Share This Article
Η θεωρία των χρωμάτων είναι μια επιστήμη από μόνη της. Χρειάζεται κανείς να εμβαθύνει και να μελετήσει αρκετά για να μπορέσει να κατανοήσει πως τα χρώματα προκαλούν διαφορετική αντίδραση από άνθρωπο σε άνθρωπο ή ποια συναισθήματα προκαλούν ανάλογα τις προτιμήσεις ή το πολιτιστικό υπόβαθρο του καθενός.
Το σίγουρο πάντως είναι πως το χρώμα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μια ματιά γύρω στη φύση και θα δούμε πόσο αρμονικά δένουν τα χρώματα μεταξύ τους ανάλογα με τις εποχές ή τις ώρες τις ημέρας.
Στην καθημερινή μας ζωή ξεκινώντας από τα ρούχα που θα φορέσουμε, τη διακόσμηση του σπιτιού μας, τη διάθεσή μας, τα χρώματα παίζουν κυρίαρχο ρόλο και αυτό γιατί τα χρώματα συνειρμικά δημιουργούν συναισθήματα.
Με απλά λόγια η Θεωρία των χρωμάτων είναι μια τεχνική ή ένα σύνολο κανόνων που μας βοηθά να δημιουργήσουμε συνδυασμούς χρωμάτων έτσι ώστε να προκαλούμε διαφορετικά συναισθήματα κάθε φορά, όπως αρμονία, ένταση ή αντίθεση.
Η θεωρία των χρωμάτων μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής. Δε θα μπορούσε λοιπόν το χρώμα να μην παίζει κυρίαρχο ρόλο και στην φωτογραφία φαγητού. Άλλωστε δε λέμε χαρακτηριστικά πως πρώτα χορταίνει το μάτι;
Το χρώμα είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα πιάτο και του δίνει ζωή. Αγαπώ το χρώμα στις φωτογραφίες μου, άλλωστε το έχετε καταλάβει όσοι με παρακολουθείτε.
Παρακάτω λοιπόν θα αναλύσουμε κάποιους βασικούς κανόνες σύμφωνα με τους οποίους μπορούμε να συνδυάσουμε τα χρώματα στη φωτογραφία φαγητού, και όχι μόνο, για να έχουμε ένα αρμονικό, «ζωντανό» και γεμάτο ενέργεια αποτέλεσμα.
Βασικό μας εργαλείο για το συνδυασμό των χρωμάτων είναι ο χρωματικός τροχός (color wheel)
Στον χρωματικό τροχό υπάρχει όλη η χρωματική παλέτα, από τη μία τα ζεστά χρώματα όπως, το πορτοκαλί, το κίτρινο και το κόκκινο και από την άλλη τα πιο ψυχρά χρώματα όπως το μπλέ, το μωβ και το μπλέ-πράσινο. Τα βασικά χρώματα, το κίτρινο, το κόκκινο και το μπλε και τα συμπληρωματικά χρώματα που είναι το πορτοκαλί, το πράσινο και το μωβ. Και τέλος στον χρωματικό τροχό βλέπουμε όλους τους διαφορετικούς τόνους και τις αποχρώσεις του κάθε χρώματος.
Ας περάσουμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά και με παραδείγματα τους πιο συχνούς συνδυασμούς χρωμάτων στην φωτογραφία φαγητού.
Μονοχρωματικός συνδυασμός χρωμάτων
Ο συνδυασμός αυτός προκύπτει όταν χρησιμοποιούμε ένα χρώμα σε όλες του τις αποχρώσεις και τους τόνους, επιλέγοντας ανάμεσα στους πιο σκούρους έως τους πιο ανοιχτόχρωμους. Η σύνθεση αυτή δίνει ένα ήρεμο και ισορροπημένο αποτέλεσμα.
Αποχρώσεις του κίτρινου στο βασικό θέμα
Αποχρώσεις του κόκκινου.
Αναλογικός συνδυασμός χρωμάτων
Ο συνδυασμός αυτός προκύπτει όταν σε ένα σκηνικό συνδυάζονται 3 ή ακόμη και 4 χρώματα που είναι «γειτονικά» μεταξύ τους στην κυκλική παλέτα χρωμάτων. Όπως λόγου χάρη το πορτοκαλί, το κίτρινο και το πράσινο ή το μπλε, το μωβ και το κόκκινο. Ο συνδυασμός αυτός συγκροτεί ένα χαλαρωτικό και ευχάριστο αποτέλεσμα.
