Share This Article
Μετά από αρκετές μέρες απουσίας λόγω πολλών υποχρεώσεων επιστρέφω με ένα κέικ, νηστίσιμο αυτή τη φορά, με λίγα υλικά και πολύ εύκολο στην παρασκευή του..
Η αλήθεια είναι ότι αυτήν τη συνταγή την έχω πολύ καιρό και τη θυμάμαι κάθε χρόνο τέτοια εποχή όταν ξεκινάει η περίοδος της νηστείας..
Αυτό που μου αρέσει σε αυτό το κέικ είναι ότι έχει απλά υλικά τα οποία τις περισσότερες φορές τα έχουμε ήδη στην κουζίνα μας, άλλωστε κάπως έτσι λειτουργώ, ανοίγω τα ντουλάπια μου, βλέπω τα υλικά που ήδη έχω και ψάχνω να βρω μια συνταγή να δοκιμάσω και να σας προτείνω, βασιζόμενη πάνω σε αυτά.
Τι καλύτερο λοιπόν από ένα αφράτο και μυρωδάτο κέικ πορτοκαλιού με επικάλυψη σοκολάτας για να συνοδεύσει τον απογευματινό καφέ ή το τσάι μας!!
Η επικάλυψη με τη σοκολάτα είναι προαιρετική, μπορείτε αν θέλετε να την παραλείψετε.
Η συνταγή ήταν μετρημένη σε κούπες επειδή όμως ο καθένας θα χρησιμοποιήσει διαφορετική κούπα τη μετέτρεψα σε γραμμάρια, αν δεν έχετε ζυγαριά προτείνω να χρησιμοποιήσετε την ίδια κούπα για να μετρήσετε όλα τα υλικά σας.
Υλικά για τo κέικ
- 2/3 κούπας φυτική μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου ή 130 γρ
- 1 1/3 κούπας ζάχαρη ή 300 γρ
- 2 κουτ.σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή 450 γρ
- 3 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ.γλυκού αλάτι
- 1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή 250ml
- 1/2 σφηνάκι λικέρ ή αν δεν θέλετε αλκοόλ μπορείτε να βάλετε 1 κουτ.γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε δυνατά τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το ξύσμα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα
Ανακατεύουμε σε ένα ποτήρι το χυμό πορτοκαλιού με το λικέρ ή τη βανίλια.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε στο μείγμα της ζάχαρης με τη μαργαρίνη εναλλάξ το μείγμα του αλευριού και του πορτοκαλιού, φροντίζουμε να ενωθούν καλά τα υλικά μας.
Αδειάζουμε το μείγμα μας σε μια καλά λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα (μπορούμε αντί να λαδώσουμε τη φόρμα να την περάσουμε πολύ καλά με μαργαρίνη)
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 -180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά ή ώσπου να βυθίζετε ένα ξύλινο σουβλί στο κέντρο και να βγαίνει καθαρό.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε.
Για το γλάσο θα χρειαστούμε:
(η ποσότητα που σας δίνω αρκεί για να καλύψετε όλο το κέικ, αν θέλετε απλά να καλύψετε με το σοκολατένιο γλάσο την κορυφή του κέικ μπορείτε να φτιάξετε τη μισή δόση ή τα 2/3)
250 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
150ml νερό
30ml χυμό πορτοκαλιού
Σταγόνες σοκολάτας ( προαιρετικά )
Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια.
Ζεσταίνουμε το νερό σε ένα κατσαρολάκι, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα, το αφήνουμε για λίγο και ανακατεύουμε στη συνέχεια με μια σπάτουλα σιλικόνης να λιώσει η σοκολάτα.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να σταθεί το γλάσο μας και στη συνέχεια το ρίχνουμε πάνω από το κέικ, τέλος αν θέλουμε στολίζουμε το κέικ μας με τις σταγόνες σοκολάτας.
And remember…Home is where the Cake is!
1 Comment