρη που περιέχει. Η αλήθεια είναι πως αυτό το ψωμάκι το έφτιαξα τρεις φορές για να πάρω την απόφαση να το μοιραστώ μαζί σας. Το δοκίμασα και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και με αλεύρι σκληρό αλλά και με ανάμεικτο.
Επίσης το δοκίμασα ζεστό αλλά και κρύο και μάλιστα άφησα λίγες φέτες στην άκρη να περάσουν λίγες μέρες για να δω πως θα συμπεριφερθεί. Εσείς μην κάνετε το λάθος και το κόψετε μόλις βγει από το φούρνο. Αφήστε το πρώτα να κρυώσει λιγάκι γιατί αν το κόψετε ζεστό θα λασπώσει. Αφήστε το ψωμί πάνω σε σχάρα για 15′ τουλάχιστον μετά το ψήσιμο για να στεγνώσει σωστά το εσωτερικό του.
Η ιδανική στιγμή για να καταναλωθεί είναι όταν θα ψηθεί αλλά και την επόμενη μέρα. Μετά αρχίζει και ξεραίνεται, αν όμως το ψήσεις ελαφρά στην τοστιέρα τότε τρώγεται ευχάριστα. Και αν δε το καταναλώσετε άμεσα, αφήστε τέσσερις περίπου φέτες στην άκρη, ας ξεραθούν λίγο, θα τις αξιοποιήσουμε σε επόμενη συνταγή σύντομα και θα φτιάξουμε μια νοστιμιά, γιατί δεν πετάμε τίποτα!
Προτίμησα να μην κάνω πολύ γλυκό το ψωμάκι μου για να μπορεί να συνδυαστεί και με αλμυρές γεύσεις, όπως κάποιο chutney ή με κάποιο τυρί όχι όμως πολύ αλμυρό.
Αν τώρα θέλετε να το κάνετε λίγο πιο γλυκό απλά προσθέστε δυο επιπλέον κουταλιές της σούπας ζάχαρη ή προσθέστε περισσότερες σταφίδες ή ακόμη και ψιλοκομμένους χουρμάδες. Μην παραλείψετε όμως τα φουντούκια γιατί προσθέτουν έξτρα γεύση και crunchy υφή. Αν δεν έχετε φουντούκια, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με καρύδια ή αμύγδαλα.
Η γεύση του βέβαια απογειώνεται όταν το συνοδεύσετε με μια μαρμελάδα εσπεριδοειδών ή άλλη μαρμελάδα της επιλογής σας. Δοκιμάστε το με μέλι ή με πραλίνα σοκολάτας. Ακόμη και την επόμενη μέρα έχετε την επιλογή να το ζεστάνετε ελαφρώς σε μια τοστιέρα ή μπορείτε να το απολαύσετε ως έχει.
Σχετικά τώρα με τη συνταγή, αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι το νερό σας να είναι χλιαρό και όχι καυτό και να αφήσετε τη ζύμη να διπλασιαστεί. Τώρα τους χειμερινούς μήνες θα χρειαστεί περισσότερη ώρα η ζύμη για να φουσκώσει. Ένα σωστά φουσκωμένο ψωμί χρειάζεται αρκετή ώρα ξεκούρασης και όχι γρήγορο φούσκωμα σε πολύ ζεστό περιβάλλον. Αντίθετα ένα ψωμί που φούσκωσε πολύ γρήγορα γιατί, λόγου χάρη το βάλαμε κοντά στο καλοριφέρ, δε θα έχει καλό γευστικό αποτέλεσμα. Λίγο υπομονή λοιπόν με το φούσκωμα της ζύμης. Στη συνταγή παρακάτω σας αναφέρω αναλυτικά τις επιλογές που έχετε.
Επίσης, αν έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά ακόμη καλύτερα. Στο τέλος της συνταγής σας αναφέρω αναλυτικά τη διαδικασία που θα ακολουθήσετε αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά ή ξερή μαγιά που χρειάζεται ενεργοποίηση.
Τέλος, για το ψωμάκι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μέρος του με αλεύρι σκληρό. Το μυστικό είναι στην ποσότητα του νερού που θα χρησιμοποιήσετε και αυτό γιατί ανάλογα το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε ίσως χρειαστεί λιγότερο ή λίγο παραπάνω νερό έτσι ώστε να έχετε μια ζύμη εύπλαστη που θα κολλάει όμως ελαφρώς στα χέρια. Αν τώρα σας ξεφύγει και ρίξετε στη ζύμη λίγο νερό παραπάνω, απλά θα προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόμη.
