Share This Article
Τα σαββατοκύριακα ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες σε προδιαθέτουν για χουζούρεμα, αλλά και αν ακόμη ξυπνήσεις νωρίς έχεις την τέλεια ευκαιρία να ετοιμάσεις ένα νόστιμο πρωινό για σένα και τους αγαπημένους σου.
Και επειδή το πρωινό του σαββατοκύριακου σερβίρεται συνήθως αργούτσικα, σας έχω σήμερα μια εύκολη και γρήγορη πρόταση για αλμυρό πρωινό, το οποίο μπορεί να αποτελέσει και ένα ελαφρύ γεύμα.
Ιδανική επιλογή ακόμη και για brunch! Πρόκειται για ατομικά μάφινς που φτιάχνονται με φέτες του τόστ και γεμίζονται με τυρί, αλλαντικά, ντομάτα και αυγό, αποτελώντας τέλειες ατομικές μερίδες.
Οι επιλογές των υλικών είναι πολλές, εγώ επέλεξα σήμερα υλικά που όλοι, λίγο ή πολύ, έχουμε στην κουζίνα μας, όπως κίτρινο τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα και βέβαια αυγό.
Θα μπορούσατε κάλλιστα, να χρησιμοποιήσετε μοτσαρέλα, κόκκινη ή κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη ακόμη και μπέικον σοταρισμένο στο λίπος του χωρίς επιπλέον λιπαρή ουσία.
Αυτό που θα πρέπει όμως να προσέξετε πολύ σε κάθε περίπτωση είναι οι θήκες που θα χρησιμοποιήσετε. Θα πρέπει να είναι θήκες σιλικόνης μεγάλες ή αν δεν έχετε, θα πρέπει να καλύψετε πολύ καλά το ειδικό ταψάκι για μάφινς με χαρτί αντικολλητικό το όποιο θα πρέπει να προεξέχει από τις θήκες του ταψιού έτσι ώστε τα υλικά και ειδικά το αυγό να μην χυθούν έξω από τις θήκες. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό σημείο της συνταγής.
Σας το λέω εκ πείρας, χρησιμοποίησα τις απλές μικρές θήκες για cupcakes και σε κάποια μάφινς χύθηκαν τα υλικά απέξω, καταλαβαίνετε μετά τι τράβηξα για να καθαρίσω το ταψί, γιαυτό λοιπόν εσείς θέλω να είστε πιο προσεκτικοί. Η υπόλοιπη διαδικασία για να φτιάξετε τα ιδιαίτερα αυτά μάφινς είναι πολύ απλή.
Η ποσότητα των υλικών εξαρτάται από το πόσα μάφινς θέλετε να φτιάξετε, για παράδειγμα αν θέλετε 4 θα χρειαστείτε 4 φέτες ψωμιού και 4 αυγά. Εγώ θα σας παρουσιάσω τη συνταγή και την εκτέλεση της και εσείς στη συνέχεια θα υπολογίσετε τα υλικά που θα χρειαστείτε.
Ας περάσουμε λοιπόν στα ιδιαίτερα αυτά αλμυρά μάφινς με ψωμί του τοστ και αυγό
ΥΛΙΚΑ (για 4 μάφινς)
- 4 φέτες ψωμί του τοστ ολικής αλέσεως
- Λίγο ελαιόλαδο
- Ρίγανη
- Τυρί κίτρινο με χαμηλά λιπαρά (ή καπνιστό, milner, cheddar, μοτσαρέλα)
- Γαλοπούλα καπνιστή ψιλοκομμένη
- Ντομάτα ψιλοκομμένη χωρίς τα υγρά της
- 4 αυγά
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το γαρνίρισμα :
Φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι ή φρέσκο κρεμμυδάκι ή σχοινόπρασο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Καλύπτουμε τις θήκες από το ειδικό ταψί για μάφινς με αντικολλητικό χαρτί (προσοχή να προεξέχει το χαρτί από τις θήκες) ή χρησιμοποιούμε μεγάλες θήκες σιλικόνης.
Παίρνουμε μία – μία τις φέτες του τοστ και με έναν πλάστη τις ανοίγουμε ελαφρώς να λεπτύνουν, προσοχή όχι πολύ γιατί θα τρυπήσουν. Τις αλείφουμε από τη μία πλευρά (ή και από τις δυο αν θέλετε) με λίγο ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με ρίγανη και λίγο αλάτι.
Στη συνέχεια τις κόβουμε διαγώνια και τοποθετούμε τα δύο κομμάτια από την κάθε φέτα του τόστ σε μία θήκη προσέχοντας να καλυφθεί η βάση της με το ψωμί και οι γωνίες να προεξέχουν από τα πλαϊνά τοιχώματα της θήκης.
Κατά τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και τις υπόλοιπες θήκες ψωμιού. Ψήνουμε το ψωμί για 5 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.
Στη συνέχεια βγάζουμε τις ελαφρώς ψημένες θήκες από το φούρνο και τις γεμίζουμε πρώτα με το τριμμένο τυρί και την γαλοπούλα, στη συνέχεια προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη ντομάτα και τέλος πολύ προσεκτικά σπάμε τα αυγά και τα τοποθετούμε στην επιφάνεια από την κάθε θήκη. Πασπαλίζουμε τα αυγά με αλάτι και πιπέρι και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο.
Ψήνουμε για 18 με 22 λεπτά, ανάλογα το φούρνο και το πως θέλουμε να είναι ψημένα τα αυγά μας.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ξεφορμάρουμε προσεκτικά τα αλμυρά μάφινς μας από το ταψί και πασπαλίζουμε με φρέσκια ρίγανη, σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι. Σερβίρουμε αμέσως όσο είναι ακόμη ζεστά. Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε και με μια ελαφριά πράσινη σαλάτα.
Καλή σας όρεξη!
And remember…A good breakfast fuels you up and gets you ready for the day!
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @handmadelittletreats ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.