Μωβ, κόκκινο και πορτοκαλί (αποχρώσεις)
Κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο
Πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο
Πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο
Συμπληρωτικός συνδυασμός χρωμάτων
Γνωστά και ως αντιθέσεις, τα συγκεκριμένα χρώματα είναι εκείνα που βρίσκονται το ένα απέναντι στο άλλο στον χρωματικό τροχό. Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί μια ζωντανή εικόνα με έντονη αντίθεση. Για παράδειγμα, το μπλε και το πορτοκαλί είναι δυο χρώματα που βρίσκονται απέναντι και συνδυάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως επίσης το πράσινο και το κόκκινο.
Πορτοκαλί με μπλέ
Κόκκινο με πράσινο
Διασπασμένος συμπληρωματικός συνδυασμός
Είναι μια παραλλαγή του συνδυασμού συμπληρωματικών χρωμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση, παίρνεις ένα βασικό χρώμα και δυο συμπληρωματικά που βρίσκονται απέναντι του (τα χρώματα αυτά βρίσκονται και στις 2 πλευρές του απέναντι χρώματος του βασικού). Για παράδειγμα, εάν το βασικό χρώμα είναι το μωβ τα συμπληρωματικά θα είναι το κίτρινο και το πράσινο. Το αποτέλεσμα περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα αντίθεση όχι όμως τόσο έντονη όσο της απλής τεχνικής συμπληρωματικών χρωμάτων.
Μπλέ, κίτρινο-πορτοκαλί, κόκκινο
Μώβ με πρτοκαλί-κίτρινο και πράσινο
Η τριάδα – Συνδυασμός 3 χρωμάτων
Η τριάδα είναι συνδυασμός 3 χρωμάτων που έχουν ίση απόσταση μεταξύ τους στην κυκλική παλέτα χρωμάτων. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός έχει τα ίδια αποτελέσματα με το διασπασμένο συμπληρωματικό συνδυασμό. Παρουσιάζει δηλαδή μια ιδιαίτερη αντίθεση ενώ ταυτόχρονα και μια “αρμονία” στην εικόνα.
Απόχρωση του κόκκινου με κίτρινο και μπλε. Αλλά και τα συμπληρωματικά χρώματα, κόκκινο και πράσινο
Κόκκινο, κίτρινο, μπλε
Αποχρώσεις πράσινου, κόκκινου και μπλε
Υπάρχουν βέβαια και άλλοι χρωματικοί συνδυασμοί, αυτοί όμως που σας ανέφερα πιο πάνω είναι πιο εύχρηστοι και οι πιο εύκολοι στο να τους ακολουθήσει κάποιος έτσι ώστε να δέσει αρμονικά και χρωματικά το κάδρο του.
Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε από τη χρωματική μας παλέτα το άσπρο και το μαύρο, τα οποία δένουν εξαιρετικά με κάθε χρώμα ανάλογα το ύφος και το συναίσθημα που θέλουμε να παρουσιάσουμε.
Συμπερασματικά, η επιλογή των χρωμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε στο κάδρο μας γίνεται ανάλογα με το συναίσθημα που θέλουμε να μεταδώσουμε. Το χρώμα που θα καθορίσει και όλα τα υπόλοιπα είναι το χρώμα από το κυρίως πιάτο. Βάση αυτού επιλέγουμε και τα υπόλοιπα για να φτιάξουμε την ιστορία μας.
Ελπίζω να σας βοήθησα με το άρθρο μου. Περιμένω τα σχόλια σας, τις απορίες σας ή ό,τι άλλο θέλετε να με ρωτήσετε.
*Όσα σας παρουσίασα στο άρθρο μου βασίζονται σε βασικές αρχές σύνθεσης και φωτογραφίας φαγητού που μπορεί να βρει κάποιος ανατρέχοντας στο internet. O καθένας όμως έχει το δικό του στυλ και πάνω σε αυτό θα πρέπει να δημιουργεί, άλλωστε αυτό είναι που τον χαρακτηρίζει.
Οι φωτογραφίες με τον τροχό των χρωμάτων έχουν ως πηγή το internet.
………………………………..
Περιμένω τα σχόλια σας στα social. Μπορείτε να με ακολουθήσετε στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