Πάμε να λοιπόν να φτιάξουμε το ιδιαίτερο ψωμάκι μας;
Για το ψωμί με κακάο, σταφίδες και φουντούκια θα χρειαστούμε.
Υλικά
- 460γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή 400γρ αλεύρι γ.ο.χ και 60γρ αλεύρι σκληρό)
- 40γρ κακάο χωρίς ζάχαρη
- 8γρ μαγιά που δεν χρειάζεται διάλυση
- 30γρ ζάχαρη (3 κ.σ ή μπορείτε να προσθέσετε 2 επιπλέον, αν θέλετε το ψωμάκι σας πιο γλυκό)
- 1 κ.γ αλάτι
- 340ml με 350ml χλιαρό νερό (όσο πάρει η ζύμη για να γίνει εύπλαστη που θα κολλάει όμως ελαφρώς)
- 70γρ ανάλατα ψημένα φουντούκια χοντροσπασμένα
- 150γρ σταφίδες
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε ζεστό νερό για 15 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια τις στραγγίζουμε πολύ καλά.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε στο μπολ τα χοντροσπασμένα φουντούκια και τις στραφίδες. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια ζυμώνουμε τη ζύμη με το χέρι μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
Η ζύμη μας θα κολλάει λίγο στα χέρια.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο βαθύ σκεύος και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και με μια πετσέτα. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, όχι παραπάνω από 25 βαθμούς, μακριά από ρεύματα για μία ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτήν την περίοδο που κάνει αρκετό κρύο ίσως θα χρειαστεί περισσότερη ώρα, μπορεί και δύο ώρες, για να διπλασιαστεί.
Εναλλακτικά, αν και το αποφεύγω, ζεσταίνουμε το φούρνο στους 24 βαθμούς, όχι παραπάνω, και στη συνέχεια κλείνουμε τη θερμοκρασία, αφήνουμε αναμμένο μόνο το φως του φούρνου και λίγο την πόρτα ανοιχτή στην αρχή και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Στη συνέχεια κλείνουμε την πόρτα και αφήνουμε τη ζύμη μόνο με το φως του φούρνου αναμμένο.
Αφού διπλασιαστεί σε όγκο τη ρίχνουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε ελαφρώς για να φύγει ο αέρας. Αν κρίνουμε αναγκαίο, πασπαλίζουμε τα χέρια μας με λίγο αλεύρι.
Δημιουργούμε ένα καρβελάκι στρογγυλό και το βάζουμε σε μια βαθιά φόρμα την οποία έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο αλεύρι.
Αφήνουμε το ψωμί τουλάχιστον για μία ώρα σκεπασμένο με μια πετσέτα ξανά σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Και εδώ ισχύουν όσα ανέφερα παραπάνω για το πρώτο φούσκωμα.
Μόλις διπλασιαστεί η ζύμη τοποθετούμε στη βάση του φούρνου ένα σκεύος με νερό και προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 240 βαθμούς.
Βάζουμε το ψωμί στο φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς. Μπορούμε πριν το βάλουμε στο φούρνο να το χαράξουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι στην επιφάνεια (για να είμαι ειλικρινής το ψωμάκι που βλέπετε στο βίντεο ξέχασα να το χαράξω ).
Ψήνουμε το ψωμί για 40 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο, με τους υδρατμούς μου δημιουργεί το νερό.
Το ψωμάκι είναι έτοιμο όταν αποκτήσει μια ωραία σκληρή κρούστα εξωτερικά. Χτυπάμε ελαφρά στο κάτω μέρος και και αν ακούγεται κούφιο τότε είναι έτοιμο, αν ο ήχος ακούγεται βαρύς, τότε θα χρειαστεί λίγο ψήσιμο ακόμη.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για λίγο στη φόρμα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το ψωμί επάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει. Καλό είναι πριν το κόψουμε να το αφήσουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Σημειώσεις
Τις σταφίδες μπορείτε να μην τις μουλιάσετε αν είναι πολύ μαλακές, όπως επίσης μπορείτε να προσθέσετε κράνμπερις ή ψιλοκομμένους βασιλικούς χουρμάδες.
Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια μαγιά ή ξηρή μαγιά που θα πρέπει να ενεργοποιηθεί, πριν τη προσθέσουμε στο αλεύρι τη διαλύουμε με 80ml περίπου από το συνολικό χλιαρό νερό που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή μαζί με τη ζάχαρη και την αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί για περίπου 15 με 20 λεπτά. Στη συνέχεια την προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά.
Τέλος το ψωμάκι αυτό είναι ιδανικό για να φτιάξετε και σοκολατένιες αυγοφέτες!
………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